Edirne Valisi Yunus Sezer, kentte kolluk kuvvetleri temsilcileri, kaymakamlar ve kurum müdürleriyle gerçekleştirilen Ağustos ayı asayiş toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Toplantının ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Sezer, gündemdeki konuları tek tek ele aldı.
“Gurbetçi trafiğinde azalma var”
22 Haziran’da başlayan gurbetçi yoğunluğunun artık sona erdiğini belirten Sezer, üç aylık süreçte toplam 4 milyon 96 bin 911 yolcunun sınır kapılarından geçiş yaptığını söyledi. Bu süre zarfında 1 milyon 27 bin 696 aracın giriş ve çıkış yaptığını aktaran Sezer, “Günlük ortalama 14 bin 475 araç geçişi oldu. Pik yapan günlerde bekleme süresi 1 saati buldu, diğer günlerde ise 39 dakikaya kadar düştü” dedi.
Bu yıl özellikle gişe sayılarının artırılması, İçişleri ve Ticaret Bakanlıklarının desteği ve Bulgaristan ile Yunanistan tarafındaki iş birliği sayesinde gurbetçilerin daha az beklediğini vurgulayan Sezer, “Hem giriş hem de dönüşlerde vatandaşlarımızın rahat bir şekilde seyahat etmelerini sağladık. Bu hafta dönüş trafiğinde de iyice azalma söz konusu” ifadelerini kullandı.
“8 ayda 7 milyar liralık kaçak eşya ve uyuşturucu yakalandı”
Edirne’nin dört sınır kapısıyla Türkiye’nin en kritik noktalarından biri olduğunu hatırlatan Vali Sezer, kaçakçılıkla mücadelede elde edilen sonuçları da açıkladı.
Yılın ilk 8 ayında değeri 7 milyar lirayı aşan kaçak emtia ve uyuşturucu yakalandığını belirten Sezer, “Sadece uyuşturucu operasyonlarında 6 ton esrar ve skunk, 168 kilo kokain, 83 kilo metamfetamin, 81 bin adet ekstazi ve 55 bin 493 adet sentetik ecza ele geçirildi. Bu, önceki yıllarla kıyaslanamayacak derecede büyük bir başarıdır” diye konuştu.
Asayiş suçlarında düşüş
Kentteki asayiş suçlarının da geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Sezer, “Evden hırsızlıklar yüzde 32, motosiklet hırsızlıkları yüzde 67, iş yeri ve kurum hırsızlıkları yüzde 21, dolandırıcılık ise yüzde 25 oranında azaldı. Bu rakamlar bizler için sevindirici. Ağustos ayında sadece 4 motosiklet hırsızlığı yaşandı, hepsi kısa sürede tespit edilerek bulundu” dedi.
Vali Sezer ,“1900 firari hükümlü yakalandı”
Haklarında kesinleşmiş hapis cezaları bulunan hükümlülere yönelik operasyonların da hız kesmeden sürdüğünü belirten Sezer, “Bu yıl şu ana kadar 1900 kişi yakalandı. Bunların çoğu 5 yıl ve üzeri hapis cezası bulunanlar. Emniyet ve jandarma ekiplerimiz, UYAP üzerinden düşen her dosyayı günlük takip ediyor ve yakalama çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Sezer ayrıca yılın ilk 8 ayında 243 örgüt mensubu ile çeşitli suçlardan aranan 383 firari şahsın da sınır kapılarında ele geçirildiğini kaydetti.
Selimiye Camisi’nde restorasyon bitiyor
Açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Sezer, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Selimiye Camisi’nde devam eden restorasyon sürecine de değinerek,“Selimiye Camisi’nin çevre düzenlemesi, minarelerdeki işlemler, alt kısımdaki restorasyonlar büyük ölçüde tamamlandı” diyen Sezer, sözlerine ekleyerek devam etti:“Şu an sadece kubbe kısmındaki kalem işleri üzerinde çalışılıyor. Onların da bitirilmesinin ardından inşaat malzemeleri çekilecek. Herhangi bir aksama yok. Tahminen 2-3 ay içerisinde iskeleler de sökülmüş olur”şeklinde konuştu.
Mert Hamarat