ÖRNEK BİR ÜLKE DEĞİLİZ !

Edirne İl Genel Meclisi CHP'li Üye Necmi Sınır, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, çocuk hakları konusunda örnek bir ülke olmadığımızı dile getirdi.

    Edirne İl Genel Meclisi CHP'li Üye Necmi Sınır, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarında gündem dışı söz alarak konuşma gerçekleştirdi. Çocuklara bayram hediye eden ilk ve tek ülke olduğumuzu ifade eden Sınır, bugün gelinen noktada ise çocuk hakları konusunda örnek bir ülke olmadığımızı söyledi. Sınır bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “Türkiye'de her 3 çocuktan 1'i yoksul. 2014'te 40 bin çocuğa taciz davası görülmüş, 2015'te 31 bin 337 çocuk evlendirilmiş ve 1 milyonu aşan çocuk, işçi konumunda çalıştırılmaktadır.” 
    “EVRENSEL BİR KAVRAMDIR”
    Edirne İl Genel Meclisi CHP'li Üye Necmi Sınır, Çocuk Hakları Bildirgesi'nin imzalanma sürecinden bahsederek; “Çocuk hakları insani, ahlaki ve kanuni olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip oldukları eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır. Aslında çocuk hakları, insan hakları kavramı içerisinde ele alınması gereken önemli bir konudur. Çocuk haklarına dair ilk metin 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi'dir. Bu bildirge Birleşmiş Milletlerin kurulumunda kabul edilmiş 20 Kasım 1989 yılında da Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları'na dair sözleşme ile değiştirilmiştir. Bu sözleşmeyi yürürlüğe koymayan Birleşmiş Milletlere üye 2 ülke vardır. Bunlardan biri ABD, ikincisi ise Somali'dir. Burada bir açıklık getirmekte fayda var. ABD bu bildirgeyi imzalamış fakat senatoya getirerek bu konuda bunun görüşmesi sağlanmamış olduğundan dolayı şuan bu bildirgeyle ilgili dünya milletleri arasında ve Birleşmiş Milletlerde epey eleştiri almaktadırlar.” dedi.
“ÇOCUK HAKLARI KONUSUNDA Nakitbahis ÖRNEK BİR ÜLKE DEĞİLİZ”
    Bugün gelinen noktada Türkiye'nin çocuk hakları konusunda örnek bir ülke olmadığını belirten Sınır; “Türkiye'de ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak bunu en güzel şekilde dillendirmek mümkündür. Bilindiği gibi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Nisan 1929 tarihinden itibaren kutlanmaktadır. Bu aşamada dahi unutulmaz lider Mustafa Kemal Atatürk'ün ne kadar geniş ve yüksek bir vizyona sahip olduğunu görmekteyiz. Ancak bugün geldiğimiz noktada, Türkiye olarak Çocuk Hakları konusunda örnek bir ülke olduğumuzu söylemek mümkün değildir. Neden mi? Çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülke olan Türkiye'de her 3 çocuktan 1'i yoksul. 2014'te 40 bin çocuğa taciz davası görülmüş, 2015'te 31 bin 337 çocuk evlendirilmiş ve 1 milyonu aşan çocuk, işçi konumunda çalıştırılmaktadır. Ülkemizin bu sorunlarına bir de Suriyeli çocukların dahil olması problemleri arttırmakta ve önlenemez durumlara getirilmektedir.” ifadelerini kullandı. 
    “ÇOCUKLARIN, ÇOCUK OLMAYA HAKLARI VARDIR”
    Sınır, çocukların sahip olduğu haklardan bahsederek; “Sonuçta çocuk hakları bir insan hakları meselesidir. Buna göre; her birey 18 yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir ve vazgeçilmez hakları vardır. Yaşama ve gelişme hakkı, bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve koruma hakkı, sağlık hizmetlerine erişim hakkı, eğitime erişim hakkı, insana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı, istismar ve ihmalden korunma hakkı, ekonomik sömürüden korunma hakkı, uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı, eğlence, dinlenme ve kültürel etkinliklere sahip olabilme hakkı, düşünce özgürlüğü hakkı, ifade özgürlüğü hakkı. Kısaca çocuklarımızın yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına, her şeyden öte çocukların, çocuk olmaya hakları vardır.” dedi.  

banner8
Haberler