Uzunköprü'de faaliyet gösteren ve Kiremitçiler Grup bünyesinde bulunan Özşen Madencilik'te çalışan işçilerin hak mücadelesi yeni bir aşamaya taşındı. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde yaklaşık üç haftadır devam eden direniş, 23'üncü gününde şirket tesisleri önünde giriş ve çıkışların kapatılmasıyla büyüdü.

Aylarca maaş, fazla mesai ve çeşitli işçilik alacaklarının ödenmediğini belirten işçiler, "Ekmek yoksa giriş çıkış da yok" sloganıyla işletme önünde eylemlerini sürdürdü. Şirket yönetimi ile sendika arasında son günlerde yürütülen görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine işçiler direnişin ikinci etabını başlattıklarını duyurdu.

Bağımsız Maden-İş tarafından yapılan açıklamada, işverenin çözüm üretmek yerine süreci oyaladığı ve işçileri baskı altına almaya çalıştığı öne sürüldü. Sendika açıklamasında, "Özşen Madencilik'te direnişimizin 23'üncü günündeyiz. Tüm müzakere süreçlerini patron Bekir Kiremitçi oyun ve tehditlerle baltaladı. İşçilerin haklarını vermek yerine dışarıdan işçi getirerek direnen işçileri işten atmakla tehdit ediyor. Madencilerin hakları verilene kadar bu mücadeleden geri dönüş yok" ifadelerine yer verildi.

İşçilerin en büyük mağduriyetlerinden birinin uzun süredir ödenmeyen fazla mesai ücretleri olduğu belirtildi. Sendika temsilcileri, şirketin konkordato sürecine girmesinin ardından işçilerin alacaklarının daha da belirsiz hale geldiğini savundu. Yaklaşık bir yıldır fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini dile getiren işçiler, 2026 yılına ait maaş alacaklarının da halen hesaplarına yatırılmadığını ifade etti.

Sendika yetkilileri, konkordato nedeniyle devreye girmesi gereken Ücret Garanti Fonu sürecinde de çeşitli sorunlar yaşandığını ileri sürdü. İşveren tarafından yapılan bildirimlerdeki eksiklikler nedeniyle işçilerin alacaklarının eksik hesaplandığını öne süren sendika, özellikle emekli işçilerin ve şehit yakınlarının aylardır herhangi bir ödeme alamadığını belirtti. İşçiler, kendilerine yapılan sınırlı ödemelerin ise alacaklarının yanında "sadaka gibi" kaldığını savundu.

Direniş sürecinde şirket yönetimi ile sendika arasında yürütülen arabuluculuk görüşmelerinin umut yarattığını ancak son anda anlaşmanın bozulduğunu söyleyen sendika temsilcileri, tarafların önceki gece mutabakata vardığını, ancak işverenin ertesi gün anlaşmadan vazgeçtiğini iddia etti. Bunun üzerine eylemlerin genişletilmesi kararı alındı.

Bağımsız Maden-İş, direnişi yalnızca Özşen Madencilik'teki işçilerin değil, Türkiye'deki tüm maden emekçilerinin yaşadığı sorunların bir yansıması olarak gördüklerini açıkladı. Yetkililer, "Burada mesele sadece Özşen işçilerinin alacakları değil. Maden sektöründe çalışan emekçilerin yaşam koşulları ve alın terinin karşılığını alıp alamaması meselesidir" dedi.

Direnişin ikinci etabı kapsamında işçiler,Edirne'de gerçekleştirilecek Selimiye Camii açılışında taleplerini dile getirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmasının beklendiği programda seslerini duyurmaya hazırlanan madenciler, 13 Haziran Cumartesi günü ise CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Lüleburgaz'da düzenleyeceği mitingde olacak.

Sendika tarafından açıklanan eylem takviminde, Trakya'daki programların ardından Ankara'ya yürüyüş seçeneğinin de masada olduğu belirtildi. İşçiler, alacaklarının ödenmesi ve hak kayıplarının giderilmesi yönünde somut adım atılmaması halinde mücadeleyi ülke gündemine taşımakta kararlı olduklarını ifade etti.

"Yalanlara karnımız tok, hakkımızı öde, işçiye saygı duy" sloganıyla kamuoyuna çağrıda bulunan Bağımsız Maden-İş, emek ve meslek örgütleri başta olmak üzere tüm vatandaşları Özşen madencilerinin hak mücadelesine destek vermeye davet etti. Direniş alanında bekleyişlerini sürdüren işçiler ise haklarını alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

ERDOĞAN İÇİN GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
ERDOĞAN İÇİN GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
İçeriği Görüntüle

Haber Merkezi