Edirne, son yıllarda alternatif tarım ve doğa ürünleriyle dikkat çekerken, trüf mantarı ihracatıyla da adından söz ettirmeye başladı. Kentte yaşayan Tuncay Croatto, trüf mantarı toplayıcılığını Edirne merkezli bir ihracat faaliyetine dönüştürerek önemli bir başarıya imza attı.

İtalyan baba ve Türk annenin çocuğu olarak 1996 yılında İtalya’nın Udine kentinde dünyaya gelen Croatto, çocukluk yıllarında trüf mantarıyla tanıştı. Türkiye’deki potansiyeli fark etmesinin ardından 5 yıl önce memleketi Edirne’ye yerleşen Croatto, çalışmalarına burada başladı.

Edirne’nin Keşan ve Uzunköprü ilçeleri başta olmak üzere bölgedeki uygun alanlarda eğitimli köpeklerle trüf mantarı arayan Croatto, kısa sürede üretim ağını genişletti. Edirne’den yola çıkan bu girişim, zamanla Türkiye’nin farklı bölgelerinden tedarik edilen ürünlerle büyüyerek ihracat boyutuna ulaştı.

Croatto, Edirne merkezli yürüttüğü faaliyet kapsamında yılda yaklaşık 1 ton trüf mantarını başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyor. Böylece Edirne’den doğan bu girişim, hem yerel ekonomiye hem de ülke ekonomisine döviz girdisi sağlıyor.

PEKDEMİR “SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERSİN”
PEKDEMİR “SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERSİN”
İçeriği Görüntüle

Doğada nadir bulunan trüf mantarının değerinin yüksek olduğunu belirten Croatto, sezon başında kilogram fiyatının yaklaşık 150 avro olduğunu, sezon ilerledikçe bu rakamın 50 avroya kadar düştüğünü ifade etti. Yüksek rakımlı bölgelerde yetişen kışlık siyah trüf mantarının ise ekim-ocak döneminde kilogram fiyatının 350 Euroya kadar çıktığını kaydetti.

Türkiye’nin birçok bölgesinden mantar tedarik ettiklerini belirten Croatto, Sakarya, İstanbul, Kırklareli, Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve Uşak gibi illerden ürün aldıklarını söyledi. Ancak çalışmalarının merkezinde Edirne’nin bulunduğunu vurgulayan Croatto, bölgenin bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Trüf mantarının pH değeri yüksek, güneş alan seyrek meşelik ormanlarda yetiştiğini belirten Croatto, iklim değişikliğinin üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Avrupa’da bazı ülkelerde trüf mantarı yetiştiriciliğine başlanıldığını da ifade eden Croatto, Edirne’nin bu alanda daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini sözleriyle ifade etti.

Mert Hamarat