Nerede olursa olsun eğitim-öğretim pedagojik bulgulara dayandırılmak zorundadır. Öğrenmenin de bu açıdan yolları ve ilkeleri önemlidir.
En temel ilkelerden biri de: “Olgunlaşma tamamlanmadan, öğrenme olmaz. Öğrencinin kalemi doğru tutabilmesi bile bu kurala dayanır. Olgunlaşma yalnız bedensel değil, aynı zamanda zihinsel, bedensel, duygusal, sosyal ve psikomotor (hareketsel)… açılardan da önemli ve gereklidir.
Yoksa öğrenme olmaz, olamaz. Olmayınca da bunalımlar , sorunlar… başlar.
İnsan yavrusu, hayvan yavrusuna benzemez. Çünkü hayvanlar iç güdüleriyle donanımlı doğar. İnsan yavrusu gizil güçlerini öğrenmeyle kazanır. Okuma yazma öğrenebilmenin yaşı bireysel ayrılıklara rağmen ortalama yedidir. Bulgular böyle söyler.
Cümle öğretimi metodunu da psikolojik gerekçeleri var. Yani anlamlı cümlelerle başlayıp; kelimelere, hecelere ve harflere inip, onlardan yenilerini üretmek…
Geştalt psikolojisine göre insan, önce anlamlı bütünü ve kolayca algılar. Sonra sonra ayrıntılara iner.
Çözümleme metoduyla öğretmenin gerekçesi bu gerçeğe dayanır. Ve o yaşlardaki çocukların yapısına uygundur. Harf sistemine dönmek işi zora sokar. Öğrencileri usandırmak ve soğutmak anlamına gelir.
El yazısıyla yazmak için de yedi yaş erkendir. Ancak dokuz yaşından sonra başlanabilir. Önce temel sonra çeşitleme… olmalıdır. Bu aynı zamanda “Yakından uzağa” ilkesine de uymaz. Çünkü elimizdeki yazılı kaynakların çoğu, hatta hepsi, kitap harfleriyle yazılmıştır.
Öğretmenlerin pedagojik formasyon almaları bu nedenle önemli ve gereklidir. Bir matematik öğretmeni matematikçi olsa bile önce öğretmendir. Bilinçli öğrenmenin öğretmenin yoludur, pedagoji.Pedagoji almayan bir öğretmen gelişigüzel ve
ezbere çalışmak zorundadır. Bu, belli bir diplomaya sahip herkes öğretmenlik yapar, anlamına gelir.
Bir emekli eğitimci olarak 4+4+4’ün , henüz uygulanmasa bile bu temel ilkelerle uyuşamaz kanısındayım. Çağdaş ve uygar insan üretmenin yolunda Atatürk’ün bu konuda söyledikleri de göz ardı edilmemelidir…
Hoş geldin yeni öğretim yılı, yine de hoş geldin…
-----------------------------------------------------
ZİL ÇALIYOR DÜNYA
Zil çalıyor
Cıvıl cıvıl uyanacak
Birazdan dünya
Göz göz olacak bilim
Ve yüreklerden sular çekilece
Aydınlığa