ÖLÜM YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE CEMAL SÜREYA

Ünlü Ozanımız Cemal Süreya’nın aramızdan ayrılmasının üzerinden çok zaman geçti. Geçtiğimiz günlerde sevenleri O’nu bir izlenceyle bir kez daha andı ve yaşattı.

GARİP hareketinin en güçlü şairiydi. Hak ettiği yerlere de ulaştı. Çıkardığı PAPİRÜS DERGİSİ Aranan bir dergiydi sağlığında.

Uzunca bir aramadan sonra GÖÇEBE adlı kitabını buldum kitaplığımda.Ne olduysa, nasıl olduysa kapağı kopmuş. Yaprakları sararmış olsa bile içi canlı, oylumlu.

O’nunla hiç karşılaşmadık, Yani yüz yüze gelmedik. Yazışmadık, kitaplaşmadık.Ama şiirlerini hep sevdim ve okudum. Kitaplarını edinmeye çalıştım.

Son şiirlerinden birinde “üstü kalsın…” diyebilen bir ozandı.

Kendisiyle görüşemedik ama, O’nun sık sık Hatay Restaurant’a sık sık uğradığını duymuştum.O lokanta da yemek yeme ve şiir okuma fırsatını bulmuştum yıllar önce bir şairler toplantısı vesilesiyle. Lokanta karşıda Fener taraflarındaydı. Lokantanın duvarların elle yazılmış dizeler vardı ilginç ve romantik bir yerdi.

Kitabındaki şiirleri tane tane ve yeniden okudum. C.Süreya’nın özgün damak tadı hala dize aralarından gülümsüyordu.

Sigaraya karşı geliştirilmiş nefret ve düşmanlık yoktu henüz. (Ki ben bunu moda gibi görüyorum. Bilirsiniz bir ara yumurta yedirtmediler. Başka bir ara mercimeğin fazileti göklere çıkartılmıştı . Meğer depolar doluymuş.

İşte o dönemlerde şu şiiri yazmıştı:

TABANCA

Sigara içenlere ateş etmeyin,

Evli bir kadınla rakı içerken

Rozet gibi göğsüne takmış cesaretini

Ben Midyat’tan söz ettim siz etmeyiniz

Eski bir Osmanlı paşası gibi

Feodaliteyi süpüren bıyıklarıyla

İstanbul İstanbul uzakta

İstanbul’a ateş etmeyiniz

Tutalım yanılıp ateş ettiniz

Şeker Ahmet Paşa’nın resimlerini

Eski hececilerin şiirlerini bir de

Ben çok seviyorum siz de seviniz

Cemal Süreya

Soyadını Süreya diye yazmam yanlış değil. Çünkü kendisi ikinci ‘y’ harfinin gereksiz olduğunu düşünmüş ve atıvermişti.

Ben de o’nu ve şiirlerini hep ve çok sevdim, Siz de seviniz!..

Cemal Süreya toplumcu bir şair Şiirleri soyut ve çarpıcı. Simgeleri lirik kokulu. Bence en önemli özelliği şiirlerindeki akıcılık ve biçim güzelliği İnsanı şaşırtan insanı vuran dizeleriyle hep gündemde kalan bir şairimiz.İşte o çarpan ve şaşırtan dizelerden örnekler:

“Mızrağını geçirdi içinden bir flütün” , “Bilinir ne usta olduğum içlenme zeneatında” ,”Canımla besliyorum şu hüzün kuşlarını/Sen kalabalıkta bulup bulup kaybettiğim kimya” , “Ağzı da iyice vardı galiba/Gece çiçeklerinden bir orman” ,”Denize doğru gittikçe artan/Bu yüz benim yüzümdü olsa olsa” ,”Ben kibriti çaktığım zaman/çünkü her yüz bir memlekettir”,”Dedelerin gözlerinde erozyon/Silip götürmüş büten evetleri”,”Bir mezarın doğurduğu, iştahlı bir çocuktur Anadolu şiiri”

C. Süreya 1931Erzincan doğumlu .. O’nu, 9 Ocak1990’da yitirdik. Kimlikteki adı:Cemalettin Seber’dir.Eserleri ve ödülleriyle O yine aramızdadır, aramızda kalacaktır.

Kaç yıl önce bu günlerde hayata “Üstü Kalsın” diyerek veda etmişti. Bir kez daha “Allah rahmet eylesin… Ve işte o şiiri:

ÜSTÜ KALSIN

Ölüyorum tanrım

Bu da oldu işte

Her ölüm erken ölümdür

Biliyorum tanrım

Ama, ayrıca, aldığın şu hayat

Fena değildir…

Üstü kalsın…

Cemal Süreya