ÖZKAN; “YAPI DENETİM SİSTEMİ YANLIŞ”

Edirne İnşaat Sanatkarları Odası Başkanı Mehmet Özkan, şu anda uygulanan yapı denetim sisteminin yanlış olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

ÖZKAN; “YAPI DENETİM SİSTEMİ YANLIŞ”

Edirne İnşaat Sanatkarları Odası Başkanı Mehmet Özkan, şu anda uygulanan yapı denetim sisteminin yanlış olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Kasım 2017 Cuma 09:59
ÖZKAN; “YAPI DENETİM  SİSTEMİ YANLIŞ”

    Edirne İnşaat Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Özkan, meslek mensuplarının sorunları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Meslektaşlarımızın sorunlarının başında artan maliyet fiyatları geliyor. Doların yükselmesi sonucu malzeme fiyatları da yükselmiş oldu. Bizler de bu artış karşısında fazla zam yapmadan işi yürütme gayreti içindeyiz.” dedi.
    “HAKSIZ REKABET VAR”
    Piyasada haksız rekabetin olduğunu ifade eden Özkan; “Bu rekabetin önüne bir türlü geçilemiyor. Serbest piyasa ekonomisi nedeniyle herkes istediği fiyata malını pazarlıyor. Bu durum para kazanmamızı zora sokuyor. Giderler yüksek olduğunda para kazanamıyoruz. Diğer taraftan Çin malları gibi, kalitesiz ürünler piyasada var. Son aylarda hükümetin aldığı kararla, gümrüklerde yapılan testlerin olumsuz çıkması nedeniyle Çin malı birçok ürün geri gönderildi. Bunu bizler için olumlu ve sevindirici bir gelişme olarak kabul edebiliriz. Yerli imalata ağırlık verilmesi bizler için avantajdır. Böylece daha kaliteli mal üretilecek ve işsizliği önlemeye faydası olacak. Testlerin düzenli yapılmasını yerinde bir karar olarak kabul ediyoruz.” dedi.
    “İNŞAAT SEKTÖRÜ DURAKSADI”
    İnşaat sektöründe dalgalanma olduğunu ifade eden Özkan, “Ruhsat aşamasında büyük sıkıntı yaşanıyor. Mütehhitlerin yakınışı bu yönde. İmar yasasında yapılan değişiklik nedeniyle ruhsatlar alınamıyor. Yeni uygulamada her daireye bir otopark yapılması gerekiyor. O nedenle inşaat sektörü sürüncemede. Şu anda bir duraklama aşamasında. Hal böyle olunca biz elektrikçilere de iş çıkmıyor. İnşaat sektöründe bir temel atıldığında 80-100 sektöre iş sağlıyor. Bölgemizde daire fiyatları yükselince satışlar azaldı. Bu alanda durgunluk başladı. Elektrik çok önemli bir faktör. İş güvenliği, sağlığı, elektrik çarpmalarını önlemek için,  her yerde kaliteli ve TSİ'li malzeme kullanılması gerekir.” dedi.
    “DENETİM YETERLİ DEĞİL” 
    Piyasada denetimlerin yeterli Jojobet olmadığını savunan Özkan, “Maalesef piyasada denetim sisteminin iyi işlememesi nedeniyle eline pense, kontrol kalemi alan bu meslekte görev yapıyor. Başka işlerde çalışanlar tatilde oldukları zamanlarda bu işi bizim yaptığımız fiyatın yarı fiyatına hem de güvencesiz bir şekilde yapıyor. Biz bu konudan muzdaripiz. Oda olarak yaptığımız çalışmalarda bu sorunun önüne geçemedik. Bu kişiler yakalandığında vergi kaldı yaptırıyor, bir ay sonra da 'ben bu işi bıraktım' diyor, böylece kaçak çalışma devam ediyor.” dedi. 
    “YAPI DENETİM FİRMALARI SİSTEMİ YANLIŞ”
    Bugün uygulanan yapı denetim sisteminin yanlış olduğunu belirten Özkan, “Yapı denetimleri böyle olmamalı. Maaşını aldığınız bir işyerini denetleyemezsiniz. Bu işin doğasına aykırı. Bilindiği gibi yapı denetim firması işverene gider 'ben senin yapı denetim işini alayım' deyip patrondan maaşını alacağı için sağlıklı denetim yapamaz. Aslında sigortada olduğu gibi yapı denetim firmasının maliyetini müteahhit devlete yatırır, yapı denetim firması bağımsız atanır. Böylece daha sağlıklı denetim yapılmış olur. Bizim kendi mesleğimiz dahi yeterli denetim yapılmıyor. Bizi daha önceleri TREDAŞ denetliyordu. Bu kurum özelleştirildikten sonra denetim yapılmıyor. Yapı denetim kurumların birçoğu beni görmeden onaylar. Bazıları bu işi kağıt üzerinde yapar. Bu aslında insan sağlığını da yakından ilgilendiren korkunç bir sistem.  Bu arada bir konuyu da belirtmek isterim evlerde ve işyerlerinde elektrik sarfiyatını önlemek için Led ampuller kullanılmalı. Bunların sarfiyatı diğerlerine oranla az ve verimi yüksek ısı yapmıyor.  Bunların kullanılmasını tavsiye ederiz.” dedi.    

Son Güncelleme: 17.11.2017 10:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.