BARO İLE CHP KADIN KOLLARI ARASINDA ÖNEMLİ PROTOKOL

Edirne Barosu ile CHP Kadın Kolları arasında “Yaşam Hak Protokolü” imzalandı. İmzalanan protokol gereği kadınlara ücretsiz hukuki destek, barınma ihtiyacı, istihdam imkanı gibi olanaklar proje kapsamında sunulacak. Protokolü Edirne Baro Başkanı Tacettin Sivrikaya ile CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka imzaladı.

BARO İLE CHP KADIN KOLLARI ARASINDA ÖNEMLİ PROTOKOL

Edirne Barosu ile CHP Kadın Kolları arasında “Yaşam Hak Protokolü” imzalandı. İmzalanan protokol gereği kadınlara ücretsiz hukuki destek, barınma ihtiyacı, istihdam imkanı gibi olanaklar proje kapsamında sunulacak. Protokolü Edirne Baro Başkanı Tacettin Sivrikaya ile CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka imzaladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Haziran 2022 Cumartesi 06:02
BARO İLE CHP KADIN KOLLARI ARASINDA ÖNEMLİ PROTOKOL

Edirne Barosu ile CHP Kadın Kolları arasında “Yaşam Hak Protokolü” düzenlenen törenle imzalandı.

CHP Kadın Kolları ile Edirne Barosu arasında Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı'nda Yaşam Hak Protokolü’nün imzalanması dolayısıyla tören düzenlendi. Etkinliğe, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, CHP Edirne Kadın Kolları İl Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda partili katıldı.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, protokol öncesi yaptığı toplantıda, protokol hakkında bilgiler verdi. CHP Genel Merkezinde bir çağrı merkezi kurduklarını belirten Nazlıaka, şunları söyledi:

İKTİDARA GELDİĞİMİZDE BU PROJEYİ STK’YA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ

“Kadınlara ücretsiz hukuki destek, barınma ihtiyacı, istihdam imkanı gibi olanaklar sunuyoruz. Bu yönde protokol imzalayacağımız Edirne Baro başkanımıza teşekkür ediyorum. Biz bu projeyi iktidara geldiğimizde bir STK'ya dönüştüreceğiz. Genel Başkanımızın bir sözüdür kadınlara iktidara geldiğimiz ilk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesini yürürlüğe koyacağız. Biz bu Cumhuriyeti kadın erkek hep bir arada kurduk. Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde. O nedenle ne zaman kadınlarla ilgili bir toplantı olsa şöyle yaklaşılıyor.

Kadın hakları meselesi bir insan hakları sorunudur. Kadın hakları meselesi bir demokrasi sorunudur. 

Tekrar söylüyorum, tıpkı Kurtuluş Savaşı mücadelesinde olduğu gibi. Demokrasiyi de hep beraber inşa edeceğiz. Kadını genel olarak özgürleştiren politikaları yerelde hayata geçiriyor. Elbette daha fazla bütçe daha fazla imkanlar sunulacak, daha fazla bu konularda birtakım olanaklar temin edilecek. Ama bu çok kıymetli.

BELEDİYELERİMİZ CİNSİYET AYRIMCILIĞINI ORTADAN KALDIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞIYOR

Belediyelerimiz ne yapıyor? Mesleklerdeki cinsiyetçi ayrımcılığı ortadan kaldıracak istihdam politikaları güdüyor. Örneğin kadın otobüs şoförleri, duydum ki burada kadın ambulans şoförü de var. Kadın vatmanlar, Kadın itfaiyeciler, kadın zabıtalar istihdam ediliyor. Ve böylece kadın mesleği, erkek mesleği diye ayrımcılık ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. En azından kadınların. farklı işler yapabilecekleri de gösterilmiş oluyor.”

Edirne Baro Başkanı Tacettin Sivrikaya, ise yaptığı konuşmada "Edirne Barosu 550 avukatıyla birlikte tüm kadınların hizmetinde olacak. Çocukların hizmetinde olacak. Ama sizden bir ricam var. Ne olursun kadın kollarındaki kadın örgütleri 6284 sayılı kanunumuzdaki haklarını öğrensinler. Bak biz çok iddialı değiliz. Biz de Edirne Barosu da meslek içi eğitimler yaparak meslektaşlarımıza bu kanunun uygulamasını öğreteceğiz. Maalesef Hakimler Savcılar onlar da bu kanun farkında değiller. Bu kanundaki tedbirlerin farkındayım. İnanın birçok ölümün, birçok ağır yaralanmanın önüne bu kanun sayesinde geçebiliriz. İnşallah el birliğiyle bu kanun uygulanmasını sağlar. Birçok kadına karşı şiddeti, şiddet olmadan önce önleriz. Birçok mağduriyeti gideririz” şeklinde konuştu.

