Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantıları, Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının açılışında 2026 yılı mali bütçesi görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi. Kasım ayı gündeminde iki madde yer alırken, ilerleyen oturumlarda 2026 Mali Yılı Yatırım Programı ile 2026 Mali Performans Programı tekliflerinin de görüşülmesi planlanıyor.
Toplantıda ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç, 2025 yılı Edirne İl Özel İdaresi’nin ilk 9 aylık gelir ve gider durumunu içeren raporu meclis üyeleriyle paylaştı.
Komisyon raporuna göre, 2025 yılı mali gider toplamı 753 milyon 814 bin TL olarak gerçekleşti. Gider kalemleri arasında 320 milyon TL ile sermaye giderleri, 269 milyon TL ile mal ve hizmet alım giderleri ilk sıralarda yer aldı.
Personel giderleri 107 milyon 845 bin TL, sosyal güvenlik primleri ise 12 milyon TL olarak açıklandı.
Gelir tablosunda ise Edirne İl Özel İdaresi’nin 2025 yılı 9 aylık toplam geliri 878 milyon 28 bin TL olarak belirlendi. Gelirlerin büyük bölümünü 825 milyon TL ile “diğer gelirler”, 40 milyon TL ile teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, 8,8 milyon TL ile sermaye gelirleri oluşturdu.
Toplantıda ayrıca Gençlik ve Spor Komisyonu Raporu, Komisyon Başkanı İrfan Yiğitoğlu tarafından meclise sunuldu.
Raporda, 2025 yılı içerisinde Edirne’nin de dahil olduğu bölgelerde düzenlenen kürek müsabakaları ve 2026 yılı için planlanan uluslararası organizasyonlar hakkında bilgiler paylaşıldı.
Yiğitoğlu, 2025 yılı boyunca gerçekleştirilen Türkiye Kupası, Türkiye Şampiyonası ve Uluslararası Regatta Müsabakaları’na İstanbul, Sakarya, Rize, Çanakkale ve Van illerinden toplam bin 260 sporcunun katıldığını bildirdi. 2026 yılında ise bu organizasyonların Edirne’de yeniden düzenlenmesinin planlandığını ifade etti.
Toplantının sonunda Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, geçtiğimiz gün Lalapaşa–Süloğlu karayolunda meydana gelen, 1 kişinin hayatını kaybettiği ve 2 kişinin yaralandığı trafik kazasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Gegeoğlu, yolun yıllardır sorunlu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bütün Edirne’nin başı sağ olsun. Dün akşam yine bir kaza gerçekleşti, inşallah son olur. O yolla ilgili tüm Edirneliler hep bir ağızdan talebimizi iletelim. Bu yolla ilgili bir an önce çözüm bulunsun. Gençlerimizi, evlatlarımızı artık o yolda kaybetmeyelim. O yol hareketli, TIR trafiği yoğun bir güzergâh. İki ilçeyi birbirine, bir gümrük kapısına bağlayan bu yolun artık kalıcı bir çözüme kavuşması gerekiyor.”
Gegeoğlu’nun çağrısı, meclis üyeleri tarafından da desteklendi.
Mert Hamarat
