Kararın tam hasat döneminde açıklanmasının üreticiyi ciddi bir fiyat baskısıyla baş başa bıraktığını belirten Durmaz, düzenlemenin derhal iptal edilmesini veya yıl sonuna ertelenmesini istedi.
Gümrük vergisindeki indirimin daha önce 30 Kasım tarihi olarak öngörüldüğünü ancak takvimin 1 Ekim’e çekileceğinin duyurulduğunu hatırlatan Durmaz, bu kararın serbest piyasayı doğrudan olumsuz etkilediğini vurguladı. Fiyatlardaki ani düşüşe dikkat çeken Durmaz, piyasada 42-43 TL bandında seyreden ayçiçeği alım fiyatlarının duyuru sonrasında 35-36 TL seviyelerine kadar gerilediğini ifade etti.

“Kuraklık ve Artan Girdi Maliyetleri Çiftçiyi Zorluyor”
Üreticinin bu sezon da ağır kuraklık şartlarıyla mücadele ettiğini belirten Ziraat Odası Başkanı, mazot, gübre ve ilaç gibi temel tarımsal girdi maliyetlerindeki fahiş artışlara değindi. Tam da ürünün toplanıp pazara indiği dönemde alınan bu kararın çiftçinin emeğine darbe vurduğunu dile getirdi.
“Buğday ve Kanoladaki Senaryo Tekrarlanmasın”
Geçmiş dönemlerde buğday ve kanolada benzer mağduriyetlerin yaşandığını hatırlatan Durmaz, ürünün çiftçinin elinden düşük fiyata çıktıktan sonra değer kazanmasının üreticiyi derinden yaraladığını söyledi. Ayçiçeğinde aynı tabloyla karşılaşmak istemediklerini vurguladı.
TRAKYA BİRLİK’E ÇAĞRI
Gümrük vergisi indiriminin iptal edilmesi yönündeki talebini yenileyen Durmaz, piyasayı dengelemek adına Trakya Birlik ve ilgili kurumların da elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.
Artan maliyetler ile kuraklık faktörünün dikkate alınarak, çiftçinin beklentisini karşılayacak ayçiçeği alım fiyatlarının bir an önce açıklanması çağrısında bulundu.
Bülent Sarıçiçek




