BAŞ TACI ZANAAT UNUTULUYOR!

Geleneksel giyim kültürü ile özdeşleşen kasket-şapka yapımı günden güne azalıyor. Dedesinden babasına, babasından da kendisine miras kalan bu zanaatı 43 yıldır devam ettiren Aydın Ergüt, bu işin Edirne’deki son ustası. Ergüt, bütün alanlarda olduğu gibi bu alanda da fabrikasyon üretime geçildiğini ve bu zanaatın unutulmaya başlandığını ifade etti.


 

1950 yılında dedesi tarafından Alipaşa Çarşısı’nda açılan dükkanı önce babası ardından da Aydın Ergüt işletiyor. 59 yaşındaki Ergüt, 16 yaşından beri bu mesleği devam ettirdiğini ancak Edirne’de kendisinden başka bu işi devam ettirecek usta kalmadığını söyledi.

50 YILLIK MÜŞTERİLERİM VAR”

Aydın Ergüt, 43 yıldır bu mesleği devam ettirdiğini ifade ederek, “Benim dedem Alipaşa’da 1950 yılında açmış bu dükkanı. Sonrasında babam devam ettirmiş. 43 yıldır da ben devam ettiriyorum. Geleneksel giyim kültürü ile özdeşleşen kasket-şapka yapım ustasıyım. Aktif olarak benden başka Edirne’de şu anda bu işi yapan yok. Edirne Merkez ve köylerinden yıllardır müşterimiz olan kişiler var. Hala gelerek özel şapka yaptıran yaklaşık 50 yıllık müşterilerimiz var. 93 yaşında bir müşterim var. Her yıl Ramazan ayında benden alışveriş yapar. Bayramdan bayrama şapkalarını değiştiriyor. İnsanlar bana geldiklerinde istediği tarzda şapkayı söylüyor. Bende ona göre yapıyorum. Birçok müşterimi tanıyorum artık. Ne istediğini de biliyorum. Kasketler, bizim klasik modellerimizdir. kasket takmak ayrı bir kültürdür.” ifadelerini kullandı.

BU ZANAAT YAVAŞ YAVAŞ KAYBOLUYOR”

Ergüt, bu zanaatı yapan insan yetişmediğini söyleyerek, “Çırak hiç yok, bu mesleği yapan insan artık yetişmiyor. Muhtemelen bu meslekte unutulup gidecek. Herşeyin fabrikasyona döndüğü gibi bizim mesleğimiz fabrikasyona döndü. Benim yaptığım bir zanaat. Fabrikasyonla bir değil. El işçiliğinle, fabrika işçiliği çok farklı. Bu zanaat yavaş yavaş kayboluyor. Ben bu zanaatın unutulup girmesini istemiyorum. Çıraklık merkezinde de böyle bir girişim yok. Orada da talep olmadan bir meslek türünde kurs açılmıyor. Birçok şapka türü yapıyorum. Normal kasket türü olarak 10 lirayla 100 lira arasında değişiyor fiyatlar. Şu anda ben en az 50 tane farklı şapka modeli çıkartabilirim.” dedi.

Kerem Filiz

banner8
Haberler