GÜRKAN, ŞUBAT BAŞINA KADAR BAŞLAYACAK

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi halk ekmek uygulaması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, “Halk beklentisinin attığının bende farkındayım. Ocak ayı sonunda veya Şubat ayı başında uygulamaya başlayacağız. Esnafı da zorda bırakmadan, dengeyi sağlayacak bir çalışma yapacağız” dedi.

GÜRKAN, ŞUBAT BAŞINA KADAR BAŞLAYACAK

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi halk ekmek uygulaması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, “Halk beklentisinin attığının bende farkındayım. Ocak ayı sonunda veya Şubat ayı başında uygulamaya başlayacağız. Esnafı da zorda bırakmadan, dengeyi sağlayacak bir çalışma yapacağız” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Ocak 2022 Çarşamba 06:37
GÜRKAN, ŞUBAT BAŞINA KADAR BAŞLAYACAK

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi halk ekmek uygulaması için çalışma başlattıklarını ve Ocak sonunda, Şubat başında uygulamaya geçileceği müjdesini verdi.

Başkan Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, gelen zamların ardından Halk Ekmek beklentisinin iyice arttığının farkında olduğunu dile getirerek, kentteki fırıncılarla ortaklaşa olarak bu konuda bir çalışma yürüttüklerini bildirdi. Hedeflerinin Ocak sonu veya Şubat ayı başında Halk Ekmek uygulamasını yetiştirmek istediklerini bildiren Başkan Gürkan şunları söyledi:

“Tabi ki ekmeğe hepimizin ihtiyacı var. Buna en çok ihtiyacı olan bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz. Kapasite raporları, satış rakamları gibi birtakım veriler bugüne kadar oluşturulmuş bir veri yok. Bunları yakalamaya, toparlamaya çalışıyoruz.

Fırıncı esnafı ile bir sorunumuz yok. Onlar ile beraber yürüteceğiz süreci. Dengeli bir şekilde olacak. Esnaf odaları yeni tarifeyi açıkladı.  200 gram ekmek 2,5 lira. Yani kilosu 12,5 liraya denk geliyor. Tahmin ediyorum Ticaret Odası da bugün yarın bir tarife açıklaması yapacaktır.  Burada iki huşu var. Bir girdi maliyetlerinden dolayı esnafı mağdur etmemek. Çünkü birkaç ay önce 115 lira olan bir kilo çuval un bir ara 380 liraya kadar çıktı yılbaşından önce 320 lira civarındaydı. Esnafı mağdur etmezken vatandaşı da mağdur etmemek lazım. Esnaf faaliyetini sürdürebileceği kadar gelir elde etmeli ama vatandaşta karnını doyurabileceği bir fiyattan ekmeği almalı. Bu dengeyi tutturmak zorundayız.

BELEDİYE’NİN TARİFE VERME YETKİSİ YOK

Belediyenin burada tarife konusunda bir yetkisi yok. Fiyat belirleme konusunda bir yetkisi yok. Esnaf odaları birliği ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası kendine kayıtlı üyeleri bazında tarifeleri belirliyor. Burada tarifelerin de birbirleri ile uyumlu olması gerekiyor. İki kurumun uzlaşarak karar vermesi gerekiyor. Son aşamada valiliğe gidecek oradan da bakanlığa gidecek. Esnaf odasının tarifesi yürürlüğe girdi diye biliyorum. Ticaret odası henüz bir tarife açıklamadı. Açıklandığında onu tekrar değerlendiririz. Edirne belediyesi olarak Edirne’deki fırıncı esnafı ile beraber halk ekmek projesini başlattık. Ocak sonu Şubat başı gibi halk ekmek satışları başlayacak. Çalışmada halk ekmeğin fiyatı ortaya çıkacak. Ekmeğin fiyatı fırınlarda satılandan daha uygun olacak.

Şöyle bir beklentiye de kimseyi sokmayalım. Örnek olarak söylüyorum Edirne’de diyelim ki günlük 100 bin ekmek tüketiliyor bunu yüz binini de halk ekmek vermeyecek. O zaman fırınlara gerek kalmaz. Gerçekçi olmak lazım.  Geçenden bir toplantı vesilesi ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile beraberdik. Halk ekmeğin kapasitesini sorduk. Halk ekmek günde 1 milyon ekmek üretiyor. İhtiyacın ne kadarını karşılıyor ona bakmak lazım. Oradaki makul seviyeyi yakalamak gerekiyor. Yoksa esnafın içini de belediyeler yaparsa o zaman esnafa hayat hakkı kalmaz. O dengeyi gözeteceğiz.”

BÜTÇE ERİDİ

Yeni yılla beraber her gün gelen zamları da değerlendiren Başkan Gürkan, yaşanan zamların halkın olduğu kadar kurumları da zora soktuğunu bildirdi.  Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2021 yılı Aralık ayında mecliste belediyenin bütçesini oluşturduklarını hatırlatarak, “Kasım ayı meclisinde 2022 yılını bütçesini onayladık. Pazartesi itibari ile bütçe uygulamaya girdi. Ama uygulamaya girmeden Aralık ayında bütçenin yüzde 35’i eridi. Şu anda da yaklaşık yüzde 10 eridi. Biz kurumsal olarak bilemiyorsak vatandaş ne yapıyor şaşırıyorum” dedi.

“BEN 2 BİN 500 LİRA İLE GEÇİNEMEM, GEÇİNEN NASIL GEÇİNİYOR ONU DA BİLEMİYORUM”

Başkan Gürkan, en düşük emekli maaşının 2 bin 500 lira olduğunu da hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben 2 bin 500 lira ile geçinemem, geçinen nasıl geçiniyor onu da bilemiyorum. Vatandaşın işi çok zor, bizim işimiz iki kez çok zor. Hem vatandaştan alacakları tahsil etmek durumundayız. Hem de vatandaşın beklediği hizmeti kesintisiz sürdürmek durumundayız. Personelin maaşlarını ödemek durumundayız, gider maliyetleri çok arttı. Vatandaş yol bekliyor aynı vatandaş faturaları ödeyemiyor. Biz o faturalar, alacaklar tahsil edemezsek hizmetleri nasıl sürdüreceğiz. 2020 yılı Mart ayında asfaltın ham maddesi olan Tüpraş’ın sattığı ve peşin para ile aldığımız bir tanker 26 bin liraydı. Şu anda döviz kurlarındaki dalgalanma sebebiyle 180 bin lira.

BÜTÇEMİZİ REVİZE ETMEMİZ GEREKECEK

Bütün belediyelerin bütçesini revize etmesi gerekiyor. Su fiyatlarını yükseltmek tek başına bir çözüm değil. Vatandaşın ödeme gücünü aşıyorsa ne yapacağız. Üstüne çökecek halimiz yok ki. Belediyelerin en büyük sorunu hizmetlerin kesintisiz olma mecburiyeti. Vatandaş haklı olarak istiyor kaynak ve şartlar belli. Vatandaşta olmadığını görüyoruz ne yapalım canını mı alalım.”

Yavuz Göktaş

Son Güncelleme: 05.01.2022 09:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.