Kartopu, ekonomik zorlukların işlerini büyük ölçüde etkilediğini belirterek “Giderler her ay katlanıyor. 20 çalışanım vardı, şimdi 10 kişiye düştü. Lokantada 20 masadan 10 masaya kadar indim. Sefer tası dönemi başladı, artık esnaflar yemeklerini evden getiriyor” dedi.
Kendi dükkânının olması nedeniyle kira yükünden kurtulduğunu ifade eden Kartopu, buna rağmen giderlerin altından kalkmanın zorlaştığını belirtti. “Her şeye zam geldi. Dükkan kendi malım ama yine de ayakta durmakta zorlanıyoruz. Sigorta primleri, KDV oranları, vergiler çok yüksek. Eskiden malzemeleri aylık alırdık, şimdi haftalık alıyoruz çünkü paramız yetmiyor” diye konuştu.
"YENİ FİYAT LİSTESİ ELİMDE AMA UYGULAYAMIYORUM"
Artan maliyetlerin fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Kartopu, yeni tarifeyi uygulamaktan çekindiğini söyledi. “Elimde yeni zam listesi var ama fiyatlara yansıtamıyorum. 5-10 TL koysam müşteriyi kaybedeceğim diye korkuyorum. Çorbayı 40 TL’ye satıyorum, başkası 80’e satıyor. Biraz insaflı olmak lazım” diyerek müşterilerini düşündüğünü belirtti.
Kartopu, devletin esnafa destek olması gerektiğini vurgulayarak, “Sigorta primleri indirilmeli, KDV oranları düşürülmeli. Vergiler çok yüksek, bu yükle daha fazla dayanmak zor” dedi.
Son olarak borç biriktirmediğini, kriz yaşamamak için tasarruflu hareket ettiğini ifade eden Kartopu, “Borç yapmamaya çalışıyorum çünkü ödeme krizi yaşarım. Ama artık bu şartlarda sektörü ayakta tutmak çok zor” dedi.
Bülent Sarıçiçek

