"KATLİAM YASASI" NÖBETİ SON BULDU

Sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açacağı gerekçesiyle 284 gündür Saraçlar Caddesi’nde eylem yapan Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal istemini reddetmesinin ardından eylemlerini sonlandırdı. Esen Öcel, “AYM vicdanları kanatan bir karara imza attı” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak hayvanlarına yönelik toplu öldürmeleri meşrulaştıracağı gerekçesiyle tepki çeken Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliklerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti. Karar, hayvan hakları savunucuları başta olmak üzere toplumun geniş kesimlerinde büyük infial yarattı.

AYM’nin kararının ardından, Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu tarafından 284 gündür sürdürülen nöbet sona erdi. Saraçlar Caddesi’nde düzenlenen basın açıklamasında konuşan grup sözcüsü Esen Öcel, “AYM, kamuoyunun vicdanını yok sayarak bu karara imza atmıştır. Bu karar, sadece hayvanların değil, yaşam hakkının da yok sayılması anlamına geliyor” dedi.

"KATLİAM YASASINA ORTAK OLDULAR"

Öcel, açıklamasında AYM kararının hayvanların sistematik olarak öldürülmesine onay anlamına geldiğini savundu. “Tam 266 gün sonra açıklanan bu karar, hayvanlara yönelik yaşanan tüm şiddet olaylarını görmezden gelmiştir. Hayvanlar diri diri gömüldü, zehirlendi, çukurlara atıldı. AYM, bu karar ile bu uygulamalara ortak olmuştur” şeklinde konuştu.

Edirne’de de benzer uygulamaların yaşandığını aktaran Öcel, yerel yönetimlerin yasa gereği barınaklara hayvan toplamaya başladığını belirtti. “Barınağa toplanan hayvanlar, yetersiz koşullar, açlık ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hayatlarını kaybetti. Karantina uygulanmadan bir araya getirilen yavru köpeklerin çoğu bir hafta geçmeden öldü. Barınaklar yaşam alanı değil, ölüm kampına dönüştü” ifade etti.

"TOPLUM ŞİDDETE YÖNLENDİRİLİYOR"

Açıklamada, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından toplumda hayvanlara yönelik şiddet olaylarında artış yaşandığına dikkat çekildi. Bazı bireylerin eline silah alarak sokak hayvanlarına saldırdığı, hayvan hakkı savunucularının tehdit edildiği belirtildi. Öcel, “Toplum medyada çarpıtılmış haberlerle hayvanlara düşmanlaştırılıyor. Şiddet, bilinçli olarak körükleniyor. Bu çok tehlikeli bir toplumsal dönüşümün ayak sesidir” dedi.

Öcel ayrıca, bazı yerel yönetimlerin kamuoyuna “biz uygulamıyoruz” açıklaması yapmasına rağmen fiilen hayvan toplama ve sürgün etme uygulamalarına devam ettiğini söyledi. “CHP’li belediyeler dahil birçok yerel yönetim, kamuoyu baskısına rağmen barınaklara hayvan toplamayı sürdürdü. Sessiz kalarak bu düzenin parçası oldular” dedi.

Eylemlerine nokta koyduklarını ancak mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayan Esen Öcel, “284 gün boyunca burada yaşama hakkını savunduk. Kararın ardından nöbetimizi sonlandırıyoruz ama mücadelemizi asla bırakmıyoruz. Vicdanı olan herkesin bu zulme sessiz kalmaması gerekiyor” dedi.

Mert Hamarat

banner8
Haberler