DEDEDEN OĞLA OSMANLI TARİHİ

Edirne’de nesilden nesle geçerek Osmanlı geleneği olan faytonculuğu yaşatan vatandalar bu mesleği gelen yabancılara Edirne’yi en güzel şekilde gezdirebilmek için ve Osmanlı tarihini yaşatabilmek için yaptıklarını söylediler.

Faytonculuk hakkında bilgi veren ve bu mesleği neden yaptıklarını anlatan vatandaşlar, “Biz bu faytonculuğu dededen oğla, oğuldan yine oğlana felsefesiyle Osmanlı tarihini yürütebilmek için yapıyoruz. Aynı zamanda hem ticari amaçlı hem de ziyaret amacıyla dışarıdan gelen yabancıları en güzel şekilde gezdirebilmek için, güzel Edirne’mizi temsil edebilmek için tarihi yerleri gezdiriyoruz. Daha çok yabancı halka hizmet veriyoruz. Zaten Edirne halkı 50-60 lira faytona para veremez. Çünkü işsizlik var. Dışarıdan gelen vatandaşlar fiyat bile sormadan gelip biniyor. Bu meslek sayesinde iyi kötü evimize bir parça ekmek götürebiliyoruz. Ne belediyeye çıktık bize iş ver dedik ne bir valiliğe gittik. Kendi yağımızda kendimiz kavruluyoruz.” Diye konuştular.

Köprülerin tekrar çift yön olarak trafiğe açılmasından dolayı da teşekkür eden faytoncular, “Daha önceden vali bey bizim bu güzergahımızı kapattı. Boynumuz kıldan ince saygı duyduk ama biz kendisine yazı gönderdik. Köprüler tek yön olarak bile kapandığında bütün esnaf felç oldu. Şu anda köprülerin tekrar çift yönlü olarak açılmasından dolayı kendilerine teşekkür ederiz.” Dediler.

Barış Karapaça

banner8
Haberler