EDİRNE'NİN 'GÜL'Ü VAR

Kâtip Çelebi’nin Cihannüması’nda gül bahçelerini övdüğü Edirne'de gül üretiminin artırılması na yönelik teşvik amacıyla oluşturulan gül bahçesinde hasat yapılırken,  “Gül ve Gülcülük” Trakya Üniversitesi'nde bilimsel olarak ele alındı.

EDİRNE'NİN 'GÜL'Ü VAR

Kâtip Çelebi’nin Cihannüması’nda gül bahçelerini övdüğü Edirne'de gül üretiminin artırılması na yönelik teşvik amacıyla oluşturulan gül bahçesinde hasat yapılırken,  “Gül ve Gülcülük” Trakya Üniversitesi'nde bilimsel olarak ele alındı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Mayıs 2024 Çarşamba 00:00
EDİRNE'NİN 'GÜL'Ü VAR

Balkan Yerleşkesi'ndeki 5 dönümlük allana ekimi yapılan güller düzenlenen törenle hasat edildi. Törene Vali Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, Medipol Üniversitesi'nden Prof.Dr.Ayten Altıntaş, İstanbul Üniversitesi'nden Prof.Dr. Mücahit Kaçar ile Isparta Eski Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün ile akademisyenler katıldı.

"Edirne'de gülcülük ve gül" konferansına katılan konuşmacılar, gülün tarihini anlatırken, gül üretiminin artırılmasının ekonomiye büyük katkı sağlayacağını, Edirne'de gül üretiminin yeniden canlandırılması gerektiğini konularına değindiler.

PROF.TABAKOĞLU "EDİRNE BİR HAZİNEDİR"

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, gül ekimiyle ilgili olarak bir süre araştırma yaptıklarını ve 5 dönüm alana ekmeye karar verdiklerini söyledi. Tabakoğlu, "Edirne bir hazinedir" derken şöyle konuştu:

"Bu güzel Edirne gibi etkinliğimize hoş geldiniz, şeref verdiniz diyorum. Her şey biter, Edirne bitmez diyen sevgili hocamız Süleyman Ünver'in sözüyle başlamak istiyorum. Edirne bir hazinedir. Gerçekten tam bir hazine. Maalesef millet olarak bu Edirne'de en ihtişamlı, en güzel bir beylikten imparatorluğa geçtiğimiz büyük coşkularla çok güzel günler yaşadığımız bu Edirne'de dört işgalde biraz hafızamızı kaybettik. Biraz kendimizi kaybettik. Birazcık değerlerimizi kaybettik.Ama üniversitelerin ana görevi nedir? Kendi kültürünü, kendi değerlerini ortaya çıkartabilmektir. Trakya Üniversitesi bu hazine sandığını bir baktı, orada Edirne gülü var. Edirne kırmızısından sonra Edirne dili var. Çok sevgili Ayten Altınbaş hocamız aramızda. Bize bu değeri Altıtaş Hoca hatırlattı. İşte bu değeri hatırlatan o olmuştu. Yaklaşık beş yıl kadar önce Edirne gülü işte. Biz böyle bir şeyler yapalım dedik. Osmanlı tıp araştırmaları merkezi mi olur? Nasıl olur diye. Önce Havsa'ya gittik. Sonra da kampüsümüzde bir beş dönüm yere Eekmeye karar verdik. Tabii yavaş büyüyorlar. Ama Havza'da üç yıldır kutluyoruz da şimdi merkeze ektiğimiz günler oldu. Bunu mayıs ayında açan dillere destan bu güzel küfürün tanıtımını yapalım istedik.Bugüne nasip oldu Sevgili Ayten Altıtaş hocamız aramızda. Hani bunu başlatan sevgili hocamız, hani dün deyince Türkiye'de ilk ışık. Ve tabii edebi bir şekilde başlamak lazım. Hani şehrin güzelliğini edebiyatçılar ediyor. Günün edebiyatımızdaki yerini çok kıymetli Şimdi hocam anlatacak, biz böyle. Sevgili Mücahit Kaçar hocamız aramızda. İstanbul Üniversitesi'nden. Ve bir gül bir şehri nasıl değiştirir? Çok kıymetli Fahrettin Hüzgün. Eee beyefendi Isparta'da bizi kırmayarak geldiler. Kendisi orada küçücük bir belgede bir gülün öyküsünü anlatacak bize. Nereden nereye geldiğini anlatacak ve inşallah Edirne gülü için de bir gelecek perspektif çizeceğiz. Resulü Ekrem'in peygamber efendimizin kokusu olduğu için pek çok hastalığın şifası olduğu için esasen bir ilaç olduğu için ve bizi çok iyi anlatan bir sembol olduğu için gül bereketlenir"

SEZER "ISPARTA'DAN ÖĞRENECEKLERİMİZ VAR"

Vali Sezer panalistlere çeşitli hediyeler verdikten sonra gülcülük konusunda Isparta'dan çok şey öğreneceklerini belirtti. Sezer, hasat sırasında yaptığı açıklamada  şöyle dedi.

"Gerçekten de şimdi kıymetli başkanımızı dinleyince vesile olarak güzel bir hediyemizi aramamız lazım. 5. yüzyılda, 16. yılında da 451 tarihlerinde gül bahçesinden bahsediliyor ama bugün ziyaret edeceğimiz bahçemiz sadece gençlerimiz üniversitenin ardı var. İnşallah tarihi İslam'a uygun bir şekilde meşgul edilmesiyle beraber gül bahçeleriyle yine Isparta'dan öğreneceğimiz çok konu var. Çok iş var. İlgili. Bu manada tecrübe paylaşımıyla beraber, inşallah hepinize de gül gibi bir yere taşımak için hep beraber tüm varlığımızı, tüm gücümüzle ben üniversitemize teşekkür ediyorum. Katkı veren hocalarımıza ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Tekrar hepinize saygılar sunuyorum".

VALİ GÜL HASADINDA

Trakya Üniversitesi tarafından oluşturulan gül bahçesine giden Vali Yunus Sezer ve diğer davetliler hasat yaptı.  Güller, gül yağına dönüştürülmek üzere kaynatılmak için kazana bırakıldı, burdan elde edilen gül suyu şerbeti davetlilere ikram edildi. Daha sonra halk oyunları gösterileri yapıldı.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.