AK Partili Edirne Belediyesi Meclis üyesi Engin Makak, Edirne Toplu Ulaşım Sisteminden halkında, esnafında memnun olmadığını iddia etti.
AK Partili Edirne Belediye Meclis üyeleri, partilerinin İl Başkanlığında bir toplantı yaparak, geçtiğimiz gün Belediye Meclisinin gündemini oluşturan ulaşım zammını ve ETUS’u masaya yatırdı.
Meclis üyeleri adına açıklamada bulunan Engin Makak, ETUS sisteminde esnafında mağdur olduğunu ileri sürerek, şunları söyledi:
“Her gün partimize gelen onlarca esnaf var. Çıkıp kendileri açıklama yapamıyorlar, hedef olmaktan korkuyorlar. Burada 230 esnafın hakkı var. 190 esnaf sistemden çıkmış. Çalışan 140 araç var. Burada 140 araç çalıştığı hatta göre bazı günler 4 bin lira, bazı günler 3 bin lira, bazı günler bin 500 yüz lira gibi iş yapıyor. Fakat havuz sisteminde toplanan yani 140 esnafın topladığı para 230'a bölünüyor. Evet burada sistemden çıkan 190 esnaf var. Bunlara bölünmesi normal. Peki 230'a bölünüp geri kalan 40 kişinin parası nereye gidiyor. Toplanan paranın tamamının bölünmediğini biliyoruz. Bu paralar esnafın cebine neden girmiyor? Ve nereye gidiyor?' diye soruyoruz.”
Vatandaşların da ETUS'lardan şikayetçi olduğunun altını çizen Makak, “Burada tek kullanımlık bilet var. QR bilet dedikleri. Zamdan önce on beş liraydı. Sisteme giren para 9 lira. Yaklaşık yaz döneminde 1500 - 2000 arası bile satılıyor. Otogarda daha fazla satılıyor. Burada 6 lira fark var. Altı lira fark nereye gidiyor? Esnafın cebine neden girmiyor? İkincisi hizmet kalitesi. Vatandaş şikayetçi. Vatandaşı dinlemeyen bir anlayış var. Bunu göz ardı edemezsiniz. Saatlerce araç bekleyen mi istersin, güzergahlarla ilgili sıkıntılar mı istersiniz, tıklım tıklım yolculuk yapanlar mı istersiniz. Sıkıntı büyük ama para kazanamıyoruz diyorlar. Peki kalite var mı? O da yok” şeklinde konuştu.
“HERKESİN HAKKINI SAVUNMAK İÇİN KOLLARI SIVADIK”
Makak açıklamasına şöyle devam etti:
“Salı günü yapılan mecliste herkesin haklarını savunmak için kollarımızı sıvadık. Edirne halkını düşünmeden istenilen yüzde 70’lik bir zam oranı vardı. Biz olmasak zam oranı geçecekti. Biz bunun mücadelesini gösterdik. Biz buna karşıyız dedik. Çeşitli baskılara rağmen bunu yüzde 40’a kadar indirebildik. Bu bizim başarımızdır. Bunun altını çizmek istiyorum. Sayın belediye başkanı madem ‘ben bütün esnafın başkanıyım’ diyorsun. Bu sıkıntıyı çözmek zorundasın. Esnaf cenderenin içerisinde. Biz de biliyoruz esnafın Japonya’dan gelmediğini. Öyle dediniz ya. Oradaki esnafın yarısından çoğu ile bizim arkadaşlığımız ve dostluğumuz var. Bunu söyledik ve ikinciye söz alamadık. 3 yıldan beri çok ciddi paralar ödedi bu esnaf. Hala para isteniyor. Ödeyenlerden tekrar para isteniyor. Bıçak kemiğe dayandı. Hiç mi vatandaşı dinlemiyorsunuz? Edirne vatandaşı mağdur. Yine söylüyorum, mecliste söylediğim gibi, esnaf memnun değil, vatandaş memnun değil. Kim memnun? Bırakın bizi esnafla vatandaşla bir araya getirmeyi. Kimsenin ekmeği ile siyaset yapmayız. Biz burada Edirne Belediyesi ve ETUS’u göreve davet ediyoruz. Bu mağduriyeti bu sorunu çözmesini istiyoruz. AK Parti gurubu olarak hem Edirne halkının hem de Edirne esnafının dertlerini dile getirmeye, sorunlarına çözüm aramaya devam edeceğiz.”
Toplantıya, AK Parti Edirne Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Mehmet Çapoğlu, AK Partili Meclis Üyesi Serpil Şinikçi ve AK Parti Edirne İl Başkan Yardımcısı Ezgi Yetkiner katıldı.
Yavuz Göktaş