(NECDET TEZCAN’ın 40. SANAT YILI NEDENİYE…)
40 YILLIK ŞİİR AŞKI-1
Belleğinde çok şiir tutan birisi değilimdir. Kendi şiirlerimden pek azını ezbere okuyabilirim.1981’de Atatürk’ün 100. Doğum yılı nedeniyle düzenlediğim bir resim ve şiir sergisinde zamanın çok değerli valisi Enver HIZLAN bütün şiirlerimi ezbere okuyup okuyamadığımı sormuştu. Olumsuz yanıt verdiğimde şöyle demişti: Yahya Kemal gerçek şairlerin bütün şiirlerini ezbere okuyabildiğini söylüyor ama…’Yahya Kemal kim be kimim? Demiştim. Ama gerçek şairlerinde tüm şiirlerini ezbere okuyabileceğine inanmıyorum. Örneğin Fazıl Hüsnü DAĞLARCA 66 şiir kitabı çıkarmış gerçek bir şair, şiirlerinin tümünü ezbere nasıl okusun? Yahya KEMAL’in 3 şiir kitabı var.Ezberimdeki şiirleri,kendiminkilerde dahil neden ezberlediğini düşünmüyorum.Bir çoğunun ya zorunluluk,ya gereksinim ya da onu okumaktan zevk alma,bu zevki başkalarına iletme ya da bir duruma bir görüşe cuk oturduğunda okumak için şiir ezberlendiğini sanıyorum.Kiminin yoğun ve etkileyeci kurgusu müziği,kiminin dillendirdiği dünya görüşü neden olabilir.
Şuraya getireceğim sözü:40 yıllık dostum Necdet TEZCAN’ın bir şiiri ile bir dizesi ezberlediklerim arasında.40. Sanat Yılı Etkinliğinde bunları anımsamadan anımsatmadan edemezdim. Tezcan’ın ezberimdeki şiiri kısacık. Adı AŞK ‘Aşkın şiiri için değil/şiirin aşkı için çıktık yola/ne ekranlarda bir yerimiz olacak /ne de sığacağız ekranlara’
Neden ezberledim bu şiiri? Hani yukarıda CUK oturmaktan söz etmiştim ya,asıl neden o.Bu şiir 1992 yılı sonunda sahipliği ve sorumlusu olduğum Damla Dergisinin 2. Döneminin ‘Benden bu kadar’ başlıklı kapanış yazımla sunulan son sayısında çıktı.’Benden bu kadar’ başlıklı kapanış yazımla sunulan son sayısında çıktı.bu yazıda belirttiğim kapanış gerekçeleri olan resmi ya da özel ilgisizliklere,değerbilmezliklere yönelen serzenişimle Tezcan’ın şiirindeki çığlık örtüşüyordu.
--------------------------------
Tezcan’nın şiirin aşkı için yola çıkanların ekranlarda yerinim olmayacağı ya da ekranlara sığmayacağı görüşü kendisinin de katılacağı elbette çok doğru bir düşünce değildi. Çünkü ekranlarda yer alan ya da ekranlara sığan çok büyük şairler ve çok değerli aşk şiirleri var. Peki nedir bu dizelerin önemi? Bu kısa şiir zaten bir düşünce şiiri değil, bir haykırış, emeğinin karşılığının olmamasının değerinin bilinmemesini içeren bir öfke, bir baş kaldırış… Kime? Çok az emekle kolayca ünlenmişlere, şarkı sözü yazarları şair diye öne sürenlere, onlara arka çıkıp da gerçek şiirle uğraşanlara sırtını dönenlere… Damla Dergisinin bir sayısı tümüyle “Taşra sanatçılarının sorunlarına ayrılmıştı, bu sayıda taşra şair ve yazarlarının birer karşı çıkma, ve başkaldırı özelliği taşıyan yazılarının ana düşüncesi, Tezcan’ın şiirinde özetini buluyordu. Şiirdeki açık seçik belirgin olan “aşkın şiiri/şiirin aşkı” ve “ne yerimiz olacak/ ne sığacağız” karşıtlıklarından yararlanılması da şiiri ezberlememi sağ-layan etkenler arasında olabilir.
Necdet Tezcan arkadaşım çok üretken biri hemen her gün yazı yazıyor, şiir yazıyor ulaşabildiği her dergiye gazeteye ürün gönderiyor., duyabildiği her yarışmaya, şiirlerini sunabileceği her toplantıya katılıyor. Ulaştığı dergi ve gazetelerin çoğu bu ürünleri yayımlıyor, yarışmalarda ödüller alıyor. Bir taşra sanatçılığının ötesine geçiyor. Sanırım artık “Ne ekranlarda bir yerimiz olacak/ne sığacağız ekranlara” dizelerindeki çok keskin, çok sert başkaldırı ve eleştiri dozu biraz yumuşamıştır. “aşkın şiiri için değil” yargısını da kızgınlık ve kırgınlıkla söylediğini biliyorum. Yoksa aşk şiiri yazmak aşağılanacak bir şey değildir elbette. Aşk insani hatta insan için çok etkin bir öğe ise şiiri de olmuştur. Olacaktır.
Tezcan’ın ezberimdeki dize,öğretmenlikle ilgili. Öğretmeni betimlerken onun önemli bir özelliği olarak “Atatürk’ün aklı dolaşır aklımda” deniliyor. Dize aynen böyle miydi? bilmiyorum. Ama anlam olarak buydu. Bu dize neden aklımda kaldı diye düşünmeme gerek yok. Beni tanıyanlar Atatürkçü düşünce için ne denli uğraş verdiğimi vermekte olduğumu bilir.Bu dizede anlatılan öğretmen, olmasını çok istediğimiz öğretmen tipidir.
Süreyya ERYAŞAR