ARABACI, “8,5 LİRA BEKLİYORDUK, FİYAT BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı yaklaşık 10 gün önce il genelindeki oda başkanlarıyla maliyet hesabı yaptıklarını hatırlatarak, “Biz, 8 buçuk lira fiyat beklentisi içindeyken bu beklentiyi karşılamadı. O yüzden çok memnun olduk demek doğru olmaz açıkçası” dedi.

ARABACI, “8,5 LİRA BEKLİYORDUK, FİYAT BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı yaklaşık 10 gün önce il genelindeki oda başkanlarıyla maliyet hesabı yaptıklarını hatırlatarak, “Biz, 8 buçuk lira fiyat beklentisi içindeyken bu beklentiyi karşılamadı. O yüzden çok memnun olduk demek doğru olmaz açıkçası” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Haziran 2022 Salı 06:00
ARABACI, “8,5 LİRA BEKLİYORDUK, FİYAT BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı gazetemize yaptığı açıklamada yaptıkları maliyet hebasına göre ilimizde aşağı yukarı ortalama verimi 400 kilo baz alındığını hatırlattı. Bu hesaba göre buğdayın dekar maliyetinin 6 lira gibi bir rakama çıktığını ifade eden Arabacı açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bizde bunun karşılığında en azından insanların işçiliğini rahat yapabilmesi , çoluğunun çocuğunun geçimini düşünerek hesapladığımızda 8 buçuk lira gibi rakam olmasının uygun olacağını düşünmüştük. Dün Cumhurbaşkanımız açıklama yaptı 6 lira 5 kuruş. TMO’ya ürünü teslim ettiğimizde 1 lira gibi prim desteği vereceğini söylüyor. O desteği de Sonbahar gibi vereceği bilgisini aldık. Biz 6 lira maliyet 8 buçuk lira fiyat beklentisi içindeyken bu beklentiyi karşılamadı. O yüzden çok memnun olduk demek doğru olmaz açıkçası.

Biz kendi kendimize yetebiliyoruz. Ama örneğin geçen yıl 41 ilde kuraklık vardı. Üretimde 13-14 milyon tonda kaldık. Biz ortalama 18-20 milyon ton ürün çıkardığımızda kendi kendimize yetiyoruz. Bizim aşağı yukarı 29 milyon ton ürüne ihtiyacımız var. Dışarıdan buğday alıyoruz, tekrar dışarıya makarna, un gibi ürünleri pazarlıyoruz. Sonuç itibariyle yurtdışındaki fiyatlar bugün alıyoruz dediğinizde 8.250 gibi fiyata tekamül ediyor. Bizim üreticimize verilen rakam tabi bunun altında kalıyor. Biz önümüzdeki günlerde ihale açıp buğday almaya kalktığımızda bu rakamlardan aşağı alma şansımız yok. Bizim refah payımızı düşünerek bu rakamları kendi üreticimize niye veremiyoruz? Bunlar bizi düşündürüyor.

KIYASLAMA YAPARSAK, ÜRETİCİNİN REFAH PAYI DÜŞTÜ

Bizim TMO Genel Müdürümüz Aralık ayında Edirne’ye gelmiş, burada yaptığı açıklamada maliyetlerin yükseldiğine bakmayın siz işçiliğinizi yapın, gübreyi, mazotu kısmayın gereğini yapın bizde gereğini yapacağız demişti. Bu söylemin üzerine bizde üreticiler olarak gerçekten biraz rahatlamıştık. Ama şimdi açıklanan fiyatlara baktığımızda. Geçen yıl açıklanan taban fiyatıyla bu yıl arasında 1 ton mazot alırken 800 kilograma düşmüş. Geçen yıl 3 ton buğdayla 2 ton gübre alırken bu yıl 3 ton buğdayla 1 buçuk ton gübre alabiliyoruz. Bu bizim refah seviyemizin yükseleceğini daha iyi olacağını ümit ederken bu bir tık daha geriye düştüğünü görüyoruz. Biz üreticiler olarak üzdü. Umuyorum ki bakanlık, Cumhurbaşkanlığı değerlendirmeler yapıp destekleme modellerini değiştirerek, arttırarak inşallah üreticilerimize bir miktar desteği verip refah payını yükseleceğini, öyle bir ortam oluşacağını umuyorum.

TÜCCAR FİYATI DÜŞÜK TUTARSA ÜRETİCİ TMO’YU TERCİH EDECEKTİR

Bugün Edirne borsasında son 1 haftaya baktığımızda 6 bin- 6 bin 100 lira gibi buğday fiyatları gidiyordu. Buğday fiyatları dün yeni açıklandı, önümüzdeki günlerde ne olacak bilemiyoruz.  TMO 7 lira 5 kuruşa desteği ile beraber ürün alırken tabi ki serbest piyasanın bu rakamın altına düşmemesi gerekiyor ki üreticimizde serbest piyasaya ürünü verebilsin. Altında olduğu takdirde üreticimiz TMO’yu tercih edecektir. Önümüzdeki süreci izleyeceğiz. Serbest piyasada talep, beklenti fiyatlar ne olacak izleyip göreceğiz.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.