GÜRKAN, “CUMHURİYETİN DEVRİMLERİNİN KORUYUCUSU VE BEKÇİSİ SİZLERSİNİZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Uzunca süredir bu kültür merkezini bitirmeye çalışıyoruz. Tabi ekonomiden bahsetmeye gerek yok, ekonomiyi en iyi şoförler, satıcılar bilir derler ama bence en iyi ekonomiyi kadınlar bilir. Çünkü onların çalınmasının dışında birde, yönetmek zorunda oldukları evlerin ekonomisi var. Mutfak var, çarşı var, Pazar var o yüzen ekonomiyi en iyi bilen olan kadınlarımız. Bu şartlarda yeni bir bina yapabilmek yeni bir yer açabilmek gerçekten çok zordu. Biz burasının inşaatına başlarken dedik ki, orasın adı Edirne’de ilk kez bu anlamda bir isim veriliyordu ‘Atatürk Kültür Merkezi’ olacak dedik. Her şeyden kıstık her şeyi kapattık burasını bitirmek istedik.

Cumhuriyetin kadınlarına Atatürk’ün kızlarına Atatürk Kültür Merkezi yakışır dedik o yüzden ilk etkinliğimizde Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarında sizin gibi gencecik Cumhuriyet filizleri yetişecek. Onları Ulu Önder Atatürk’ün ‘Ben akıl ve bilimden başka manevi miras bırakmıyorum’ sözüne rehber olarak yetiştireceğiz. Burada yetiştireceğimiz çocuklar Cumhuriyetin kurucularını ve kurucu değerlerine saygısızlık yapmayan bireyler olacak. Bugün sizlerle beraber çok kutsal olan kadının yaşam hakkına toplantı bir etkinlikle beraber burayı açıyor olmamız da bu kültür merkezinin ve konservatuarın inanıyorum ki kadınların ruhunda olan o asaleti zarafeti, nezaketi ve elbette bereketi bu kültür merkezine fazlası ile verecektir. İyi ki varsınız iyi ki Cumhuriyetin devrimlerinin koruyucusu ve bekçisi sizlersiniz. Dünyada kadının elinin değemediği hiçbir şeyin güzel olma şansı yok elbette ama Türkiye gibi bir ülkede de Cumhuriyeti korumak Cumhuriyet değerleri ile en çok öne çıkmış olan siz kadınlarımıza yakışır.”

CHP Edirne Kadın Kolları İl Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, son yapılan yerel seçimlerde Türkiye de ilk defa Belediye Meclisi ve il genel meclisi listelerinde kadınların ilk sıralara yazıldığını ve karar mekanizmalarında yer aldığını dile getirdi. Geğeoğlu, “Edirne Belediyesi tarafından açılan kadın merkezlerimiz, meslek kurslarımız ve kreşimizle de sosyal hayata dahil olma noktasında güzel işlere imza atılmaktadır. Yeter mi elbette ki yetmez. Ne zaman ki eşit temsil parlamentoda, bürokraside, iş hayatında ve sosyal hayatta gerçekleşecek;  işte o zaman ulu önderimizin hayalini kurduğu laik refah ve üreten Türkiye cumhuriyeti gerçekleşmiş olacaktır. Bizler maalesef ki ülkemizin bu gün içinde bulunduğu bu durum ve yapılmak istenenleri dehşetle görmekteyiz” dedi.

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı da geçen seçimde Türkiye’de bir ilke imza attıklarını vurgulayarak, “Belediye Meclisinin ilk sırasını kadınlardan. İl Genel Meclisi birinci sıra kadın” dedi.

Milletvekili Gaytancıoğlu’da, iktidarın kadınlarla geleceğini ifade ederek, “Evin gerçek idarecileri kadınlar. Eşinin cebinde ne kadar parası olduğunu ve nereye borcu olduğunu bilir. Çocuğunun sabah kahvaltı edip edemediğini bilir. Kadınlar evi çekip çevirmekle kalmaz demokrasimizin de şu an gerçek koruyucularıdır. Ülkenin nereye gittiğini gören kadınlar en geç 1 sene sonra bize iktidarı getireceksiniz” dedi.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.