99’UNCU YIL COŞKUSU

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘En Büyük Mirasım’ dediği Cumhuriyetimizin 99’uncu yıldönümü, büyük coşkuyla kutlandı. Yüzlerce Edirneli, yüreklerinde Cumhuriyet coşkusu ellerinde bayraklarıyla geçit törenini izledi.

99’UNCU YIL COŞKUSU

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘En Büyük Mirasım’ dediği Cumhuriyetimizin 99’uncu yıldönümü, büyük coşkuyla kutlandı. Yüzlerce Edirneli, yüreklerinde Cumhuriyet coşkusu ellerinde bayraklarıyla geçit törenini izledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Ekim 2022 Pazartesi 06:01
99’UNCU YIL COŞKUSU

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 99. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Edirne’de de coşku ile kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık’ın makamda tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Tebriklerin kabulünün ardından Atatürk Bulvarındaki tören alanında Vali Kırbıyık, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan halkın bayramını kutladı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından, öğrenciler Cumhuriyet şiirleri okudu.

Ardından Günün anlam ve önemine binaen konuşmasını gerçekleştiren Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık şunları söyledi:

“Hizmetinde bulunmaktan onur duyduğum aziz milletimizin tarihinde çok özel bir yeri olan yüzyıllardır sevginin, saygının, hoşgörünün, huzur ve kardeşliğin şehri, sanat ve estetiğin şehri güzel Edirne'mizin güzel insanları, kıymetli Edirneliler, çok kıymetli gençler ve çocuklar; Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyetimiz, mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır diyerek ilan ettiği bu gurur gününde Cumhuriyet'in kuruluşunun 99. yıl dönümünde sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyet ve gururla Cumhuriyet Bayramı'nızı en içten dileklerimle kutluyor, bu kutlu günü bizlere armağan eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadelenin kahramanlarını rahmet, minnet ve saygıyla yad ediyorum. Tarih bir hikaye anlatımı değildir. Tarih, hem dünü anlatır hem de yarınlarımıza giden yolu aydınlatır,  Tarih bize hem hatırlatır, hem de zihinlerimize bir şuur, bir karakter bırakır. Cumhuriyet Bayramı'nı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı, 19 Mayıs'ı kutlamaktan maksat, sadece o günlerde neler yaşandığını ezberlemek değildir. Asıl maksat, yarın başımıza bir zorluk geldiğinde ne yapacağımızı öğrenmektir. Bu ülkeye art niyet besleyenler, işgal etmek isteyenler ne yapmış? Buna karşı bu vatanın evlatları ne yapmış? Gazi Mustafa Kemal ne yapmış?. Arkadaşları ne yapmış? Şerife bacılar, Nene Hatunlar, Sütçü İmamlar ve daha niceleri hangi zorluklara katlanmış, işte bu törenlerin maksadı, bunları öğrenmek, yarınlar için bu insanlardan ilham almaktır.

 Sadece başımıza bir savaş gelirse diye değil, bu ülke yükselsin diye, çocuklarımıza güçlü bir Türkiye bırakalım diye çalışırken de;  iyi doktor olmak, iyi mühendis olmak, iyi yazılımcı olmak, iyi sanatçı olmak için de; bu insanlardan ilham almak, onları öğrenmek, onları anlamak ve bir vatan şuurunu, bir millet şuurunu inşa etmek lazım.  Atatürk, Nutuk’ta şöyle sesleniyor: “önemli olan, memleketi temelinden yıkan, ulusu tutsak ettiren iç cephenin düşmesidir. bu gerçeği bizden iyi bilen düşmanlar, bu cephemizi yıkmak için, yüzyıllarca çalışmışlar ve çalışmaktadırlar. bugüne kadar başarı da kazanmışlardır. gerçekten kaleyi içten almak, dıştan zorlamaktan kolaydır.” Çok şükür, bugün bir savaş içinde değiliz. Ama çok mücadeleci, rekabetçi bir yüzyılda, tehditlerle dolu bir coğrafyada yaşıyoruz. onun için güçlü olmak; birlik ve beraberlik içerisinde olmak zorundayız.  Onun için donanımlı olmak zorundayız. Bugün isimlerini rahmetle andığımız o büyük insanlar, büyük bir mücadeleyle bu vatanı, bu bayrağı ve bu cumhuriyeti bize emanet ettiler. Öyleyse bizler de ayakta kalabilmek için, onların bu mücadele azmini, bu asil duruşunu sürdürmenin ve emaneti aldığımızdan daha yüksek bir yerde gelecek nesillere teslim edebilmenin gayreti içinde olmalıyız. Her açıdan kalkınmış istikrarında ve güvenliğinde hiçbir zafiyeti izin vermeyen, güçlü bir Türkiye hedefi doğrultusunda çalışmak, geçmişimizden ilham alarak geleceğe doğru koşmak durumundayız. Köklü bir medeniyetin mirasına sahip bu güzel şehirde cumhuriyetin kazanımlarıyla büyüyen, Edirne'nin yüksek zekalı ve yetenekli çocuklarının, gençlerinin Türkiye'nin yarılarını inşa etmekte çok büyük pay sahibi olacağına inanıyorum.. Buradaki gençlerin ileride sadece Edirne'nin değil Türkiye'nin gelişmişliğinin de altında imzaları olacağına inanıyorum. Ben bu duygu ve düşüncelerle cumhuriyeti kurup bizlere emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere. Bütün büyüklerimizi, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve şükranla yad ediyorum. Hepimizin Cumhuriyet Bayramı'nı bir kere daha tebrik ediyorum. Birlik ve beraberlik içerisinde nice bayramlar kutlamak dileklerimle, bu kutlu günde, aynı heyecanı. Herkesi sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. 99. yaşımız kutlu, gücümüz daim, Cumhuriyetimiz sonsuz olsun.”

Konuşmanın ardından halk oyunları gösterileri düzenlendi. Ardından  ise kentte gerçekleştirilen okullar arası resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen geçit töreninde ise coşkuyla izlendi.

Yavuz Göktaş

Son Güncelleme: 30.10.2022 16:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.