TENEKECİLİK MESLEĞİ DE YOK OLUYOR

Bir zamanlar en geçerli mesleklerden bir olan onlarca esnafın geçim kaynağını sağlayan tenekecilik mesleği de, birçok meslek gibi teknolojiye yenik düşüyor.

 

Bir zamanlar en geçerli mesleklerden bir olan onlarca esnafın geçim kaynağını sağlayan tenekecilik mesleği  de birçok meslek gibi  teknolojiye yenik düşüyor.

Tahtakale’deki  Karaman Metal sahibi tenekeci İsmail Hakkı Karaman, meslek sorunları hakkında şunları söyledi, “ Bu günden güne  yok olma noktasına gelen mesleğimizin unutulmaması  için çalışıyoruz bu mesleği  çocuklarımıza bırakmak istiyoruz. Son  yıllarda  bizim mesleğin kullanım alanları azaldı.  Biz daha ziyade binalara boru ve oluk  yapılmasında hizmet veriyoruz. Ara bir lehim işlerimiz oluyor.  Bizim ürünlerimiz plastik ürünlere bakıldığında daha sağlıklı. Fakat teknoloji bizim mesleği yok etme noktasına geldi” dedi

 BİZ BU İŞİ SEVEREK YAPIYORUZ

1970 yılından bu yana bu mesleğin içinde olduğunu belirten Karaman, "Daha önceki yıllarda tenekecilik mesleği çok önemli bir meslekti bu işte çok sayıda insanımız ekmek parası kazanıyordu severek iş yapılıyordu. Böyle mesleklerde eleman yetişmesi için sanat okullarının devreye girmesi lazım, böyle bir çalışma yok.  Üzülerek görüyorum ki, gençliğimiz bu tür mesleklerle ilgilenmiyor, hazırcı bir nesil yetiştiriyoruz. Bu mesleğe meraklı olanlar küçük yaştan bu mesleğin içine girmeli  yetişkin bir gence  bu mesleği öğretemezsiniz. Biz teknolojiyi yerine göre kullanmıyoruz. Bezler tenekecilik mesleği sayesinde geçim sağladık çoluk çocuk sahibi olduk, oğlum Ersin ile, bu mesleği sürdürüyoruz. Bereket versin halimizden memnunuz. .Bu tür el emeğine dayanan bu meslekler bizi zengin etmez, fakat kimseye de muhtaç bırakmadan yaşamamızı sağlar. Kendi yağımızla kavrulmaya çabalıyoruz.” diye konuştu

PİYASADAKİ DURGUNLUK BİZİ DE ETKİLEDİ

Son aylarda yaşanan ekonomik durgunluğu tenekecilik mesleğini de etkilediğini belirten Karaman,

Bizim de yaptığımız işlerde satın aldığımız ürünle oluyor. Onları eski fiyatlarına göre daha pahalı alıyoruz. Bu bizi zor durumda bırakıyor. Bu zammı müşterilerimize   yansıtmada zorlanıyoruz.  Bizim meslekte çıraklık dönemimiz  bugünkü Çilingirler Çarşısı denilen yerde geçti. O çarşıya eskiden ‘Kovacılar Çarşısı’ deniliyordu. Ben 1970 yılında orada mesleğe başladım. Bu çarşının tamamına yakını sobacı ve tenekeciydi. 1978 yılından önce Tahtakale  Caddesi’nde  sebze meyve  hali vardı. Buraları olarak kullanılıyordu. Hal Bastanpazarı’na kalkınca biz tenekeciler buraya geldik” dedi.

Fikri Yalın

banner8
Haberler