BU KÖPRÜ EDİRNE’YE ÇOK YAKIŞACAK

Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı tarafından projesi hazırlanan ve yapım işi yürütülen ‘Üç Nehir, Bir Şehir’ projesi Edirne kent Konseyi’ne tanıtıldı. Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı Müdürü Ali Eraslan,  nehirden elektrik üretilecek projenin yüzde yüz doğa dostu olduğunu hatırlatarak, “Dünya'nın yenilenebilir enerji bakımından en ekolojik olanı ile Arşimet Burgu Sistemi ile birlikte Dünya'nın en büyüğünü yapıyoruz” dedi. Bu arada nehre yapılacak Hilal şeklindeki yürüyüş köprüsünün önüne konacak yıldızla oluşan Türk Bayrağı görüntüsü de nehre çok yakışarak halkın beğenisini kazanacak.

Uzun yıllardır hep söylenen ama bir türlü hayata geçiremeyen Meriç Nehri projesi Edirne Valiliğinin girişimleriyle hayata geçiyor. Nehirden elektriğin üretileceği ve çevre düzenlemesin yapılacağı dev projeler, Edirne Kent Konseyine de anlatılarak, Kent Konseyi’nin de danışılanlardan biri olarak projeye dahil olunması istendi.

Edirne Kent Konseyi’nin çağrısı üzerine toplanan Kent Konseyi üyesi grup, Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı Müdürü Ali Eraslan tarafından Meriç Köprüsü Protokol evi önünde karşılandı. Kent Konseyi üyelerine burada bilgi veren Ali Eraslan, Meriç Nehri üzerine yapılacak hava şişmeli lastik savak ile ekolojik elektrik enerjisinin üretileceğini bildirdi. Eraslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hava şişmeli lastik savağımız yaklaşık 4 metre çapında, 210 metre uzunluğunda 3 bölümden oluşuyor. Dünya'nın yenilenebilir enerji bakımından en ekolojik olanı ile Arşimet Burgu Sistemi ile birlikte Dünya'nın en büyüğünü yapıyoruz. Tesisimizin üstüne profesyonel açık hava konser alanı koyduk, Edirne'nin ihtiyacıydı. İşletmesel anlamda Edirne'ye en ihtiyaç olabilecek bir konser alanı ile üstünü tamamladık. Nehir etrafında bu alanda da dünyanın en uzunu olacak olan 30 kilometrelik kesintisiz bisiklet yolu yapılacak.

100 DÖNÜMLÜK MİLLET  BAHÇESİ YAPILACAK

100 dönüm bir millet bahçesi projesi var. Peyzaj kısmını Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız üstlendi projede. Ciddi bir alan ve ilk yaptıkları faaliyet de bölgeyi koruma altına almak oldu. Bu bölge korunacak denilerek sit bölgesi ilan edildi ve doğal bir millet bahçesi yapılıyor. Proje kapsamında seyir terasları ve seyir balkonları yapılacak vatandaşlarımız için. Üçüncü uluslararası anlamda projeyi kıymetli kılan da; doğal bir nehir üstünde doğal yollarla yapılmış olimpik kano-kürek parkurunun olması. Çoğu Avrupa'da yapılan incelemelerde şunu gördük; bütün yapılan çalışmalar hepsi yapay yollarla yapılıyor, biz doğal yollarla Edirne Meriç Nehri üzerinde olimpik kano-kürek parkuru oluşturuyoruz. Bunlar da canlılara zarar vermemek için çelik halat gergi sistemleriyle suyun üstünde oluşturulan ekipmanlardır.

EDİRNE’Yİ EN İYİ HİLAL YILDIZ ANLATIR

Proje kapsamında  yaptığımız tasarımlarda dedik ki; Edirne'yi bu projenin anlatması lazım. Uluslararası bir proje kapsamında yapılan bir çalışma. Mimari olarak da, görüntü olarak da, tasarım olarak da bu projenin Edirne'yi anlatması lazım. Dedik ki, 92 yıl Osmanlı'ya başkentlik yapmış bir şehir en güzel hilal ve yıldızla anlatılır. Başkent her zaman başkenttir. Şu an Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentlerinden bir tanesinde yaşıyoruz. En güzel hilal ve yıldızdır dedik ve köprüye 'Hilal Köprü' adını ve tasarımını verdik. Önündeki yıldız da yine çelik gergilerle su yüzeyinde oluşturduğumuz ışık ve su gösterisi yapılabilecek bir mekanizmadır.

