Özellikle yağışlarla birlikte hububat ekili alanlarda kök hastalıkları riskinin arttığı belirtilerek, üreticilerin bu konuda önlem alması gerektiği ifade edildi. Bazı üreticilerin sıcak hava nedeniyle hastalık görülmeyeceğini düşündüğünü ancak yapılan saha gözlemlerinde bazı arazilerde kök ve yaprak hastalıklarının başladığının tespit edildiği bildirildi.
Edirne Ziraat Odası yetkilileri, kök hastalıklarına neden olan mantarların hava sıcaklığı ve nemle birlikte hızla yayılabileceğini, bu durumun ise verim ve kalite kayıplarına yol açabileceğini belirtti.
"ÖNLEM ALINMAZSA KAYIP YÜZDE 50 OLUR"
Yetkililer, kök hastalıklarının ilerleyen dönemlerde kök tacı ve kökleri çürüttüğünü, bunun sonucunda buğdayın yatması, danelerin dolmaması, bin dane ağırlığı ve hektolitre ağırlığının düşmesi gibi ciddi kayıplar yaşanabileceğini açıklandı.
Verim ve kalite kaybının yüzde 40-50’ye kadar çıkabileceği belirtilerek, özellikle şu tür ekimlerde daha dikkatli olunması gerektiği ifade edildi:
"Sık ekim yapılan tarlalar, aşırı kardeşlenen buğdaylar, hayvan gübresi kullanılmış topraklar ve fazla azot verilen tarlalar."
Buğdayda kök hastalıklarına karşı önceden önlem alınması gerektiğini belirten yetkililer, sistemik ve koruyucu etkili ruhsatlı fungusitlerle ilaçlama yapılmasını önerdi.
Edirne Ziraat Odası yetkilileri, üreticilerin hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önlem alması gerektiğini, bugün yapılacak doğru uygulamalarla verimli bir hasat sezonu geçirilebileceğini ifade etti.
Gözde Kabasakal