SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLEBİLECEK Mİ?

Edirne’deki yerel gazete sahipleri ve yazı işleri müdürleri, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Gazeteci Derneklerinin öncülüğünde bir araya gelerek, yerel basının sorunları ve çözüm önerileri bulunması konusunda görüştüler. Yerel gazetelerin yaşadığı başlıca sorunlar olan gazete sayılarının fazlalığı, kadro sayıları başta olmak üzere birçok sorunun görüştüğü toplantıda tavsiye kararların alınması ve çalışma grubu oluşturularak en kısa sürede çözüm önerilerinin görüşülmesi kararlaştırıldı.

Edirne’de bulunan yerel gazetelerin sahipleri, yazı işleri müdürleri ve dernek yetkilileri; Edirne Ticaret ve Sanayi Odası 7. Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen ‘Yerel Basının Sorunları ve Çözüm Önerileri’ isimli toplantıda buluştu. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Gazeteciler Derneği Başkanı Derya Sarılarlı, Trakya Gazeteciler Derneği Başkanvekili ve Vatandaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emre Sedef, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası 7’nci Meslek Komitesi Üyesi Ümit Özel, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası 7’nci Meslek Komitesi Üyesi ve Edirne Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Bülent Günal, Vatandaş Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Baran Yazgan, Hudut Gazetesi İmtiyaz Sahibi Gönül Uyanıktır, Ajans Gazetesi İmtiyaz Sahibi Necmi Engin, Edirne Medya Tv İmtiyaz Sahibi Kerim Yurk, Haber 22 İmtiyaz Sahibi Mehmet Şenol, birçok gazetenin yazı işleri müdürü ve muhabiri katılım gösterdi.

ZIPKINKURT: “YAŞADIĞINIZ SORUNLARI GÜNDEME GETİRECEĞİZ”

Toplantının açılışında konuşma yapan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, “Gazeteciler kutsal bir görevi ifa ediyor. İnsanların haber alma özgürlüğü noktasında çalışmalarınız. Mesai saati gözetmeksizin yapılan bir iş bu. Tabi burada bazı maddi zorluklar çektiğinizi de biliyoruz. Bugün burada yerel basının yaşadığı sorunları dile getireceksiniz. Biz de bu sorunları ve çözüm önerilerinizi gerek Odalar Birliği’ne gerekse de Bakanlıklar nezdinde gündeme getirmeye çalışacağız. Bölgemiz yerel basınına bu şekilde faydalı olabiliriz diye düşünüyorum.” dedi.

SARILARLI: “BİRLİKTELİK KARARI ALINMALI”

Edirne Gazeteciler Derneği Başkanı Derya Sarılarlı ise, dernek olarak yerel basın için yapmış oldukları çalışmalardan bahsetti. Sarılarlı, üst düzey birçok görüşme yaparak resmi ilanların önemli bir bölümünü oluşturan adli ilanların yerel gazetelere verilmemesi maddesini, kanun teklifinden çıkarttırmayı başardıklarını dile getirdi. İlanların kesilmemiş olmasının sevindirici olmasına rağmen sonraki süreçlerde yeniden gündeme gelmesinin endişe yarattığını söyleyen Sarılarlı, “Bu ilanlar kesilmiş olsaydı, yerel basının önemli bir geliri yok olacaktı. Şu an pakette yok ama sonraki süreçte yeniden gündeme gelebilir mi? Bu konuda da endişelerimiz var. Edirne’de yerel basında birlik olmaması, ortak hareket edilememesi maalesef hem reklam, hem ilan, hem de haber konusunda bizleri yeterli güce getirmiyor. Birliktelik kararının sağlanması çok önemli. Bu toplantıda bile bütün gazeteler bir araya gelemedik. Belki birleşme olsaydı bugün bu toplantıyı yapmamıza gerek kalmayacaktı. Edirne’de 2 gazete çıkacaktı. Gazetelerde çalışan personeller en az 3000-3500 lira maaş alacaktı. Gazetelerin haber kalitesi artacaktı. İlan gelirleri artacaktı.” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ: “EDİRNE’DE GAZETE ENFLASYONU VAR”

Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Murat Savaş da, “Edirne’ye 8’i resmi ilan alan toplam 10 gazete çok fazla. Dolayısıyla hem resmi ilandan alınan pay azalıyor, hem bir yerde bir şey çoksa onun enflasyonu oluşur. Edirne’de aslında gazete enflasyonu var. Durum böyle olunca ayakta kalabilmek için herkes her yolu deniyor. Bizim bir arada olmamız, birleşmemiz lazım. Bu kadar gazete sayısıyla bu işin yürümeyeceği aslında çok açık. Tabi karamsar olmak istemiyorum ama mantık bunu düşünmeyi gerektiriyor. Önümüzdeki süreçte fire vermeye başlayabiliriz.” şeklinde konuştu.