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

 Proje 3 ana başlıkta toplanıyor; Yenilenebilir Enerji, Rekreasyon Ve Kent Estetiği şeklinde. Dünya'da kabul görmüş en yenilenebilir ekolojik sistem olarak geçen Arşimet Burgu Sistemi. Çoğu ülkede uygulamaya devam ediliyor ve bizim inşai olarak yapacağımız sistemin temel görünümü. Setlerle birlikte 210 metre nehir genişliğimiz var. 3 bölümden oluşuyor ve 14 tane burgunun aynı anda çalışacağı dünyanın en büyüğü olan kısmı burgu sistemidir. Aslında yaptığımız işin temeli budur. Doğal yaşantıya hiçbir zarar vermeden, balıkların zarar görmeyeceği, aynı zamanda bu burguları ters yönlü çalıştırmak suretiyle sudaki oksijenlenmeyi yüzde 33 oranında artıracağı için balık ve su bitkisi çeşitliliğini de aynı oranda yüzde 30 oranında arttırıyor bu sistem.

Projenin içerisinde balık yolları var. Balığın, geri tırmanıp yüzüp çıkıp tekrar geri dönebileceği balık yolları var. Projeyi en ekolojik yapan kısımları da bu tasarımlar, balık yollarının oluşu. Oksijenlenmeyi çok arttırdığımız için sudaki balık çeşitliliğimiz de artmış oluyor. Yaklaşık 4 bin metre rekreasyon alanımız var. 210 metre lastik savağımızın genişliği.

BURASI BİR BARAJ OLMAYACAK

Bu sistem nehrin doğal akışında baraj mantığıyla çalışmayan bir sistem. Baraj bir hidro basınçla elektrik üreten bir sistem. Bizim bu sistem doğal su akışıyla yani su politikası neyse onun üzerine kurulmuş bir sistem. Dolayısıyla barajlardan, hidroelektrik santrallerinden şu anlamda kıymetli; şu an bu tesisimiz yaklaşık 5 bin hanenin elektriğini karşılayabilecek güçte.

TAVSİYELER BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ

Bize vereceğiniz tavsiyeler, ön görüler bizim için çok kıymetli. O nedenle bu proje dışında durulabilecek bir proje değil, hep beraber girelim içerisine, sizden alacağımız çok fazla destek var, bizi burada yalnız bırakmayın diyoruz. Bizim Edirne olarak, hepimizin bu projeye katacağımız çok şey var. Biz, hep beraber bu projeyi yapma arzusuyla hareket ediyoruz. İnşallah sizlerin katkısıyla bu proje daha hızlı faaliyete girecek. 2022 yaz ayına yetiştirmek istiyoruz.

ÇOLAK, “MERİÇ NEHRİ KONUSUNDA ÇOK HASSASIZ”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak da toplantıda yaptığı konuşmada Meriç Nehri'nin önemli bir akarsuyumuz olduğunu hatırlatarak, “Meriç Nehri kentlilerimizin nefes aldıkları bir bölge. O nedenle bu konuda çok hassasız. Burada yapılacak her türlü faaliyetin takipçisiyiz ve bunun değerlendirmesini yapmak zorundayız. Öncelikli eleştirimiz böyle büyük bir projede ÇED gerekli değildir kararı başlangıçta bizi şaşırttı ve üzdü. Halbu ki; ÇED süreci halkın katılımını da sağlar, kentlilerin görüşlerinin, kaygılarının da süreçte giderilmesini sağlar. Biz biraz bugün tersine bir işlem yaptık. Proje başladı ama bizim endişelerimiz var, eksik bilgilerimiz var. Bu bilgi eksikliğini, kaygıları giderebilmek adına Ali beyden rica ettik, projenin sunumunu yaptıklar ve yerinde inceleyeceğiz. Projenin bir kentli gözüyle hem takipçisi olacağız hem de müdahil olacağız” dedi.

Kent konseyi üyelerinin Ali Eraslan’a sordukları sorulara cevap aldıktan sonra, proje alanına giderek burada da incelemelerde bulunuldu.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler