BERBERLİK MESLEĞİNE SAHİP ÇIKALIM

Ayşekadın Abdurrahman Mahallesi Göçmen çeşme sokaktaki adresinde, yaşının ilerlemişine rağmen mesleğini sürdüren Kanarya Berberi Halit Koca, yeni neslin bu mesleğe ilgisizliğinden yakındı. Ülkenin en eski mesleklerinden biri olan berberlik mesleğinin yok olmaması için önlemler alınmasını istedi.

BERBERLİK MESLEĞİNE SAHİP ÇIKALIM

Ayşekadın Abdurrahman Mahallesi Göçmen çeşme sokaktaki adresinde, yaşının ilerlemişine rağmen mesleğini sürdüren Kanarya Berberi Halit Koca, yeni neslin bu mesleğe ilgisizliğinden yakındı. Ülkenin en eski mesleklerinden biri olan berberlik mesleğinin yok olmaması için önlemler alınmasını istedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Temmuz 2019 Pazartesi 17:34
BERBERLİK MESLEĞİNE SAHİP ÇIKALIM

Ayşekadın Abdurrahman Mahallesi Göçmen çeşme sokaktaki adresinde,  yaşının ilerlemişine rağmen mesleğini sürdüren.  Kanarya Berberi Halit Koca, yeni neslin bu mesleğe ilgisizliğinden yakındı. Ülkenin en eski mesleklerinden biri olan berberlik mesleğinin yok olmaması  için önlemler alınmasını istedi.

 Emektar  Berber Halit Koca, mesleği hakkında şöyle dedi. “ Ben bu mesleği 1972 yılından bu yana devam ettiriyorum. Bizim meslekte  en yaşlı olarak iki  kişi kaldık. Diğerleri rahmete kavuştu. Eğer ben de bu meslekle meşgul olmasaydım şimdiye kadar çoktan göçüp gidecektim.

            Burada hem işimizi yapıyor hem de eş dostla sohbet edip oyalanıyoruz. Böylece doğru söylemek gerekirse eceli geciktiriyoruz.

            Bu  meslek eskiden el becerisiyle yapılıyordu, çok zordu . Şimdi bu işle uğraşanlar el makinesini kullanamaz, ustura bileyemez.

            Bu işler beceri isteyen işlerdi. Bizler dahi bu beceriyi   ustalarımızdan  uzun çabala sonrası öğrendik.” Dedi

             MESLEĞİMİZ  MAKİNELEŞTİ

            Şimdi tıraş olmada eski usulün kalktığını ,  farklı boyuta ulaştığını belirten berber Koca, “ Her işte olduğu gibi bizim  meslek de çağa ayak uydurup  makineleşti.Ne ustura bilemek ne de el makinesiyle mesleğini sürdürme zorunluluğu var  . Şimdi işi kolaylaştıran makinelerimiz var,  onunla işinizi sürdürüyorsunuz.

            Eskiden olduğu gibi el becerisine gerek kalmadı. Şimdi berber dükkanlarımızda o eski aletlerimizi göremezsiniz onlar hatıra olarak kaldı.Teknoloji bizde de  her şeyi değiştirdi.

            Eski yıllarda müşterilerimiz de daha çoktu. Şimdiki gibi evlerde tıraş olma imkanı kısıtlıydı.

            İnsanlarımız tranşını berberde yaptırıyordu. Müşterilerimiz genellikle çarşamba ve cumartesi günleri çoğalırdı.

            Haftanın iki günü tıraş olan müşterilerimiz o günlerde bazen işyerimizde sıra beklemek zorunda kalırdı.

            Bu arada müşterilerimiz birbiri ile sohbet ederek vakit geçirirdi. Şimdi  böyle dostluklar , insanların birbiri ile sıcak ilişkileri kalmadı.

            O günleri özlemiyorum dersem yalan söylerim.

            Biz de zamana ayak uydurmak zorundayız. Eskiden kullandığımız ustura ve diğer makineleri bir kenara attık şimdi makinelerle mesleğimize devam ediyoruz. O zamanlarda  işyerimizi uzun süre açmak zorunda kalırdık. Her saatte müşterilerimiz gelirdi. Kısaca bu meslek o zamanlar bir başka güzel ve zevkliydi “ dedi

            DÜĞÜNLERE DAMAT TRAŞI İÇİN GİDERDİK

            Daha önceki yıllarda berberlerin damak tıraşına davet edildiğini belirten Koca. “ Damat tıraşı  çalgılar eşliğinde  çok güzel olurdu. Damak tıraş sırasında oyuna kaldırılırdı. Bu geleneklerimiz yavaş yavaş yok oluyor. Bir de  şunu belirtmek isterim . Birçok meslekte olduğu gibi bizim berberlik mesleğine de merak azaldı. Gençlerin bu mesleğe ilgisi yok. Bugünlerde okullar tatil hiçbir berber dükkanında gençlerimizi göremezsiniz. Bu mesleğe meraklı olan yok.Daha önceleri gençlerimiz bu mesleğe çok meraklıydı . Okullar tatil olduğunda gençlerimizle birlikte çalışıyorduk. Ülkemizin en eski mesleklerinde bir olan berberlik mesleğinin kaybolmasını istemiyorum.

            Bu mesleklerle birlikte  toplumun birbiri ile olan  bağları da azalıyor.  Birçok meslekte olduğu gibi berberlik mesleğinin de yok olmasını önlemeliyiz” dedi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.