KAN STOKLARINDA KIRMIZI ALARM!

Pandemi döneminde kan bağışlarında düşüş yaşanması, kan stoklarının sınırın altına inmesine neden oldu. Kan stoklarında yaşanan erimeye çare bulabilmek adına Edirne Valiliği’nin öncülüğünde Kızılay, Belediye, resmi kurumlar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının da destekleriyle 16-17-18 Ekim tarihlerinde büyük bir kan bağışı kampanyası düzenlenmesi kararı alındı.

KAN STOKLARINDA KIRMIZI ALARM!

Pandemi döneminde kan bağışlarında düşüş yaşanması, kan stoklarının sınırın altına inmesine neden oldu. Kan stoklarında yaşanan erimeye çare bulabilmek adına Edirne Valiliği’nin öncülüğünde Kızılay, Belediye, resmi kurumlar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının da destekleriyle 16-17-18 Ekim tarihlerinde büyük bir kan bağışı kampanyası düzenlenmesi kararı alındı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Ekim 2020 Çarşamba 10:02
KAN STOKLARINDA KIRMIZI ALARM!

Pandemi dolayısıyla kan ihtiyacının artması ve  kan bağışlarında düşüş yaşanması, stokların sınırın altına düşmesine neden oldu. Kan stoklarında yaşanan erimeye çare bulabilmek adına dün Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal başkanlığında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde toplantı yapıldı. Edirne Kızılay Şube Başkanı Kadir Çakay, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Dedemehmet, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Edirne Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Genel Sekreteri Özay Güngören, siyasi parti il başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda; 16-17-18 Ekim tarihlerinde 3 günlük büyük bir kan bağışı kampanyası düzenlenmesi kararı alındı.

UYSAL: “EDİRNE GENELİNDE KAMPANYA BAŞLATIYORUZ”
Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bu sonuçta milli bir mesele. Kızılayımızın kana ihtiyacı var. Kızılayımızın ihtiyacı olduğu kanı toplamak için başta kamu kurum ve kuruluşları ve bütün Edirne halkı olarak bir kampanya başlatıyoruz. Sağlığı elverişli olan herkesle beraber kan bağışı kampanyasına katılıp kan vereceğiz. Bizim buradaki yöntemimiz bütün kamu kurum ve kuruluşların özellikle Milli Eğitim başta ve sağlık diğer kurumlar sağlığı elverişli olan herkesi kan vermeye davet edeceğiz. Kan veren bütün kamu görevlileri bunu sosyal medyadan paylaşacaklar. Halkımızı teşvik etmek için. Siyasi partilerden de yardım isteyeceğiz. Mahalle ve köy muhtarları dahil Edirne genelinde bir kampanya başlatıyoruz. Esnaf odamızdan beklentimiz yüksek. 16 bin üyesi var. Burada ETSO da devreye girecek. Maksimum seviyede kan toplamayı hedefliyoruz. 16, 17 ve 18 Ekim’de Saraçlar Caddesi’nde kan alımı yapılacaktır. Biz de orada olacağız.” ifadelerini kullandı.

