CİNGÖZ, “ BU ZAMLA BIRAK SİMİDİ, TOPRAK YESEN GEÇİNEMEZSİN”

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, yeni yılda konuşulan asgari ücret artış oranlarını yetersiz bularak, “Bugünün şartlarında yüzde 60 zam bile eksik kalır” dedi.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, 2026 yılı asgari ücretiyle ilgili kamuoyunda dillendirilen artış oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zam oranının ağırlıklı olarak yüzde 25 seviyelerinde konuşulduğunu belirten Cingöz, bu rakamın mevcut ekonomik koşullar karşısında çalışanların geçinmesine yetmeyeceğini söyledi.

Asgari ücretin bugünkü haliyle yaşam maliyetini karşılamadığını dile getiren Cingöz, “Olması gereken bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplarsak yüzde 60 bile eksik kalır. Çünkü yüzde 50 artsa bile 33 bin lira olur. Bugün Edirne’de 1+1 dairelerin kirası 20-25 bin lira seviyelerinde. Bence hükümetin vereceği zam yüzde 25’i bulmaz. Benim kişisel kanaatim bu ama inşallah ben yanılırım. Bu da 26 bin-26 bin 500 bandında olur” dedi.

Cingöz, mevcut kira ve yaşam giderleriyle asgari ücretlinin ay sonunu getirmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak ,“Bu fiyatlarla vatandaş nasıl geçinsin? 20 bin kira verse, okula giden çocuğuna her gün 100 lira harçlık verse para bitti. 22 gün okul var, 2 bin 200 lira harçlık yapıyor. Geriye 4 bin lira kalıyor. Bırak simidi, toprak yesen geçinemezsin.”şeklinde konuştu.

Cingöz, hükümetin belirleyeceği rakamın beklentinin altında kalabileceğini söyleyerek, çalışanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için daha güçlü bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Mert Hamarat

banner8
Haberler