ŞALLI’DAN ‘GÜZEL PARTİ’ AÇIKLAMASI

Roman vatandaşların önümüzdeki süreçte ‘Güzel Parti’ adında bir siyasi parti kuracağı geçtiğimiz günlerde Edirne’de gündeme getirilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı, “Herkesin tüzel kamu kişiliğine sahip olabilmesi düşüncesinden önce Sosyal entegrasyon ve kamusal alandaki eksiklerimiz tüm çıplaklığı ortada iken, siyasal yapılanma toplumda farklı anlayışlara sebep olabilme olasılığı da yüksektir. Bu tür yapılanmalara girenler Roman toplumuna zarar mı, fayda mı getirir düşüncesini asla unutmasınlar!” dedi.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı basın açıklaması şu şekilde:

“Edirne’de, Türkiye’deki Roman vatandaşların sosyal sorunların çözümüne yönelik siyasi parti örgütlenmesi adına ‘GÜZEL PARTİ’ kurulması yönünde girişimler yapılacağı bilgisi paylaşılmıştır. Demokratik katılım adına Roman vatandaşlar gerek yerel yönetimlerde, gerekse TBMM’ de temsil hakkına sahip olma girişimleri demokratik katılımın bir gereğidir. Uzun zamandır Türkiye’de bazı Roman dernek başkanı, federasyon başkanlarının Romanlar için parti kurulması söylemi cılız bir şekilde hep vardı. Şimdilerde bu söylem yerini bulur mu? Bunu zaman gösterecek. Meseleye derin baktığımızda Romanların sosyal gerçekliği ile bakma zorunluluğu vardır. Siyasi parti kurulması istediği Roman vatandaşların toplumsal talep ve istediği midir? Yoksa bazı Roman dernek başkanlarının siyasal beklentilerinin karşılanıp karşılanmaması sorunu mudur? Yoksa farklı bir toplumsal beklenti mi hedeflenmektedir? Konuya iyi taraftan bakacak olursak; Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşların çoğunluğuna kamu tüzel kişilik kazandırılması isteği ne kadar gerçekçi olduğuna ve sorunları çözer mi, durumuna da bakmak gerekir. Ülkemizde % 80’inin devletin sosyal yardımları ile ayakta durduğu, içinde çok sayıda sosyal sorunlar barındırdığı, sosyal dışlanmanın zaman zaman ağır etkilerini yaşayan bir Roman toplumdan söz ediyoruz. Herkesin tüzel kamu kişiliğine sahip olabilmesi düşüncesinden önce Sosyal entegrasyon ve kamusal alandaki eksiklerimiz tüm çıplaklığı ortada iken, siyasal yapılanma toplumda farklı anlayışlara sebep olabilme olasılığı da yüksektir. Roman vatandaşlarımız örgütlü bir toplum olmadığı gibi, bilinçli bir toplum da değildir. Türkiye’de Romanların siyasi örgütlenmesi gerçekleşir mi? Şimdiden bilinmez ama, Roman sorunlarına bakış açısı zamanla siyasallaşır. Bu tür yapılanmalara girenler Roman toplumuna zarar mı, fayda mı getirir düşüncesini asla unutmasınlar! Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşlarımızın toplumsal karşılığında Romanları temsilen bir siyasi parti kurulması düşüncesi olmadığı gibi, buna zemin hazırlama gayretleri anlamsızdır.”

Haber Merkezi

 

banner8
Haberler