KILIÇLA HUTBE GELENEĞİ NEDİR?

86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Cami'ndeki ilk hutbenin kılıçla yapılmasının üzerine vatandaşlar, bu geleneğin nereden geldiğini merak etmeye başladı. Edirne Eski Cami'de de yıllardır devam eden kılıçla hutbe geleneği hakkında bilgiler veren Din Görevlisi Hasan Cerrah, " Osmanlı zamanında kılıçla fethedilen yerlerde bağımsızlığın ve gücün sembolü olduğu için kılıçla hutbe verilirdi. Hutbe verirken kılıç sağ elle çıkarılır, sol elle tutulur. Eğer sağ elle tutulursa savaşa gidildiği anlamına gelir, sol elle tutulursa barışın olduğu, savaş olmayacağı anlamına gelir." dedi.

"KILIÇLA FETHEDİLEN YERLERDE BAĞIMSIZLIĞIN SEMBOLÜ OLARAK KILIÇLA HUTBE VERİLİRDİ"
Eski Cami'de görev yapan Hasan Cerrah, kılıçla hutbe geleneği hakkında bilgiler vererek, "Serhat Şehrimiz Edirne 1361 yılında 1. Murat zamanında Lala Şahin Paşa tarafından fethedilmiştir. O günden beri bu kılıçla hutbe vermek devam etmektedir. Bu gelenek Türkiye'de 5 camide devam ediyordu. Dün açılan Ayasofya Camii'yle beraber bu sayı 6 oldu. Bunun nedeni Osmanlı zamanında kılıçla fethedilen yerlerde bağımsızlığın ve gücün sembolü olduğu için kılıçla hutbe verilirdi. Diğer camilerden bizim camiimizin farkı her ne kadar 1453 yılında İstanbul fethedilse bile 2. Ahmet 3. Mustafa ve 3. Ahmet kılıç kuşanma merasimlerini burada yapmıştır. Ayasofya fethedilmeden önce kılıçlar burada kuşanılmıştır." ifadelerini kullandı.

"KILIÇ SOL ELDEYSE BARIŞ OLDUĞU ANLAMINA GELİR"
Kılıcın sağ  ya da sol elde tutulmasının farklı mesajlar içerdiğini söyleyen Cerrah, "Eski Cami'nin özelliği kılıçla hutbe verme geleneğinin temellerinin burada atılmasıdır. Hutbe verirken kılıç sağ elle çıkarılır, sol elle tutulur. Eğer sağ elle tutulursa savaşa gidildiği anlamına gelir, sol elle tutulursa barışın olduğu, savaş olmayacağı anlamına gelir." dedi.

banner8
Haberler