ÜRETİCİLER GENEL ANLAMDA MEMNUN!

Süt fiyatlarının 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 2 lira 80 kuruş olarak revize edilmesini değerlendiren Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, açıklanan fiyatların beklenen rakamın 10-15 kuruş altında kaldığını ancak 30 kuruşluk desteğin ve fiyatların 4 ay sonra yeniden değerlendirilecek olmasının mutluluk verici olduğunu söyleyerek, “Genel anlamda memnunuz.” ifadelerini kullandı.

Ulusal Süt Konseyi'nin sektör paydaşları ile yaptığı toplantının ardından süt fiyatları 2 lira 30 kuruştan 2 lira 80 kuruşa yükseltilmiş; açıklanan fiyatın 1 Ocak 2021 tarihinden 30 Nisan 2021 tarihine kadar 4 ay boyunca geçerli olacağı ifade edilmişti. Fiyatın bekledikleri rakamın 10-15 kuruş altında kaldığını ifade eden Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, 30 kuruşluk desteğin ve fiyatların 4 ay sonra yeniden değerlendirilecek olmasının ise mutluluk verici olduğunu belirtti.

“BEKLENTİLERİN 10-15 KURUŞ ALTINDA KALDI”

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, açıklanan fiyatın üreticinin beklentisinin 10-15 kuruş altında kaldığını söyleyerek, “Konseyden çıkan fiyatı 2 kategoride değerlendirmek gerekiyor. Açıklanan 2 lira 80 kuruşluk fiyatta soğutma giderleri üretici tarafından karşılanacağı için üreticinin eline geçecek fiyat 2 lira 70 kuruş gibi olacak. Rakamsal olarak bakıldığında, üreticinin fiyat olarak beklediği karşılanmıştır diyemeyiz. 10-15 kuruş daha fazla olmuş olsaydı beklentileri karşılamış olacaktı.” dedi.

“DESTEKLEMELERDE BEKLENTİ KARŞILANDI”

Desteklemelerin 30 kuruş olarak açıklanmasının üreticiyi memnun ettiğini vurgulayan Suiçmez, “Açıklanan fiyata bir bütün olarak bakarsak; özellikle destekler kısmında beklentiler karşılandı. Ekim-Kasım-Aralık ayları daha önceden 40 kuruş olarak açıklandı ancak bekleme süresi uzayacak diye bu verilecek 3 aylık destek öne çekildi. Temmuz ve Ağustos destekleri alındı zaten, Eylül ayı destekleri de en kısa zamanda ödenecek. Yalnız bu öne çekilince Ekim-Kasım-Aralık ayları muallakta kaldı. 10 kuruş olacağı yönünde bir söylenti vardı, zaten süt desteklemeleri normalde 10 kuruş. Yeni açıklanan fiyatla beraber Bakanlığımızın Ekim-Kasım-Aralık aylarını 30 kuruş, ilaveten Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarını da 30 kuruş olarak açıklaması bizleri oldukça memnun etmiştir. 30 kuruşluk destek, gayet güzel bir destek.” ifadelerini kullandı.

“VERİLEN ZAM 4 AYLIK”

Suiçmez, fiyatların 4 aylık olarak açıklanmasının çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Belki fiyat beklediğimizin 10-15 kuruş altında oldu ama şöyle de bir ince nokta var. Bu açıklanan fiyat 4 aylık bir fiyat. Verilen 50 kuruşluk zam, 4 ay geçerli. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan toplantıda verilen zam 30 kuruştu ve 1 yıllık verilmişti. Burada 4 aylık bir dönem için 50 kuruşluk bir zam veriliyor. Bugüne kadar hep istediğimiz; Konseyin belirleyeceği fiyatlar yıllık değil, 6 aylık mümkünse 4 aylık olarak belirlenmesi yönündeydi. Bu isteğimiz de kabul edilmiş oldu. Nisan ayında bütün paydaşlar yeniden bir araya gelecekler. O günün şartlarında bu fiyatlar yeniden revize edilecek. Bu yönden de baktığımızda açıklanan fiyat, belirsizliği ortadan kaldırdı. Beklentilerimizin 2 tanesi iyi bir biçimde karşılandı. Üreticinin eline desteklemelerle beraber geçecek fiyat 3 TL. Parite 1,3 olarak belirlenmiş oldu. Genel anlamda memnunuz.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz


 


 

banner8
Haberler