CHP Edirne İl Başkanı Özlem Becan, 5 Eylül 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 11738 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın “Trakya Petrol ve Doğal Gaz Arama ve Üretim Projesi” kapsamında ihtiyaç duyacağı taşınmazların acele kamulaştırılmasının önünün açılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Kararın Trakya’nın geniş bir bölümünü kapsayan ruhsat sahalarını gösterdiğini belirten Becan, özellikle Edirne’de hangi ilçelerin, köylerin ve taşınmazların süreçten etkileneceğinin kamuoyuna açıkça anlatılması gerektiğini söyledi.

Becan, “Edirne’de hangi ilçeler, hangi köyler ve hangi taşınmazlar bu karar kapsamında kamulaştırılacaktır? Kaç dönüm tarım arazisi etkilenecektir? Kaç çiftçinin toprağı için acele kamulaştırma yoluna gidilecektir?” diye sordu.

ÇİFTÇİYE SORDUNUZ MU?”

Proje kapsamında hangi güzergâhlardan boru hatlarının geçeceğinin ve hangi bölgelerde yol, enerji nakil hattı, üretim kampı, idari kampüs veya depolama tesisi kurulacağının açıklanmasını isteyen Becan, bölgedeki vatandaşların süreç hakkında bilgilendirilip bilgilendirilmediğini de gündeme getirdi.

Becan, “Bu toprakların gerçek sahiplerine ne anlattınız? Tarlasında üretim yapan çiftçiye sordunuz mu? Köylüyü bilgilendirdiniz mi? Yerel yönetimlere, meslek odalarına, ziraat örgütlerine ve çevre kuruluşlarına projenin kapsamını bütün açıklığıyla sundunuz mu?” ifadelerini kullandı.

MESELE SADECE KAMULAŞTIRMA DEĞİL”

Acele kamulaştırmanın sıradan bir kamulaştırma yöntemi olmadığını belirten Becan, böyle bir karar alınırken projenin kapsamının, gerekçesinin ve olası sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini savundu.

Becan, konunun yalnızca birkaç parselin kamulaştırılması olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, “Bu mesele mülkiyet hakkıdır, tarımdır, üretimdir, sudur, çevredir ve Trakya’nın geleceğidir” dedi.

Trakya’nın Türkiye’nin önemli tarımsal üretim bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Becan, projeyle ilgili atılacak adımların yalnızca enerji politikası açısından değil, tarımsal üretim ve gıda güvenliği açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

KÖY KÖY AÇIKLANSIN”

Becan, iktidardan projenin Edirne ve Trakya’daki kapsamının ayrıntılı biçimde açıklanmasını istedi.

Becan’ın açıklanmasını istediği başlıklar arasında kamulaştırılması öngörülen taşınmazlar, toplam yüzölçümü, etkilenecek köyler, tarım arazilerinin miktarı, etkilenecek üretici sayısı, su kaynakları üzerindeki olası etkiler, çevresel süreçler, kamulaştırma bedellerinin belirlenme yöntemi ve projenin takvimi yer aldı.

Çiftçiye üretmesini söyleyip toprağının geleceğini belirsiz bırakamazsınız” diyen Becan, vatandaşların mülkiyet hakkıyla ilgili sorularına açık ve anlaşılır yanıt verilmesi gerektiğini söyledi.

LOKANTACI ÇİFTE GECE YARISI SALDIRDILAR
LOKANTACI ÇİFTE GECE YARISI SALDIRDILAR
İçeriği Görüntüle

TRAKYA SAHİPSİZ DEĞİL”

CHP Edirne İl Başkanlığı olarak sürecin takipçisi olacaklarını belirten Becan, projenin Trakya’nın toprağına, suyuna, tarımına ve üreticisine etkilerinin yakından izleneceğini kaydetti.

Becan açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

Trakya sahipsiz değildir. Edirne sahipsiz değildir. Çiftçinin alın teri sahipsiz değildir. Hangi köy, hangi tarla, kaç dönüm, kaç üretici, hangi tesis, hangi çevresel ve tarımsal sonuç? Bu soruların hiçbirini cevapsız bırakmayacağız.

Trakya’nın geleceği hakkında Trakya’dan habersiz karar vermeyin. Bu topraklar boş bir harita değildir. Bu topraklar çiftçinin ekmeğidir, Edirne’nin üretimidir, Trakya’nın geleceğidir."

Bülent Sarıçiçek