ÇAKAY: “KAN STOKLARI SINIRIN ALTINA DÜŞMÜŞ DURUMDA”
Kızılay Edirne Şube Başkanı Kadir Çakay, kan stoklarında sıkıntılar yaşandığını vurgulayarak, “Edirne halkına çağrıda bulunmak istiyorum; 15 dakikanız başka birinin hayatını kurtarabilir. Pandemiden dolayı Türkiye genelinde  toplanan kan stokları sınırların altına düşmüş durumda. Kanın tek kaynağı insan. Bir insanın ‘benim kana ihtiyacım olmaz’ gibi bir cümle kullanması mümkün değil. Dolayısıyla tek kaynağı insan ve insanın bu bağışı yapması gerekiyor. Hiçbir vatandaşımız hiçbir hastanede kullanmış olduğu kan için bir ücret ödemiyor. Dolayısıyla bugüne kadar çok duyarlı olmuş olan Edirne halkının tekrar bu konuda desteklerini bekliyoruz. Geçen yıl kan artışında Türkiye genelinde 2’nci sıradaydık. Bu durumda günlük kapasite stoklarımızın 1’in altına düştüğünü söyleyebilirim. Dolayısıyla ‘imdat’ veriyor. Bu konuda Edirne halkının bu isteğimize destek olmaları ve bağış konusunda bize yardımcı olmalarını istiyorum. Kan Merkezi’miz 24 saat hizmet vermekte. Edirne Kipa karşısında ve Edirne’nin belli yerlerinde kan alımı yapılacaktır. Bunlar da tüm vatandaşlarımıza duyurulacaktır. Resmi kurumların, partilerimizin ve diğer sivil toplum örgütlerinin organize edecekleri, onların belirleyecekleri yerlerde kan alımları yapılacaktır. Kan ihtiyacı maalesef tüm Türkiye’de. Sağlık açısından bir vatandaşımız 15 dakikasını ayırdığı zaman zaten biz onun kan alımını doktorların kontrolünde yapıyoruz. Doktorların sorduğu sorularla zaten aynı zamanda muayene olmuş oluyor. Dolayısıyla oradaki ortam tam hijyenik. Sonuçta kan alımı yapan çalışanların tümü sağlık çalışanı ve doktordur. Bu konuda profesyonellerdir. Bu konuda şüphe olması yersiz olur.” dedi.

HEVES: “ARKADAŞLARIMIZI SEFERBER EDECEĞİZ”
Halk Sağlığı Başkanı Dr. Selma Heves ise, “Bu konuya herkesin duyarlılık göstermesi gerekiyor. Biz İl Sağlık Müdürlüğü olarak da 2019 yılında Kızılay Başkanlığı’nda bir bağış kampanyası düzenlemiştik. O dönemde de güzel bir katkımız olmuştu. Bu aşamadan sonra tekrar tüm çalışanlarımızla beraber aynı katkıyı tekrar sunacağız. Arkadaşlarımızı seferber edeceğiz. Ancak pandemi döneminden geçiyoruz. Sonuçta hem çalışanlarımız yoğun bir yük altında hem de farklı bir süreçteyiz. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar katkıda bulunacağız ama herkesi kan bağışı yapmaya, canları kurtarmaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

DEDEMEHMET: “STOKLAR ERİME NOKTASINA GELDİ”
Edirne Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Dedemehmet, stoklarda ciddi bir düşüş olduğunu belirterek, “Stoklar erime noktasına geldi. Şu an depomuzda bin civarı var. Biz İstanbul Avrupa Yakası’na bağlıyız. Kızılay Kan Merkezi olarak İstanbul Avrupa Yakası, Trakya’daki bütün hastaneler yani toplamda 186 hastanenin kan ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Bu anlamda da Edirne ilimize baktığımız zaman sadece 1 Ocak tarihinden itibaren Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 16 bin 500 ünite kan talebinde bulunmuş. Aynı şekilde 1.Murat Devlet Hastanesi’ne de baktığımızda 5 bin ünite gibi kan talepleri oldu. Edirne il ve ilçelerdeki diğer hastanelerin de talebi 5 bin civarında olmuştur. Aynı tarihler içinde Edirne Kızılay Kan Bağış Merkezi olarak aldığımız bağış sayısı sadece 15 bin ünitedir. Yani sadece Tıp Fakültesi’nin ihtiyacını bile karşılayamamaktayız. Bundan dolayı da Sayın Valimizin başkanlığında, belediyemiz, diğer resmi kurum ve kuruluşlar, siyasi partilerin desteği ile 16-17-18 Ekim tarihlerinde 3 günlük büyük bir kan bağışı kampanyası düzenlemek istiyoruz. Bu süreçte elimizden geldiği kadar merkezimizi de açık tutup merkezimizde de kan almaya çalıştık. Sahaya çıkıp sosyal mesafeye dikkat ederek çalıştık. Bütün önlemler alınmıştır. Bağışçılarımızın içi rahat olsun.” ifadelerini kullandı.
 

