"ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR"

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ve AK Parti Kadın Kolları tarafından özellikle kanserde erken teşhise dikkat çekmek amacıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi ve Özel Trakya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atakan Sezer de bir sunum gerçekleştirdi.

"ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR"

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ve AK Parti Kadın Kolları tarafından özellikle kanserde erken teşhise dikkat çekmek amacıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi ve Özel Trakya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atakan Sezer de bir sunum gerçekleştirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Şubat 2019 Salı 09:29
"ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR"

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı KETEM Birimi ve AK Parti Kadın Kolları tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bir organizasyon gerçekleştirildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen organizasyonda kanserde erken teşhisin önemine vurgu yapıldı. Toplantıya AK Parti Edirne Belediye Başkan Adayı Av. Koray Uymaz, Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı ve çok sayıda kişi katılım gösterdi.

Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda açılış konuşmasını Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan yaptı. Kalkan KETEM çalışmalarının önemine vurgu yaparken, sonrasında AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, erken teşhisin öneminden bahseden bir konuşma gerçekleştirdi. Sonrasında bir sunum yaparak toplantıya katılanları bilgilendiren Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi ve Özel Trakya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atakan Sezer, özellikle meme kanseri konusunda kadınların izlemesi gereken yolları tek tek anlattı.

KALKAN: “KETEM ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEMLİ”

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, “ 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle bugün burada önemli bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Bu toplantımızın amacı, ilimizde KETEM’in yürüttüğü kanser erken teşhis araştırma merkezimizin yaptığı çalışmalara bir nebze ışık tutmak. Bunun toplumumuza bilinçlenme olarak yansımasını sağlamak için sivil toplum kuruluşları, siyasal parti organizasyonlarınca bugün burada belki de bir ilke tanıklık ediliyor. Toplumumuzun tamamına kanser hakkında erken teşhiste ne kadar başarılı olunduğunun mesajlarını vermek, kanserden korkulmaması gerektiğini hatırlatmak, önemli olanın eskiden beri literatürümüze yerleşmiş olan ‘Kanserden korkma, geç kalmaktan kork’ düsturunu yeniden hatırlatmak. Sağlık Bakanlığı’nın tüm ülkemizde uzun yıllardır yürütmekte olan en başarılı çalışmalardan birisi de KETEM çalışmalarıdır. Bu çalışmalarla birçok kanser türünde, tarama düzeylerimiz yüzde 80-84’lere kadar ulaşmıştır. Bu erken teşhisin ne kadar hayat kurtarıcı olduğunu halkımıza aktarabilmek amacıyla bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz.” dedi.

YILDIRIM: “ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

Edirne AK Parti Kadın Kolları Sosyal Politikalar Birim Başkanı Sibel Yıldırım da, “4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle farkındalık yaratmak adına İl Sağlık Müdürlüğümüz, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız ve KETEM ile birlikte bir program hazırladık. Erken teşhis hayat kurtarır. Bunu hiçbir zaman unutmamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

AKSAL: “KANSERDEN KORKMA GEÇ KALMAKTAN KORK”

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise, “ Her zaman kanserden korkma, geç kalmaktan kork diyoruz. Özellikle kadınlarımızı bu konuda bilinçlendirmek adına böyle bir program düzenlendi. Kanser sadece kadınlar için değil ama özellikle meme kanseri konusunda kadınları bilinçlendirmek istiyoruz. Erken teşhis çok önemli. Belli kontroller yapılırsa, ihmal edilmezse, herkes için çok daha iyi olacaktır. Bilinçli olmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

SEZER: “3 DAKİKADA 1 KADINA MEME KANSERİ TANISI KONULUYOR”

Trakya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi ve Özel Trakya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atakan Sezer, burada bir sunum yaptı. Dr. Sezer özellikle meme kanserine dikkat çektiği sunumunda, “Meme organımız, aslında ateş düştüğü yeri yakar mantığıyla toplumun tüm bireylerini, tüm katmanlarını etkileyen bir durumdur. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserlerin başında yer almaktadır. Vücudumuzda memenin oluşumunda süt kanalları ve süt kesecikleri vardır. Meme kanserinde en yüksek oranda bu süt kanalarından ve süt keseciklerinden meme kanseri gelişir. Kanser hücresi, normal hücrelerden farklı olarak doğar, büyür çoğalır fakat ölme olayı normal hücrelere göre çok farklıdır ve ölüm olmadığından dolayı çoğalarak sıçrar. Meme kanseri, yüzde 20 ile kadınlarda ölümle en çok sonuçlanan kanser türüdür. 70 yaşına gelen kadınlarda her 8 kadından 1 tanesi meme kanserine yakalanmaktadır. Dünyada her üç dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konmakta ve her altı dakikada bir kadın ise meme kanseri yüzünden hayatını kaybetmektedir.”dedi.

SEZER: “DOKUNMAKTAN KORKMA HAYAT KURTAR”

Dr. Sezer, her kadının meme kanseri konusunda bilinçlenmesi gerektiğini ifade ederek, “Meme kanserinde risk faktörlerinin bilinmesi gerekiyor. Bunun başında yaş, cinsiyet, aile öyküsü, genetik faktörler, doğum yaşı, alkol alımı, şişmanlık, radyasyona maruz kalmak, doğum kontrol hapı ve menopoz sonrası kullanılan hormon ilaçları, az egzersiz yapmak gibi bulgular ve nedenler meme kanserine neden olmaktadır. Belirtileri arasında ağrısız ele gelen kitle, meme başından kanlı akıntı, meme başında çekinti, çökme, meme başında değişiklikler yer almaktadır. Her kadın kendi meme muayenesini yapabilir. 20 ile 40 yaş arası kadın, her adet dönemi bittikten iki gün sonra kendi kendine meme muayenesi yapmalı. 40 yaşından sonra her yıl kontrole gitmelidir. Bununla birlikte yine adet bittikten sonra kendi kendine meme muayenesi de yapmalıdır. 20 ve 40 yaş arasındaki kadınlar da 3 yılda bir doktor muayenesi yaptırmalıdır. Dokunmaktan korkma bir dakikanı ayır, bir hayat kurtar.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.