Edirne’de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) tarafından organize edilen Ahilik Haftası etkinlikleri, Üç Şerefeli Camii’nde düzenlenen mevlit programıyla sona erdi. Cuma namazı öncesinde okutulan mevlitte, geçmişten bugüne ahiler yad edildi. Namazın ardından camiden çıkan vatandaşlara ise kentin geleneksel tatlarından Deva-i Misk ikram edildi.
İkramı, 2009 yılında “Yılın Ahisi” seçilen ve Edirne’nin tanınmış esnaflarından olan Arif Meriç gerçekleştirdi. Meriç, ikram sırasında yaptığı konuşmada, Deva-i Misk’in 40 çeşit baharattan oluştuğunu vurgulayarak, “Ahilik demek paylaşmak, tamamlamak demek. Kaşık olmadan tatlıyı yiyemediğimiz gibi, toplumda da her birey birbirini tamamlar. Bu tatlı da bu kültürün bir yansımasıdır” dedi.
EDESOB Başkan Vekili Selçuk Gül ise, Ahilik Haftası’nın bu yıl da dolu dolu geçtiğini söyledi. Gül, “Otuz sekizincisini kutladığımız Ahilik Haftası’nda esnafımızın duyarlılığıyla güzel bir hafta yaşadık. Yılın ahisini seçtik, geçmiş ahilerimizi andık. Söyleşiler, toplantılar, birliktelikler düzenlendi. Bundan sonraki yıllarda daha da üst seviyelerde kutlayacağımıza inanıyoruz. Ahilik ruhu yaşadıkça esnafımız güçlenmeye devam edecek” dedi.
Bu yılın Ahisi seçilen Feridun Kemallarlı da duygularını paylaşarak, “Ahilik Haftası boyunca çok güzel etkinlikler gerçekleştirdik. Hem esnafımız hem vatandaşlarımız mutlu oldu. Ahilik bilinci bizlere hem geçmişimizi hatırlatıyor hem geleceğe ışık tutuyor. Bu kültür yaşadıkça dayanışmamız da artacak” şeklinde konuştu.
Etkinlikler kapsamında hafta boyunca çeşitli programlar düzenlenirken, esnaf ve vatandaşlar Ahilik geleneğinin önemini bir kez daha hatırladı. Mevlit ve Deva-i Misk ikramı ile tamamlanan etkinlikler, Ahilik kültürünün Edirne’de güçlü şekilde yaşatıldığını bir kez daha ortaya koydu.
Mert Hamarat