ASIRLARDIR DEVAM EDEN GELENEK

Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli Köyünde yaklaşık 2 asırdır devam eden kesilen günümüzde de yaşatılıyor. Kurban Bayramında kesilen kurbanlar bir araya toplanıp, kazanlarda kaynatılıyor. Bu kavurmalar köyün tamamına dağıtılarak her haneye kurban eti girmiş oluyor. Bu yolla birlik ve beraberliğin yanında paylaşımında öne çıktığı kavurmaların tadına doyum olmuyor.

Yaklaşık iki asırdır devam eden gelenek, bir çok köyümüzde devam etmekte. Köylüler kestikleri kurbanların tamamını veya kurban etlerinin büyük kısmını bir araya getirerek, el birliğiyle kazanlarda kaynatıyor. Kavurma olan kurban etleri ardından tüm köy halkına eşit olacak şekilde pay ediliyor. Bu yolla köyde kurban eti girmeyen hane kalmamış oluyor.

Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli Köyü'nde 200 yıldır devam eden bu gelenek, hala yaşatılmakta.

Geçkinli eşrafı atadan kalma geleneği yaşatmak için elinden geleni yapıyor. Bu şekilde çocuklarına da bu geleneği miras olarak bırakıyor.

Aynı gelenek, yine Süloğlu ilçesine bağlı Yağcılı köyünde de devam etmekte. Pişirilen kurban etleri köylülere dağıtılırken, köye gelen misafirlere de ikram ediliyor

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler