KAKAVA COŞKUSU ENGEL TANIMADI!

Onbinlerce kişinin katıldığı Kakava-Hıdrellez Şenlikleri, Kakava Ateşi’nin yakılmasıyla başladı. Sarayiçi’nde düzenlenen etkinliklerde, yağmur ve fırtınaya rağmen eğlence tavan yaptı.

KAKAVA COŞKUSU ENGEL TANIMADI!

Onbinlerce kişinin katıldığı Kakava-Hıdrellez Şenlikleri, Kakava Ateşi’nin yakılmasıyla başladı. Sarayiçi’nde düzenlenen etkinliklerde, yağmur ve fırtınaya rağmen eğlence tavan yaptı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Mayıs 2019 Pazartesi 08:37
KAKAVA COŞKUSU ENGEL TANIMADI!

Baharın gelişini müjdeleyen Hıdrellez ile bin 400 yıllık Roman geleneği Kakava birleşti, coşku tavan yaptı. Edirne Belediye Başkanlığı tarafından her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Kakava-Hıdrellez Şenlikleri, bu yıl da oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Dün Kakava Ateşi’nin yakılmasıyla başlayan şenliklerde, Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından gelen onbinlerce kişi gönüllerince eğlendi. Ateşin yakılmasından önce başlayan yağmur ve fırtına da eğlenceye engel olamadı.

Dün Edirne Kapalı Cezaevi yanında düzenlenen geleneksel at yarışıyla başlayan Şenlik, Sarayiçi’nde devam ederken hazırlanan platformda ve alanda göbekler atıldı, eğlenceli anlar yaşandı. Onbinlerce kişi Sarayiçi’ni doldururken, Edirne protokolü, davul-zurna eşliğinde tören alanına giriş yaptı. Edirne Belediye Bandosu eşliğinde gerçekleştirilen Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı okunduğu sırada başlayan yağmur, alanda bulunanlara zor anlar yaşatsa da eğlenceye engel olamadı.

BAŞKAN GÜRKAN: “EDİRNE’NİN TURİZM POTANSİYELİ ARTIYOR”

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından alanda bulunanlara seslenen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne UNESCO Dünya Mirası Listesine giren eser sayısını her geçen gün çoğaltıyor. Mimar Sinan’ın koca eseri Selimiye, 658 yıldır devem eden Kırkpınar Yağlı Güreşleri, En güzel süsleme sanatlarımızdan biri olan ebru sanatı ve 2017’den beri de Kakava-Hıdrellez Festivali. UNESCO Edirne’ye ve Edirne’mize çok yakışıyor. UNESCO eser listesindeki eser sayımız artıkça, Edirne’nin turizm potansiyeli de artıyor. Bu yıl Hızır Aleyhisselamdan gelen Hıdrellezimiz, Roman Kardeşlerimizin 1400 yıllık geleneği Kakava ile buluşup birleşti. Kadim gelenek bu, insanlık tarihi kadar eski bir gelenek. Ve bu yıl Allah, Edirne’mize 3 bayramı bir arada bahşetti. Birazdan Kakava ateşimizi yakacağız. Yarın sabah hep beraber Hıdrellez bayramımızı kutlayacağız. Ve bu gece sadece Edirne’nin değil, Türkiye’nin her yerinde Müslümanlarla Hıdrellez sahurunu burada açacağız. Hepinizi buraya bekliyoruz, hepiniz davetlisiniz.” şeklinde konuştu.

Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından protokol üyeleri hep beraber Kakava Ateşini yaktılar.

BAŞKAN GÜRKAN: “DÜNYA DÖNDÜKÇE, BU ATEŞ YANACAK”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ateşin yakılmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bin 400 yıldır yanan kadim bir ateş. Dolayısıyla Türk Milleti Dünya döndükçe var olacak, Türk Milleti var oldukça da bu ateş her 5 Mayıs’ta Edirne’de Sarayiçi’nde yanacak. Bugün aynı zamanda Ramazan’ın ilk arefesi. Bu akşam sahura kalkacağız. Ramazan mübarek olsun. Hıdrellez’in ve Ramazan’ın bereketi buluştular. Bütün insanlığa barış, huzur ve kardeşlik diliyoruz.” dedi.

VALİ CANALP: “TÜM DÜNYAYA EN ANLAMLI MESAJDIR”

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise, “Dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimizle beraber Hıdrellez’i ve Kakava’yı kutluyoruz. Yağmur yağmasına rağmen insanlar burada kendi içlerindeki sıcaklıkla hiçbir şekilde şikayette bulunmuyorlar. Çünkü Kakava’nın ve Hıdrellez’in neşesi, sıcaklığı insanları ısıtmaya yetiyor. Bu, aslında Türk Milletinin ne kadar bütünleşik olabildiğinin en büyük göstergesidir. Bugün biz burada Kakava ve Hıdrellez’i kutluyoruz ama gece aynı meydanda Ramazan’ın ilk sahurunu da gerçekleştireceğiz. Bu, Milletimizin hamurunun ne kadar güçlü olduğunun en güzel göstergesidir. Tüm Dünyaya en anlamlı mesajdır.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz
 

Son Güncelleme: 05.05.2019 20:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.