"İTHALATI KESMENİN YOLU, ÜRETMEK"

Edirne Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, hayvan ithalatının kesilmesinin yolunun üreticinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi olduğunu dile getirerek, "İthalatı kesmenin 1 numaralı ilacı; üreticiyi desteklemek, teşvik etmek" dedi.

"İTHALATI KESMENİN YOLU, ÜRETMEK"

Edirne Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, hayvan ithalatının kesilmesinin yolunun üreticinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi olduğunu dile getirerek, "İthalatı kesmenin 1 numaralı ilacı; üreticiyi desteklemek, teşvik etmek" dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Aralık 2023 Pazartesi 00:00
"İTHALATI KESMENİN YOLU, ÜRETMEK"

Edirne Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, Türkiye'de hayvan ithalatını kesmenin yolunun üretimin artırılmasıyla mümkün olacağını bildirdi.

Suiçmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir şeyde ithalatı kesebilmek için, üretimin artırılması gerektiğini dile getirerek "Üretim varsa ithalata ihtiyaç duyulmaz" dedi.

Üretim yapılabilmesi için de içerideki üreticiye desteklerle daha fazla teşvik etmek, daha fazla desteklemek gerektiğini savunan Suiçmez, şunları söyledi:

"Yılda 10 tane dana üretiyorsam, teşvik olursa 15 tane dana üretimine çıkarırsam, günü geldiğimde ihtiyaç olmayan bir malı neden dışarıdan alınsın ki. Yani şuna benzer; bahçende domates var. Domatesçiden domates almazsın, çünkü bahçende var. İthalatı kesmenin 1 numaralı ilacı; üreticiyi desteklemek, teşvik etmek. Daha farklı modellerle destek veriliyor, ama daha farklı destek ve teşvik modelleri sunarak da üretimi yükseltmek gerekir”

İYİ NİYETLİ YAPILAN ŞEYLER SUİSTİMALE UĞRUYOR

“Denetim ayağında birtakım noksanlıklar olabilir. Bazen şöyle oluyor; iyi niyetle yapılan projeler, birileri tarafından suistimal ediliyor. Yani ihtiyaç hasıl olduğunda damızlık hayvan getirtmek iyi bir şeydir. Ama bunu alıp suistimal edenler var. Diyelim ki üretimimizi artırmak için kaliteli gen kaynakları getiriyoruz. Ama hayvanları getirdikten 1 yıl sonra, mezbahalarda et olarak satılıyorsa, bu iyi niyeti suistimal etmiş oluyorsun. İyi niyetli yapılan şeyleri suistimal etmenin önüne geçmek çok önemli. Çünkü ihtiyaç olmayan şey, ithalat yapılmaz. Bizim, gen kaynaklarına ihtiyacımız var. Ama bir yere kadar. İthal edilen hayvanlardan elde edilecek sürüyü takip etmek önemli. Bir bakmışsınız, kar topu gibi 3-5 yıl sonra hiçbir gen kaynağına, hayvan ırkına ihtiyacımız olmadan üretim zincirini tamamlarız ve hiç kimseye ihtiyacımız da olmaz”

AİLE İŞLETMELERİ KAPANIYOR, BÜYÜK İŞLETMELER AÇILIYOR

“Şu çok önemli; Türkiye’deki hayvansal üretimde, süt üretiminde herhangi bir gözle görülür azalma yok. Bunun nedeni de şu; aile işletmeleri, küçük işletmeler kapanırken, diğer taraftan da büyük bir işletme kuruluyor, günlük üretim kapasitesi 20-30 ton. Diğer yandan, belki 20 tane aile işletmesi kapanırsa, süt üretiminin düşüklüğünü hissedemiyoruz. Çünkü orada yeni bir üretim kuruldu. Etin ve sütün yüzde 65’ini hala bu aile işletmelerinden temin ediyoruz. Aile işletmeleri çok önemli. O üreticilere para kazandırdığımızda, istihdamdan köyden şehre göçü bile etkileyebilir. Biz ısrarla, aile işletmelerine özel bir destek, özel bir teşvik bekliyoruz. Bunları koruma altına alalım diye uğraşıyoruz. Üreticiler ailelerini geçindirsin ve yarın öbür gün bu işletmeleri büyütecek olan çocukları ve torunları o köyde ikamet etsin. Köylerimiz, artık sosyal açıdan da hükümetin yaptığı düzenlemelerle, şehirdekilerden hiçbir farkı yok. Köylerde her şeyimiz var. Ama maalesef o genç, oradaki 3-5 tane hayvandan iyi gelir getiremiyorsa, kendi geleceği açısından hayvancılıkta bir şey göremeyince bırakıyor.

YAŞ ORTALAMASI ÖNEMLİ

Hayvancılıkta yaş ortalaması çok önemli bir şey. Hayvancılıkla uğraşanların yaş ortalaması 59. Aile işletmelerinde 59 yaşına gelmiş bir insan, daha kaç yıl hayvancılıkta üretim yapabilir? 10 yıl sonra iş yapamayacak. Zaten tehlike de burada. Süt üretimi olur ama uğraşacak aile işletmesi olmaz. 10 yıl sonra aile işletmeleri iyice küçüldüğünde, 5-10 tane hayvana bakmayan çocuklarına ve torunlara, büyük profesyonel işletmelerde iş aramaya başlayacaklar. Bu işletmelere destek veriliyor ama daha özel bir gayret olması lazım."

Gözde Kabasakal

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.