KÖYÜNE DÖNÜP İŞ KURDU ŞİMDİ SİPARİŞLERE YETİŞEMİYOR!

2010’a kadar İstanbul’da yaşayan İpsalalı Samet Yağan, Edirne’nin Yenikarpuzlu Beldesi’ndeki köyüne geri dönerek istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Yağan, istiridye mantarına çok fazla talep olduğunu, siparişlere yetişmekte zorlandığını dile getirdi.

2010 yılına kadar İstanbul’da çalıştığını ancak istiridye mantarına ciddi anlamda talep olduğunu görünce köyüne dönüp bu işi yaptığını söyleyen Yağan, “Köyüme dönerek, burada kurmuş olduğum tesiste ciddi anlamda istiridye mantarı üretmeye başladım. İstanbul’daki taleplerin artmasının ardından şu anda siparişlere yetişemez duruma geldik.” dedi.

“BU İŞİ YAPABİLMEK İÇİN KÖYÜME DÖNDÜM”

Edirne’nin İpsala Yenikarpuzlu Beldesi’nde istiridye mantarı yetiştiren Samet, “2010 yılında İstanbul’da çalışırken bu işin cazibesini gördüm. Durum böyle olunca kendi imkanlarımla, kendi beldemde bu işi yapabileceğimi düşündüm. Köyüme dönerek, burada kurmuş olduğum tesiste ciddi anlamda istiridye mantarı üretmeye başladım. İlk etapta bir tane serayla başladık. Sonrasında 4 tane üniteye geçiş yaptık. İstanbul’daki taleplerin artmasının ardından şu anda siparişlere yetişemez duruma geldik. Şu anda günlük olarak 500 kilogram istiridye mantarı üretiyoruz. Sonraki süreçlerde 2 tona kadar çıkarmayı planlıyoruz. Talep konusunda hiçbir sıkıntımız olmuyor. Bütün mesele ürünü yetiştirip, gönderebilmek. İstiridye hammaddesinin 1 aylık bir kuluçka evresi var. Bir aylık kuluçka evresinin ardından çıkmaya başlar. Hava, nem ve sıcaklık şartlarını oluşturduktan sonra 3-5 gün içerisinde oluşur.” dedi.  

Kerem Filiz

banner8
Haberler