Ekonomik krizin etkisi, Edirne’de yıllardır tavuk ve horoz satarak geçimini sağlayan Şefik Çakıcı’nın tezgâhına da yansımış durumda. Yılbaşından bu yana satış yapamadığını belirten Çakıcı, hem alıcı hem satıcı için hayatın giderek zorlaştığını anlatıyor.
Çakıcı’nın verdiği bilgilere göre, tavuk ve horoz fiyatları 700 TL ile 900 TL arasında değişiyor. Ancak bu fiyatlara rağmen alıcı bulmakta zorlandığını dile getiriyor. “Pazara gelen vatandaştan çok, dönen var. Alan yok. Gelen de ‘biraz indir’ diye pazarlık ediyor. Ama zaten elimdeki malın maliyeti ortada. Ben zaten ucu ucuna çalışıyorum” diyor.

En büyük müşteri kitlesinin emekliler olduğunu belirten Çakıcı, bu kesimin de artık alışveriş yapamadığını söylüyor:
Çakıcı, “Eskiden emekli gelir, hiç değilse bir tavuk alırdı. Şimdi emeklinin cebinde para yok. 4 bin TL ikramiye verdiler diye sevindiler ama o para daha hesaba yatmadan bitti. Torununa harçlık mı versin, evin alışverişini mi yapsın, faturasını mı yatırsın? Tavuk almak lüks oldu”dedi.
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasına rağmen piyasalarda canlılık olmadığını vurgulayan Çakıcı, durumun daha da kötüleşeceğinden endişe ettiklerini belirterek şöyle konuştu:
“Kurban kesmek zaten hayal oldu. İnsanlar kırmızı eti unuttu, artık beyaz et bile hayal. Bayram sofrasına tavuk koyalım desek, onu da alamıyor millet. Çünkü elindeki para başka ihtiyaçlara gidiyor. Kimsenin önceliği et değil artık, fatura, kira, çocuk masrafı derken kimse pazara bile uğrayamıyor.”
Yıllardır aynı noktada satış yapan Şefik Çakıcı, sadece kendi kazancından değil, halkın içine düştüğü ekonomik durumdan da büyük üzüntü duyduğunu ifade ediyor.
Çakıcı, “Benim iş yapamamam sadece beni ilgilendirmiyor. Bu insanlar eskiden bir tavuk alabiliyordu, bir horoz kesebiliyordu. Şimdi insanlar pazarın yanından bile geçemiyor. Herkesin morali bozuk, yüzü asık. Bayram yaklaşsa ne olur? Bayram havası yok ki” şeklinde konuştu.
Bülent Sarıçiçek
