KARAAĞAÇ BİBERİNDE HASAT MESAİSİ BAŞLADI

Edirne’nin meşhur Tava Ciğerinin yanında ikram edilen ve sadece Karaağaç Mahallesinde yetişen ‘Karaağaç Acı Biberi’nin hasadına başlandı. Hasadın ardından kurutulan Karaağaç Acı Biberi, ciğerin yakında ciğerin lezzetine lezzet katıyor. Bu yıl kuru Karaağaç Biberinin kilosunun 800 liradan satılması bekleniyor.

KARAAĞAÇ BİBERİNDE HASAT MESAİSİ BAŞLADI

Edirne’nin meşhur Tava Ciğerinin yanında ikram edilen ve sadece Karaağaç Mahallesinde yetişen ‘Karaağaç Acı Biberi’nin hasadına başlandı. Hasadın ardından kurutulan Karaağaç Acı Biberi, ciğerin yakında ciğerin lezzetine lezzet katıyor. Bu yıl kuru Karaağaç Biberinin kilosunun 800 liradan satılması bekleniyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Ağustos 2023 Salı 06:00
KARAAĞAÇ BİBERİNDE  HASAT MESAİSİ BAŞLADI

Meşhur Tava Ciğerinin yanında ikram edilen ‘Karaağaç Acı Biberi’nin hasadına başlandı. Ekiminde geç kalınması nedeniyle geç hasada başlanan biberin kurutulmuş halinin kilosunun 800 lira olması bekleniyor.

Karaağaç Mahallesinde yetişen Karaağaç Acı biberinde hasat büyük bir heyecanla başladı. Tüm mahalle sakinlerinin heyecanla beklediği biber hasadının ardından iplere diziliyor ve kurumaya bırakılıyor. Özenle kurutulan biberler, meşhur Tava Ciğerinin olmazsa olmaz ikramı haline geliyor.

Üretici Tunahan Ule, bu yıl Mayıs alında yaşanan yağmurlar nedeniyle biberin ekiminde geciktiklerini hatırlatarak, o nedenle de hasadı da beklenenden geç yaptıklarını dile getirdi.

Ule, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz burada 97 dönüm alanda Karaağaç acı biberini yetiştiriyoruz. Bu yıl yağmurlardan dolayı biberlerimizi biraz geç ektik. Normalde 1 Mayıs'ta ekiyoruz ama biz 15 Mayıs'ta ekmek zorunda kaldık. Böyle olunca hasada da geç kaldık, 15 Temmuz'da yapmamız gereken hasadı bugün yapıyoruz. Biberimiz patentli bir biber. Sadece Edirne'de Karaağaç Mahallesi'nde sınır topraklarında yetişiyor.

Bu biberler toplandıktan sonra imece usulüyle tek tek ipe diziliyor ve kurumaya bırakılıyor. Gölgede kurutuyoruz. Kuruduğu yerin de nemli olmaması lazım. 40 dereceyi bulan havalarda topluyoruz bu biberi, zor oluyor ama alıştık. Bu sene 250 tona yakın verim bekliyoruz. Bu biber sadece Edirne'ye değil, diğer illerdeki ciğercilere de buradan gidiyor ama mutlaka kuru olarak gitmesi gerekiyor. Yaş giderse kurumaz. Kuru halinin kilosu ise bu yıl 800 liradan satışa sunulacak. Geçtiğimiz yıl 600 liraydı. Giderler artınca mecburen böyle oldu.”

Biber tarlasında çalışan Melek Anadol da sıcak havanın altında çalışmanın zorluğundan bahsederek, “Sıcağın altında çalışıyoruz. Ekiyoruz, biçiyoruz, çapalıyoruz, şimdiki gibi hasat zamanı geldiği zaman da toplamasını yapıyoruz. Toplandıktan sonra kurutulmak için asılıyor biberler. Ondan sonra ciğercilerde Karaağaç Acı Biberi olarak sunuluyor” şeklinde konuştu. 

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.