DEVA-İ MİSK BALKAN ALİMLERİNDEN TAM NOT ALDI

Edirne’nin tarihi lezzeti Deva-i Misk Helvası, İslam Alimleri Vakfı’nın düzenlediği “Kendi Gök Kubbemiz Balkan Alimleri Buluşması-2” programında Balkan coğrafyasından gelen din alimlerinin beğenisini kazandı. “Kurabiyeci Dede” olarak tanınan Şekerlemeci Arif Meriç, Osmanlı saray mutfağının bu özel tatlısını geleneksel usulle hazırlayarak misafirlere ikram etti.

DEVA-İ MİSK BALKAN ALİMLERİNDEN TAM NOT ALDI

Edirne’nin tarihi lezzeti Deva-i Misk Helvası, İslam Alimleri Vakfı’nın düzenlediği “Kendi Gök Kubbemiz Balkan Alimleri Buluşması-2” programında Balkan coğrafyasından gelen din alimlerinin beğenisini kazandı. “Kurabiyeci Dede” olarak tanınan Şekerlemeci Arif Meriç, Osmanlı saray mutfağının bu özel tatlısını geleneksel usulle hazırlayarak misafirlere ikram etti.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
01 Kasım 2025 Cumartesi 00:00
DEVA-İ MİSK BALKAN ALİMLERİNDEN TAM NOT ALDI

Edirne’de “Kurabiyeci Dede” olarak tanınan Şekerlemeci Arif Meriç, Osmanlı saray mutfağının nadide lezzetlerinden Deva-i Misk Helvasını, bu kez Balkan ülkelerinden gelen din alimlerine ikram etti.
İslam Alimleri Vakfı tarafından düzenlenen “Kendi Gök Kubbemiz Balkan Alimleri Buluşması-2” programı kapsamında Edirne’ye gelen alimler, tarihi lezzete yoğun ilgi gösterdi.

Asırlık lezzet buluşmanın yıldızı oldu

Edirne’nin simge tatlarından olan Deva-i Misk Helvası, Osmanlı saray mutfağında “şifa niyetine” hazırlanan özel bir tatlı olarak biliniyor. Arif Meriç’in kendi üretim atölyesinde geleneksel yöntemlerle hazırladığı helva, içerdiği 41 çeşit baharat ile dikkat çekiyor. Program boyunca misafirlere ikram edilen helvayı tadan Balkan alimleri, hem lezzetine hem de taşıdığı tarihsel değere hayran kaldı.

Etkinlik sonrası açıklamada bulunan Şekerlemeci Arif Meriç, Edirne esnafı olarak tarihi değerleri yaşatmanın kendileri için bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Meriç, “İslam Alimleri Vakfı’nın daveti üzerine bu anlamlı buluşmada yer aldık. Edirne esnafı olarak tarihimizden gelen güzellikleri yaşatmak bizim için bir onur. Deva-i Misk, atalarımızdan bize kalan bir lezzet mirası. Gelen misafirlerimiz, ‘Tarihimizi unutma, unutturma’ dediler. Biz de aynı ruhla, aynı tarifle bu helvayı hazırlayıp ikram ettik,” dedi.

Balkan ülkelerinden gelen birçok alimin helvayı ilk kez tattığını belirten Meriç, “Bosna, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk’tan gelen misafirlerimizin tepkileri çok güzeldi. Kimi, ‘Adını çok duydum ama ilk kez yiyorum’ dedi. Hatta birinin gözleri doldu; ‘Atalarımızın tattığı lezzeti bugün burada yeniden yaşadık’ dedi. Bu sözleri duymak bizim için en büyük mutluluktu,” ifadelerini kullandı.

Edirne, tatlı mirasın kalbidir”

Meriç, Deva-i Misk’in tarih boyunca Edirne’den tüm dünyaya yayıldığını vurgulayarak, “Osmanlı döneminde Edirne Sarayı’nda pişirilen bu helva, Balkanlar’a buradan taşınmış. Lokum, helva, şekerleme kültürü hep bu topraklardan dünyaya yayıldı. Edirne, geçmişte olduğu gibi bugün de bu tatlı mirasın kalbidir,” dedi.

Bir tatlıdan fazlası: geçmişle bağ”

Programın sonunda Balkan alimlerine yapılan ikram, sadece bir lezzet buluşması değil, aynı zamanda ortak tarih ve kültürün de yeniden hatırlanmasına vesile oldu.

Edirne’nin yüzlerce yıllık mutfak mirasını yaşatmaya devam eden Arif Meriç, “Bir tatlı ikramı bazen geçmişle bugünü bir araya getirebiliyor. Deva-i Misk Helvası da tam olarak böyle bir köprü. Bu mirası yaşatmak, biz Edirneliler için gurur kaynağı,” şeklinde konuştu.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.