EDİRNE GÜREŞTE 2025'E DAMGA VURDU

Türkiye Güreş Federasyonu ve Geleneksel Güreşler Federasyonu Edirne İl Temsilcisi Şamil Doğu Delen, 2025 yılının Edirne güreşi açısından tarihi başarılarla geride bırakıldığını belirterek, desteklerin artması halinde 2026’da daha büyük hedeflere ulaşılacağını söyledi.

Türkiye Güreş Federasyonu ve Geleneksel Güreşler Federasyonu Edirne İl Temsilcisi Şamil Doğu Delen, 2025 yılını Edirne güreşi açısından değerlendirdi. Edirne’nin hem yağlı güreş hem de minder güreşlerinde önemli başarılara imza attığını belirten Delen, “2025 yılı Edirne’nin en başarılı branşı güreş oldu” dedi.

Delen, 2025 yılı içerisinde minder güreşlerinde 29 Türkiye Şampiyonası madalyasının Edirne’ye kazandırıldığını ifade ederek, “Bir Avrupa şampiyonu ve bir dünya üçüncüsü sporcuyu hem ülkemize hem de Edirne’mize kazandırdık. Bu başarılar ekip işidir. İnanıyorum ki 10 il bir araya gelse bu kadar madalyayı toplayamaz” diye konuştu.

Edirne’nin yağlı güreşin ana vatanı olduğuna dikkat çeken Delen, 2025 Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde iki Kırkpınar derecesi elde edildiğini, bir sporcunun da boy atlamak üzere toplam üç derece kazandığını belirtti. 2024 yılında Kırkpınar’da güreşme hakkı kazanan 15 Edirneli pehlivan sayısının 2025’te 23’e yükseldiğini kaydeden Delen, bunun önemli bir başarı göstergesi olduğunu söyledi.

Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun kurulmasıyla birlikte Edirne’nin sadece yağlı güreşte değil, diğer geleneksel güreş branşlarında da iddialı hale geldiğini belirten Delen, “Karakucak Güreşleri’nden 3, Aşırtmalı Aba Güreşi’nden 4 Türkiye derecesi Edirne’ye getirdik. Bu branşlar yöremize ait olmamasına rağmen ciddi çalışmalar yaptık ve Edirne’yi söz sahibi yaptık” dedi.

Edirne güreşinin yurt dışında da aktif olduğunu belirten Delen, Makedonya, Bulgaristan ve Yunanistan’da çeşitli faaliyetler yürütüldüğünü, Kıbrıs’taki federasyonla da karşılıklı sporcu ve antrenör değişimi konusunda iş birliği yapıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Geleneksel Güreşler Federasyonu ziyareti sırasında bu çalışmalardan övgüyle bahsettiğini aktardı.

Edirne’de haftada 6 gün ücretsiz güreş eğitimi verildiğini vurgulayan Delen, maddi yetersizlikler nedeniyle başarılı sporcuların başka illere transfer olmak zorunda kaldığını dile getirdi. 2025’te Kırkpınar’da derece yapan 3 sporcudan 2’sinin Balıkesir’e transfer olduğunu hatırlatan Delen, “Bunlar Edirne’nin çocukları. Biz transfere dayalı değil, başarı üreten bir yapıyız. Sporcularımızın Edirne’de kalmasını istiyoruz” dedi.

2026 yılında 2025’in üzerine koymayı hedeflediklerini belirten Delen, Edirne Valisi Yunus Sezer ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Selim Aka’ya desteklerinden dolayı teşekkür etti. Kurumlar, belediyeler ve iş insanlarının koordineli şekilde güreşe destek vermesi gerektiğini ifade eden Delen, “Güreş Edirne’nin en başarılı branşı. Bu başarıyı sürdürülebilir kılmak için destek şart” diyerek çağrıda bulundu.

Mert Hamarat

banner8
Haberler