YURK: “GİDER ORTAKLIĞI YAPILMALI”

Edirne Medya TV’nin İmtiyaz Sahibi Kerim Yurk, “Edirne’de yerel gazetelerin birleşme şansı yok. Bu birleşme olmayacak. Yerel gazetelerin sorunları büyük. Basın İlan Kurumu’nun, ‘Kolayını bulursam ilanlarımı yerel gazetelerin dışında dijital ortama taşımak’ gibi bir çalışması var. Burada gazetelerin yapacağı en önemli işlerden bir tanesi giderleri düşürmenin yollarını aramalılar. Bu noktada yerel gazetelerin birleşerek ‘gider ortaklığı’ yapması gerekiyor. Çünkü 10 gazete de kağıtlarını, kalıplarını ayrı yerlerden alıyor. Her gazetenin dağıtıcısı ayrı. Gazete sahipleri bir araya gelerek bir baskı tesisi kurabilir.” dedi.

SEDEF: “MECLİS KARARLARI RESMİ İLAN STATÜSÜNDE YAYINLANABİLİR”

Trakya Gazeteciler Derneği Başkanvekili ve Vatandaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emre Sedef, “Değerli büyüklerimiz birçok sorunu konuşmalarında vurguladı. Bu noktada ben TGD olarak yaptığımız bir takım çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Edirne Belediyesi ve Edirne İl Genel Meclisi’nden taleplerimiz oldu. Meclis kararlarının resmi ilan statüsünde yerel gazetelerde yayınlanmasını istedik.” ifadelerini kullandı.

YAZGAN: “RESMİ İLANLAR REKLAM STATÜSÜNE GİRMEMELİ”

Vatandaş Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ahmet Baran Yazgan, 10 yıl önce gazeteyi satın aldıklarında ‘gider ortaklığı’ konusunun görüşüldüğünün altını çizerek, “ 10 yıldan bugüne bununla ilgili bir ilerleme kaydedemedik. Adım atılmaya çalışılsa bile sonuçsuz kaldı. Aslında burada hep resmi ilan alan gazetelerin problemlerini konuşuyoruz ama ilimizde 2 tane günlük yayın yapan ve resmi ilan almayan gazete var. Açıkçası bunların yayın hayatına nasıl devam ettiklerini çok merak ediyorum. Bunu da bize ders olarak anlatırlarsa feyz almak isteriz. Önemli bir şey, tebrik ediyorum. Hem gazetecilik yapıp hem de hiçbir destek almadan yürümek çok zor. Ortak gider anlaşması yapılabileceğine inanmıyorum. Ben bir işletmeciyim, gazeteci değilim. Bunca yıl içinde olduğumuz için gazeteciliği de öğrendik ama gazeteci doğmadım ve büyümedim. O yüzden gazetecilerin ticaret erbabı olmasını beklemiyorum, ticaret erbabı da gazeteci olamaz. Bu sebeple ben ortak gider mantığının oluşabileceğine inanmıyorum. Çünkü gazeteci özgür olmalı, fikrini rahat belirtebilmeli, birilerine bağlı olmamalı. Matbaa konusunda bile risk alında olmamalı diye düşünüyorum. Tahmin ediyorum ki bunu benim gibi düşünen insanlar da vardır. Ama bir ticaret erbabı olarak çok mantıklı buluyorum. Çalışan sayısının 7’den 6’ya düşmesi çok önemli bir artı olsa da, 5’ten 7’ye çıkıp sonra 6’ya düşmesi bizim için bir gerilemedir. Bizi işletmeci olarak en çok yoran şeyler ise, 6 adet çalışan Basın İlan Kurumu’nun bulunduğu her yerde 6. Yani Adana’da da 6, Edirne’de de 6. Ama Adana’daki ilan payı belki Edirne’dekinin 10 katı. Bu eşitsizliğin giderilmesi adına bir tavsiye kararı alınmasını umut ediyorum. Basın İlan Kurumu resmi ilanlarda bizden yüzde 16 pay kesiyor. Bu payın bizim adımıza iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. KDV muafiyeti konusu. Biz sonuçta bir kamu görevi ifa ediyoruz. Özellikle de resmi ilanlar konusunda. Gazetelerin KDV’si yüzde 1 ama reklamların yüzde 18. Resmi ilanların reklama sokulmaması gerektiğini düşünüyorum. 500 adet baskı zarureti var bizim adımıza. Bu 500 adet baskıyı yapmak, dağıtmak ve satmak zorundayız. Bu da şehir ölçeğine göre oluşturulmalı. Her şehirde sayının aynı olması adaletli bir durum değil.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

banner8
Haberler