Edirne’de toplu ulaşım hizmeti sunan Serhad Birlik Kooperatifi’nin 2025 yılı Olağan Mali Genel Kurulu, kooperatif toplantı salonunda ortakların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Genel kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından divan heyetinin seçimiyle başladı. Toplantıda toplam 14 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.
Genel kurulun en dikkat çeken başlığı ise önceki yönetime yönelik mali usulsüzlük iddiaları oldu. Mevcut yönetim adına konuşan Kooperatif Başkanı Aytaç Dilci, göreve geldiklerinde ağır bir borç tablosuyla karşılaştıklarını belirterek, kooperatifin son yıllarda ciddi şekilde zarara uğratıldığını savundu.
”45 MİLYON BORÇLA DEVRALDIK"
Başkan Dilci, göreve geldikleri dönemde kooperatifin borçsuz gösterildiğini ancak gerçek tablonun çok farklı olduğunu ifade ederek, “Göreve başladığımızda yaklaşık 45 milyon liralık borç yüküyle karşı karşıya kaldık. İcra dosyaları, SGK borçları, vergi borçları ve yapılandırılmış ödemeler nedeniyle kooperatif nefes alamaz durumdaydı” dedi.
Her ay yaklaşık 600 bin liralık yapılandırılmış ödeme yaptıklarını söyleyen Dilci, buna rağmen son 9 ayda geçmiş dönemden kalan 5 milyon 200 bin liralık borcun ödendiğini kaydetti.
”HESAPTAN MİLYONLAR ÇEKİLMİŞ"
Genel kurulda yaptığı sunumda banka hareketlerine ilişkin detayları paylaşan Dilci, bazı işlemlerin hiçbir belgeye dayanmadığını ileri sürdü.
Dilci, “26 Aralık 2023 tarihinde hesaptan yaklaşık 300 bin lira nakit çekilmiş. Bununla ilgili tek bir belge yok. 15 Kasım 2023 tarihinde 1 milyon 500 bin lira çekilmiş. Üç gün sonra yeniden 1 milyon 500 bin lira daha çekilmiş. Sonrasında 2 milyon 100 bin liralık başka bir çekim yapılmış. Bunların hiçbirinde açıklayıcı evrak bulunmuyor” ifadelerini kullandı.
Eski yöneticiler ve bazı çalışanlar adına da yüksek tutarlı çekimler yapıldığını öne süren Dilci, yüz binlerce liralık işlemlerin resmi kayıtlarda karşılığının bulunmadığını söyledi.
Dilci, 2023 yılı Kasım ayında ortaklardan kooperatifin borçlarının ödenmesi gerekçesiyle para toplandığını hatırlatarak, üyelerin büyük fedakârlık yaptığını vurguladı.
“102 bin lira, 102 bin lira şeklinde para yatırıldı. Döviz hesaplarına dahi para aktarıldı. Ancak ne yazık ki bu paralarla borçlar kapatılmamış. Büyük miktarlarda nakit çekimler yapılmış. Bu paraların nereye gittiğine dair net bir kayıt bulunmuyor” dedi.
Kooperatifin geçmiş dönem işlemleri nedeniyle ciddi cezalar ödemek zorunda kaldığını anlatan Dilci, İletişim oparatörü ile yapılan sözleşmenin süresi dolmadan iptal edilmesi nedeniyle faizlerle birlikte 1 milyon 150 bin liraya çıkan borcun 825 bin liraya kapatıldığını açıkladı.
Ayrıca Ticaret Müdürlüğü tarafından kesilen 295 bin liralık cezanın da indirimle 222 bin lira olarak ödendiğini belirten Dilci, “Bu cezalar geçmiş yönetim hatalarından kaynaklanmaktadır” diye konuştu.
DAVA YETKİSİ VERİLDİ
Başkan Dilci’nin konuşmasının ardından genel kurul üyelerinden, önceki döneme ait belgesiz para çekimleri ve kooperatifi zarara uğrattığı öne sürülen işlemler hakkında hukuki süreç başlatılması için yetki talep edildi.
Yapılan oylamada üyeler, mevcut yönetime oy birliğiyle dava açma ve zararların sorumlularından tahsil edilmesi yönünde yetki verdi. Karar salonda alkışlarla karşılandı.
861 BİN KAR
Toplantıda okunan denetim kurulu raporunda ise mevcut yönetimin göreve geldiği süreçte ödemelerin banka üzerinden ve belgeli bir şekilde yapıldığı, kararların usule uygun alındığı ve muhasebe kayıtlarının düzenli tutulduğu ifade edildi.
Faaliyet dönemi sonunda kooperatifin 861 bin 830 lira 50 kuruş olumlu fark, yani kâr elde ettiği açıklandı.
Genel kurul sonunda faaliyet raporları oy çokluğuyla kabul edilirken, yönetim kurulu ortaklara desteklerinden dolayı teşekkür etti. Başkan Dilci, kooperatifin mali yapısını tamamen düzeltmek, borç yükünü azaltmak ve daha güçlü bir yapıya kavuşmak için çalışmaların aralıksız süreceğini söyledi.
Dilci’nin konuşmasının ardından mevcut yönetim, eski yönetime ait belgesiz harcamalar ve kooperatifi zarara uğrattığı öne sürülen işlemlerle ilgili dava açma yetkisi talep etti. Yapılan oylamada üyeler, yönetime oy birliğiyle hukuki süreç başlatma yetkisi verdi.
Mert Hamarat







