AV. KAÇAR: “MAHKEMENİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI, UYGULANMIYOR”

91 No’lu Uzunköprü Minibüs MotorluTaşıyıcılar Kooperatifi tarafından yapılan basın açıklamasında, daha önce Uzunköprü’deki toplu taşıma konusunda Edirne İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının uygulanmadığı ifade edildi.

AV. KAÇAR: “MAHKEMENİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI, UYGULANMIYOR”

91 No’lu Uzunköprü Minibüs MotorluTaşıyıcılar Kooperatifi tarafından yapılan basın açıklamasında, daha önce Uzunköprü’deki toplu taşıma konusunda Edirne İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının uygulanmadığı ifade edildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Ekim 2018 Perşembe 08:38
AV. KAÇAR: “MAHKEMENİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI, UYGULANMIYOR”

Kooperatif adına basın açıklamasını yapan Av. Bülent Kaçar’ın konuşması şu şekilde:
“Uzunköprü Belediyesi Meclisi’nin  06.02.2018 tarihinde aldığı mevcut sistemdeki 6 hatta toplam 49 aracın çalışmalarının uygun olacağına...2019 yılında yapılacak Mahalli Yerel Seçimlerini 6 ay geçmemek üzere 30 Eylül 2019 tarihine kadar ruhsat verme yöntemi ile ruhsatlandırılması ve çalışmalarına izin verilmesine dair kararı Edirne  İdare Mahkemesi’nde  açtığımız  2018 / 562 Esas sayılı davada yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.  Bu karar  Uzunköprü Belediye Başkanlığına  08 Ağustos 2018 günü tebliğ edilmiştir.
Yürütmeyi Durdurma Kararında ; "...Belediyelerin, toplu taşıma işini...tekel ve ayrımcılık  oluşturulmadan bir yol izlenmesi ve  toplu taşıma hatlarını kiraya verme veya hizmet satın alma yoluyla objektif ve aleniyet ilkelerine uygun olarak herkesin ihaleye katılımını sağlamak suretiyle işlem yapılması gerektiğinden, bu yöntemlere başvurulmaksızın şehiriçi yolcu taşıma faaliyetinin sadece bir kooperatif üyelerine ruhsat verme  yöntemi ile yolcu taşımacılığı yaptırılmasına ilişkin dava konusu işlemde, fiilen kooperatif üyeleri bakımından imtiyaz veya tekel oluşturulacak şekilde ayrıcalık tanınmış olduğu anlaşıldığından, işlemin bu kısmında bu yönü ile açıkça hukuka uyarlık bulunmamaktadır..." denmiştir.
Edirne İdare Mahkemesi’nin sayılı 2018 / 562 esas sayılı Yürütmeyi Durdurma kararını yasal 30 günlük süre içerisinde uygulamayan Uzunköprü Belediye Başkanlığı  02.10.2018 günlü 110 numaralı Meclis kararı ile hukuka aykırı olan meclis kararının geri alınmasına ve isim ve plaka yazılı 49 adet şehir içi minibüse verilen ruhsatların geri alınmasına karar vermesine rağmen Uzunköprü Belediye Başkanlığı,  Edirne İdare Mahkemesi’nce verilen yürütmenin durdurulması kararını da, 02.10.2018 tarihli 110 nolu meclis kararını da halen uygulamamıştır. Mahkeme ve Meclis kararına rağmen SAN-TER Kooperatifine üye 49 adet minibüs şehir içi hatlarda belediye yetkililerinin gözü önünde sürekli çalışmaktadır.
Uzunköprü Belediyesi hukuk tanımaz bu tutumuyla tekelleştirmeyi devam ettirerek, Uzunköprü  halkının,  kooperatifimizin ve üyelerimizin  zararlarının artmasına neden olduğu gibi, Anayasa’nın 138. maddesi, İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 28. maddesi ve Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesine aykırı davranmak suretiyle suç işlemeye devam etmektedirler.
Anayasanın 138.maddesine göre  idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.  Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur.
San-Ter kooperatifine üye 49 adet şehir içi minibüsün taşımacılık faaliyeti ilçemizde ruhsatsız olarak  Fiilen  devam etmektedir.  Uzunköprü Belediyesi  sebep olduğu bu hukuksuzluğu durdurmadığı gibi  devam ettirmek için  yargı kararına karşı hileli karar ve işlemler içerisindedir.
Meclis kararı süregelen tekelleşmeyi ve San-Ter Kooperatifine tanınmış hukuksuz imtiyazı onaylayıp yasaya aykırılığı devam ettirmektedir. Belediyece yaratılan ve sürdürmek için çaba gösterilen San-Ter tekeli hukuka, kamu yararına, belediye yasasına ve devlet ihale kanununa açıkça aykırıdır.”

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.