ESNAFLAR HAKLI

Selimiye Arastası esnafları bugüne kadar dikkate alınmayan bir konuyu gündeme getirdi.

Selimiye gibi her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği bir mabedin ve yanındaki Arasta’nın çevresinde hiçbir bankanın halkın para alıp yatıracağı bir bankamatiği yok.

Böyle bir ihtiyacı olanlar buranın uzağındaki  şehir merkezinde  bankaların çevresine gitmek zorunda kalıyorlar.

Buralarda  bankaların para  yatırıp alınabileceği   yerleri  açmaları gerekmez mi. Buradan yetkililere iletirim.

--------------------

BİR ÇOK KENTİN GİRİŞİNDE VAR

Ülkemizde birçok kentin ana giriş yollarında o şehri simgeleyen görüntüyü içeren, o  şehrin  simgesi olan anıtsal görüntüler var.Bu  görüntüler o kente ayrı bir güzellik katıyor.

Edirne gibi  yüzlerce tarihi özelliği olan, İmparatorluğa başkentlik yapan bir şehrin de ana giriş ollarında böyle bir görüntüsü anıtı olmalı.

E.5 yolundan şehre girişteki  pehlivan heykelleri  bu görüntüyü sağlamıyor. Yol kavşağına yapılan bu anıtı  insanlarımız farkına dahi varmadan şehre giriş yapıyor.  onun için kente giriş yapmadan Edirne görüntüsünün önünde  daha görkemli Edirne’ye yakışır tarzda  yolun iki yönünü de içine alan araçların altından geçeceği Edirne simgesi  anıtın altından  ihsanlarımızın şehre giriş yapmasının  ayrı bir güzelliği olacaktır.

Belediye Başkanımız Recep Gürkan’ın bu tür hizmetlere değer verdiğini şehrin güzelliği için ne gerekirse yaptığını biliyoruz.

Sanırım  bir süre sonra bu konuda da girişimleri olacaktır. Bu hizmet onun bu tarihi kente yaptığı hizmetlerin  unutulmazlar  haline   gelmesini sağlayacaktır.

----------------------------------

KAMU MALINI KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

Gerek resmi gerekse mahalli idarelerin halkı hizmet amacıyla yaptıkları  tesisler hepimizin ortak malıdır.

Onlar bizlerin vergileri ile yapılmışlardır.

Bakıyoruz şehir yaşamının önemini kavramamış bazı sorumsuz kişiler kamu malına zarar vermeyi bir marifet sayıyor.Kamu  malı olan bazı bina ve tesislerin duvarlarına yazı yazıldığını hizmet amacıyla yapılan tesislerin kırıldığını çöp araçlarının içine sabalardan çıkan yanıcı maddelerin atıldığını ve benzeri kamu zararına yönelik yaklaşımları görüyoruz.

Bu kişiler Edirne gibi özel bir kentte yaşamanın sorumluluğunu bilincinde olmayan kimselerdir.

Bu tavırlarıyla Edirne’nin çirkin görülmesine  neden oluyorlar.

Bu tür girişimi olan kişilerin yetkililere bildirilmesi  vatandaşlık  görevimizdir.     Ne yazık ki biz bölge insanı olara, Bu duyurularda yetersiz kalıyoruz ” bana ne beni ilgilendirmez, yetkililer görsün” gibi yaklaşım demokrasilerde çağdaş ülkelerde  geçerli değildir.

Kamu malının önemini dikkate alarak onların korunmasına hepimiz  destek vermeliyiz.Bu konuda sorumlu olan kişilerin  her şeyi kontrol etmeleri mümkün değildir.

Biz bu kentte yaşayan vatandaşlar olarak  hizmetlerin sağlıklı ve eksiksiz yapılması için gerektiğinde eleştirdiğimiz gibi gerektiği zaman da  destek vermeliyiz.

Kamu ve  özel kuruluşlara yerli yersiz eleştiri yöneltenler bu tür görevleri olduğunu da akıldan çıkarmamalı.

Bu kent ancak böyle sorumluluk bilincinin artmasıyla bir Avrupa kenti ve turizm kenti olacaktır.

--------------------------------

İŞ ALLAH'A  KALIRSA

Çocuğun biri babasına:

_” baba hoca anamı rahaksız ediyor” demiş.

Adah hiç oralı olmamış:

-“ Oğlum Allah kerimdir elbet o hoca bir gün yaptığını cezasını görür” der

 Çocuk her söylediğinde babası aynı cevabı verir. Oğlan bakar ki bu işin çözümü yok, hoca ezan okumak  çıktığı minarenin  merdivenlerine yağ döker. Hoca ezan okuyup merdivenlerden inerken, ayağı kayarak düşen ve ölür.

 Adam hocanın öldüğünü öğrenince oğluna.

-“ Oğlum ben sana hoca  yaptığını cezasını bulur demedim mi? Bak hocanın ayağı kaymış düşüp ölmüş” der

Oğlan gayet sakin bir şekilde babasına:

-“ Valla, baba, bu iş sana ve Allah’a   kalmış olsaydı daha çok beklerdik.ben bu işi kestirmeden hallettim” diye cevap verir.

-----------------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

İÇOĞLANLARI ÖRGÜTÜNÜ YILDIRIM BEYAZIT KURDU

Tarihimizde ilk İçoğlanları Örgütü Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından kuruldu.     Devşirmelerden titiz bir seçim sonucunda alınan içoğlanları Edirne, Galata, Sultanahmet’teki İbrahim Paşa ve İskender Çelebi Saraylarında özel eğitim ve öğretim gördükten sonra çeşitli saray görevlerine getirilirdi.

İçoğlanı olarak alınacak devşirmeler devlet merkezine getirildikten sonra Divanı Hümayun’a verilirler, padişah arz odasında bunları bir bir görürdü.

Padişahın buyruğu üzerine Kapıağası devşirmelerin içinden en yakışıklı, en güler yüzlü ve en güzel vücutlusunu seçer, geri kalanları Acemi Ocağı için Yeniçeri Ağasına yollardı. İçoğlanları üç ayda bir aylık alırlardı.

-----------------------------

BORÇ MESELESİ

Mişon’un Salamon’a bin lira borcu vardı. Bu yüzden de geceleri uyku uyuyamıyordu.

 Bir gecen borçlu olduğu Salamon’un kapısını çaldı.

“ Salamon” dedi.” Benim  sana bin lira borcum vardı ya…Onu ödemeyeceğim,,,”

 Salamon:

 “ “ Neden kuzum,?”

-“ Neden olacak? Bugüne kadar benim gözüme uyku girmedi. Bundan sonra da senin gözüne uyku girmesin “

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZ

Uyuyan insanı uyandırabilirsiniz. Uyanmak istemeyen insanları uyandırmak mümkün değildir