ARPACI: “ÇOK DUYGULANDIM”
Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 3 yıldır ‘Bir kan, üç can’ projesini yürüttüklerini belirterek, “Kendim de dahil olmak üzere bütün birimlerimizle beraber Ramazan Ayında kan verdik. Onun mutluluğunu yaşadım. Kanımın 3 tane cana hayat vermesi beni çok duygulandırdı. Kanı verirken tüm detaylarıyla anlattılar, ilgilendiler.  Hiçbir endişe yaratmadan sırayla alıp gerekli testleri yapıyorlar. Bir insana faydalı olmak manevi olarak duygulandırdı. Projemiz devam ediyor.” dedi.  

İBA: “VATANDAŞLARIMIZ KAN VERMEKTEN ÇEKİNMESİN”
AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, AK Parti olarak pandemi döneminde 2 kez kan bağışı kampanyasına katıldıklarını söyleyerek, “Kan ver, can ver kampanyası yaptık. Önce il başkanlığı olarak hemen sonrasında da mayıs aylarında da kadın kollarımız bir kan bağışı kampanyası yaptı. Vatandaşlarımız kesinlikle kan vermekten çekinmesinler. Kızılayımızda hijyen üst seviyede. Doktorlarımız eşliğinde kan veriyorsunuz. Hemen öncesinde her türlü testler yapılıyor. Mart ve nisan ayından sonra iki kez kampanya düzenledik. Gece 11’de bile gidip kan verdik.  Şimdi de akşam 5’e kadar kan verebilirler. Kampanya döneminde bu saatleri de uzatabiliriz. Biz AK Parti olarak yanınızdayız.” şeklinde konuştu.

DEMİR: “TEŞKİLAT OLARAK DESTEK VERİYORUZ”
İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, teşkilat olarak kampanyaya destek verdiklerini belirterek, “Bu kampanya daha önceden de katıldığımız bir kampanya. Dolayısıyla bugün de kampanyaya destek vereceğimizi ifade ederim. Kızılayımızın bu güzel uygulaması bizi mutlu etmiştir. Saraçlar Caddesi’ndeki yapacak olduğunuz programa da teşkilat olarak katılacağız.” ifadelerini kullandı. 

GÜNGÖREN: “UYGULAMA DEĞİŞTİ”
Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Genel Sekreteri Özay Güngören, geçmişte yaşanan sorunların düzeldiğini söyleyerek, “Kızılayla görüştüm maalesef 2017 yılından önce Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kızılay’dan kan almıyordu. Dolayısıyla orada birebir kan değişimi oluyordu. Biz Kızılay ile yıllardır çalışıyoruz. Bu değişim de şöyle bir etkisi oluyordu; kişi hastaneye gidiyor kan ihtiyacı oluyor bu sefer birebir kan bulmak zorunda kalıyoruz. Daha sonra biz bu üyeye gelin Kızılay’a kan bağışı yapın dediğimiz zaman bize; ‘Ben hastaneye gittim Kızılay bana kan vermedi’ diyorlardı. 2017 yılından beri öyle bir durum söz konusu değil. Kızılay, Trakya Üniversitesi Hastanesi dâhil tüm hastanelerin kan ihtiyacını karşılıyor. O durum artık yok. Halkımızın kafasındaki bu düşüncenin silinmesi gerekli. Kendi hastası için herhangi hastaneye gittiğinde Kızılay’dan kan almak zorunda. Kızılay kan verecek. Eski uygulama artık yok. Kızılay’a kan vereceğiz. Fakültede hastanede kana ihtiyacımız olduğu zaman da Kızılay’dan kan alacağız. Çünkü biz Kızılay ile sürekli çalışıyoruz ama esnaftan bize dönüşlerde hep böyle olumsuzluklarla karşılaştık. Ama artık bu olumsuzluk yok. Bunu anlatmalıyız. Esnaflar olarak biz Kızılay’la hep beraberiz.” dedi.   

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.