KADIN MECLİSİ'NDEN KADIN CİNAYETİNE TEPKİ

Geçtiğimiz günlerde boşanma aşamasında ki eşi tarafından bir parkta silahla vurularak öldürülen 22 yaşındaki Petek Aksak cinayetine Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından tepki geldi.

KADIN MECLİSİ'NDEN KADIN CİNAYETİNE TEPKİ

Geçtiğimiz günlerde boşanma aşamasında ki eşi tarafından bir parkta silahla vurularak öldürülen 22 yaşındaki Petek Aksak cinayetine Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından tepki geldi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Nisan 2024 Çarşamba 00:00
KADIN MECLİSİ'NDEN KADIN CİNAYETİNE TEPKİ

Belediyenin Mor Evi önünde toplanan Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri cinayetlerin son bulmasını isterken, acılı ailenin sıkıntıların giderilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini bildirildi. Bu sırada, bir çok kadın gözyaşlarını tutamadı.

PEKTAŞ "MÜCADELE ETMEK HEPİMİZİN GÖREVİ"

Cinayete kurban giden Petek Aksak'ın annesi Pınar Kaçarlar'a psikolojik destek sağlandığını ve şu anda da burada bir psikoloğ gözetiminde olduğunu belirten Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurcan Pektaş "kadınlarımızın yaşam haklarının korunması ve şiddetin önlenmesi için hepimizin biraraya gelmesi gerekiyor" dedi. Pektaş, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Kadına yönelik şiddet insanlık onuruna aykırı bir suçtur ve kabul edilemez. Toplum olarak, kadınların güvenliğini ve haklarının korunması için birlikte çalışmalıyız. Kadına yönelik şiddetin her türlüsüyle mücadele etmek, hepimizin sorumluluğudur. Bu zor zamanlarda Petek Aksak'a rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Adaletin sağlanması için bizler Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak sürecin takipçisi olacağız. Kadınların yaşam haklarının korunması ve şiddete marruz kalan herkesin sesinin duyulması için hepimizin bir araya gelmesi gerekmektedir. Bu tür acı olayların bir daha yaşanmaması için toplumsal farkandalığın artırılması ve eğitimin yaygınlaştırılması önemlidir. Unutmayalım ki kadınlar güçlü, değerli ve yaşamın her alanında eşit haklara sahiptir. Toplumumuzda herkesin barış içinde ve güven içinde yaşaması için kadına yönelik şiddetle mücadelede kararlılığımızı sürdüreceğiz. Ayrıca bize verdiği destekten dolayı Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ve Kadın ve Aile Birimi Müdürü Özlem Takındı'ya ve psikoloğ Bahar Yıldız'a teşekkür ederim".

YILDIZ, "BU BİR TOPLUMSAL SORUN"

Psikoloğ Bahar Yıldaz'da yine bir kadın cinayeti ile sarsıldıklarını, bu toplumsal sorunun ortadan kaldırılması için eğitimin büyük önemi bulunduğunu kaydederken, şunları söyledi:

"Son günlerde ülkemiz yine bir kadına şiddet ve sonucunda ölüm ile sonuçlanan bir haber ile sarsıldı. Şimdiye dek çok fazla sayıda tepkiler verildi fakat yine de önüne geçemedik. Peki nedir bu şiddetin çözümü? Çözüm için tepki vermek asla yeterli değil, yeterli gelmeyecektir de. Bu bir toplumsal sorundur, kişisel değil. Sorunun kaynağına inilmediği sürece de ortadan kaldırılamayacaktır. Dikkat ederseniz kadının değersizleştirildiği, psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldığı toplumların tümü erkek gücüne atıfta bulunan toplumlardır. Erkek rolüne yüklenen sorumluluk ne kadar fazla ise erkeğin yaşayacağı yetersizlik o derecede derin olacaktır. Yetersizlik hisleri öfkeye, öfke şiddete dönüşecektir. Bu tür toplumlarda, erkek doğduğu anda ona aileye bakacak, soyu devam ettirecek en önemli varlık gözü ile bakılır. Erkeğin yaptığı yanlışlar “erkektir yapar” olarak değerlendirilir. Kadını tatmin etme görevi ona verilir. Öyle bir algı yaratılır ki dünyada ki tüm varlıklara sahip olabilme gücüne sahip olduğu inancı ile yetiştirilir. Bu inanç öyle tehlikelidir ki, sahip olamadığı varlığa başkasının sahip olabilmesi ihtimaline tahammül edemez ve onu ortadan kaldırma yolunu seçer. Erkek insanının bu duruma gelmesi öyle bir anlık cinnetle, öfkeyle değil, doğduğu andan itibaren yaşadıkları ile belirlenir. Şiddete eğilimli olan erkek kendini soyuna kanıtlama çabasında olan, yetersizlik hisleri ve özgüven sorunları yaşayan, ilkelliğinin evrimini sürdüremeyen bir varlıktan öteye gidememektedir. Sahip olma arzusu ile yanıp tutuşan erkek önüne çıkan her engeli ona öğretilen ve bildiği tek yol olan şiddet yolu ile çözmeye çalışacaktır. Peki nasıl değiştirebiliriz yılların sürüp giden bu kısır döngüsünü? Çocuklarımıza eşit olmayı öğreterek, ailelerimizin bizde bıraktıkları, onların ailelerinin de kendilerinde bıraktıkları ve bizlere aktardıkları izleri kendi çocuklarımıza aktarmaktan vazgeçerek, cinsiyet rollerine anlamsız ve gereksiz sorumluluklar yüklemekten kaçınarak, kendi eksikliklerimizi çocuklarımızın üzerinde gidermeye çalışmayı bırakarak, çocuklarımızı olduğundan fazlası gibi değil olduğu gibi kabullenmeyi öğrenerek, soyun devamını getirecek olanın erkek değil vicdan, şefkat, barış olduğunu anlayarak, önemli olanın kendimizi başkalarına kanıtlama çabasının değil kendimizi kusurlarımızla kabullenmemizin olduğunu görerek, eğitimi asıl alması gerekenin çocuklardan önce aileler olduğunu anlayarak bu vahşi ve acımasız döngünün kırılmasını sağlayabiliriz. Şiddet erkeğe mahsus değil topluma mahsustur. Erkek şiddeti kadının kaderi değil toplumun öğretisidir".

TANRIKULU "SORUNU ÇÖZMELİYİZ"

Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne'nin isminin bir kadın cinayeti ile anılmasını istemediklerini, kadın cinayetlerinin önlenmesi için toplumun tüm fertlerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, kadına her konuda destek olduklarını ve bundan sonrada ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Bu arada, kızını bir cinayette kaybeden acılı anne Pınar Kaçarlar, anlatılamak bir acı yaşadığını, kendisine verilen destekle ayakta durabildiğini, cinayetlerin son bulması için yetkililerden destek beklediklerini söyledi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.