Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR, her ay düzenli olarak yürüttüğü “Açlık-Yoksulluk Sınırı ve Halkın Enflasyonu” araştırmalarında kullandığı yöntemi kamuoyuyla paylaştı.
Konuyla ilgili Eğitim-İş Sendikası Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar açıklama yaptı. Zobar,araştırmanın sağlıklı ve dengeli beslenme temeline dayanan bilimsel bir hesaplama sistemine dayandığını bildirdi.
Her ayın 20’sinde Ankara genelinde yapılan fiyat derlemeleri ile oluşturulan çalışmada, 64 temel gıda maddesinin fiyat değişimleri takip ediliyor. Bu ürünlerin 62’si, TÜİK’in Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetinde yer alan gıda ürünlerinin yaklaşık yüzde 83’ünü oluşturuyor.
AÇLIK SINIRI NASIL BELİRLENİYOR?
KAMUAR, açlık sınırını; bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gereken günlük kalori ihtiyacına göre hesaplıyor.
Buna göre, çalışan bir yetişkin erkek için 2 bin 800 kalori, çalışan bir kadın için 2 bin 200 kalori, 7–9 yaş arası çocuk için bin 600 kalori, 13–17 yaş arası genç için 3 bin kalori esas alınıyor.Bu kalori ihtiyacının hangi besin gruplarından karşılanabileceği, detaylı bir tabloyla belirleniyor. Araştırmada gıda gruplarının ağırlıkları da açıklandı:
"Et ve balık yüzde 25,69, süt ve süt ürünleri yüzde 18,77, tahıllar yüzde 17,55, sebze ve meyve: yüzde 20,58, yağ, bakliyat ve diğer gıdalar yüzde 17 civarında."
YOKSULLUK SINIRI NELERİ KAPSIYOR?
Yoksulluk sınırı ise yalnızca gıda harcamalarını değil; barınma, ulaşım, sağlık, eğitim, giyim gibi temel ihtiyaçların da insana yakışır şekilde karşılanabilmesi için gereken toplam harcama tutarını ifade ediyor.
Araştırmada, gıdanın toplam hanehalkı harcamaları içindeki payı yüzde 24 olarak alınırken; kalan yüzde76’lık bölüm gıda dışı harcamaları kapsıyor. Bu oranlar, TÜİK’in Hanehalkı Tüketim Harcamaları verileriyle uyumlu şekilde hesaplanıyor.
Gıda dışı harcama gruplarındaki fiyat artışları ise her ay TÜİK’in TÜFE endeksindeki değişim oranlarına göre güncelleniyor.
BİLİMSEL VE ŞEFFAF BİR YAKLAŞIM
Birleşik Kamu-İş, araştırmalarında tamamen şeffaf, veriye dayalı ve bağımsız bir yöntem izliyor.
Konfederasyon yetkilileri, bu yöntemin amacınının “Resmî istatistiklerle halkın yaşadığı ekonomik gerçekler arasında fark var. Biz, halkın mutfağındaki fiyatları esas alarak gerçek tabloyu ortaya koyuyor" dedi.
Birleşik Kamu-İş’in Ar-Ge birimi KAMUAR tarafından yürütülen bu sistematik araştırma, Türkiye’de çalışan kesimin yaşam maliyetini en yakından izleyen bilimsel kaynaklardan biri olarak değerlendiriliyor.
Her ay düzenli olarak yayımlanan “Açlık-Yoksulluk Sınırı” ve “Halkın Enflasyonu” raporları, ülkenin ekonomik gidişatını anlamak isteyenler için referans niteliği taşıyor.
Haber Merkezi
