Edirne’de Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 95’inci yıldönümü dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe imza atıldı. Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Türk Halk Müziği Konseri, sanatseverlerin yoğun katılımıyla düzenlendi.
Konser, tamamen gönüllülerden oluşan Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Türk Halk Müziği Korosu tarafından seslendirildi. Salonu dolduran izleyiciler, Türk Halk Müziği’nin seçkin eserleriyle hem geçmişe yolculuk yaptı hem de Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin tarihsel önemini bir kez daha hatırladı.
Programın açılış konuşmasını yapan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, geceye emek veren herkese teşekkür ederek birlik ve dayanışma vurgusu yaptı. Özcan, koro şefi Beyhan Kuru başta olmak üzere, sahne alan tüm sanatçılara ve dernek üyelerine teşekkür etti. Konuşmasında Atatürk’ün 1930 yılında gerçekleştirdiği yurt gezilerinin önemine dikkat çeken Özcan, bu gezilerin temel amacının Cumhuriyet devrimlerini halka anlatmak ve benimsetmek olduğunu ifade etti.
Atatürk’ün çok partili hayata geçiş sürecinde yaşanan gelişmelere ve Serbest Cumhuriyet Fırkası deneyimine de değinen Özcan, Atatürk’ün devrimlerin yeterince anlaşılamadığı düşüncesiyle yurdu karış karış gezdiğini söyledi. Atatürk’ün, halkın eğitim seviyesi, okuma-yazma oranı ve devrimlerin günlük hayattaki karşılığını bizzat yerinde gözlemlediğini belirten Özcan, bu süreçte Halkevleri, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu gibi önemli kurumların hayata geçirildiğini hatırlattı.
Özcan konuşmasını, “Atatürk bizlere, devrimleri her koşulda anlatma görevini vermiştir. Atatürk’ün gösterdiği yoldan başka bir yol aramak gaflettir, dalalettir ve hatta vatana ihanettir” diyerek sözleriyle tamamladı.
İki bölümden oluşan konserin birinci bölümünde; Benden Selam Olsun Bolu Beyine, Vakit Seherde, Kütahya’nın Pınarları Akışır, Beni Hor Görme Gardaşım, Bahçada Yeşil Çınar, Hani Yaylam, Sabahın Seherinde Ötüyor Kuşlar, Daha Senden Gayrı Âşık mı Yoktur, Gönlüm Ateşlere Yandı, Bırak Gam Kederi, Çalın Davulları Çaydan Aşaya ve Şefo’nun Evi eserleri seslendirildi.
İkinci bölümde ise Sarı Zeybek, Drama Köprüsü Dardır Geçilmez, Çökertme, Dağlara Küstüm Ali, Mızıka Çalındı Düğün mü Sandın, İzmir’in Kavakları ve Hoş Gelişler Ola türkülerine yer verildi. Hoş Gelişler Ola eserinde Kocasinan Mahallesi Muhtarı Canan Koca’nın sahnede sergilediği Kafkas dansı, salondaki izleyicilerden büyük alkış aldı.
Konserin finalinde izleyiciler, sanatçılarla birlikte hep bir ağızdan “Bir Daha Gel Samsun’dan” şarkısını söyledi. Program, çiçek takdimi ve uzun süreli alkışlar eşliğinde sona erdi.
Mert Hamarat