SUİÇMEZ,"BU ZAM, ZAM OLAMAZ"

Kısa adı SÜTÜB olan Edirne ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suiçmez, çiğ süte yapılan zammı eleştirirken, bu gidişle otlayacak hayvan bulunamayacağını, üreticinin artık iyiden iyiye hayvancılık yapmaktan vaz geçtiğini söyledi.

SUİÇMEZ,"BU ZAM, ZAM OLAMAZ"

Kısa adı SÜTÜB olan Edirne ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suiçmez, çiğ süte yapılan zammı eleştirirken, bu gidişle otlayacak hayvan bulunamayacağını, üreticinin artık iyiden iyiye hayvancılık yapmaktan vaz geçtiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Nisan 2024 Çarşamba 00:00
SUİÇMEZ,"BU ZAM, ZAM OLAMAZ"

Geçtiğimiz günlerde Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt için açıklanan 14,65 TL lik fiyatı eleştiren Mustafa Suiçmez, zammı komik olarak nitelendirdi. Suiçmez, 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak fiyatın üreticiye zorlayacağını, yakın bir gelecekte hayvancılığın biteceğini ifade etti.

"RAKAM ÇOK KOMİK"

Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süte zam fiyatını açıkladığını belirten Suiçmez, “Komik tabii, zam demek sanki biraz espri oluyor. Apar topar, akşam üzeri saat 17.30 gibi bize mesaj geldi. ‘1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere süte 1 lira 5 kuruş zam geldi’ dediler. Bu bize verilen zam, zam olamaz. İsmine zam demek mümkün değil" dedi.

Suiçmez, marketlerde geçtiğimiz ay sütlere 3 kez zam yapıldığını, ancak üreticiye zam gelmediğini ifade ederken şöyle devam etti:

“Ama geçtiğimiz Ramazan ayını da içerisine alan Mart ayında market raflarında en az 2-3 defa süt ve süt türevleri değişkenlik gösterdi. 14 lira 65 kuruş gibi rakam zaten komik. Bu açıklanan rakam, bizim şu anda ödediğimiz süt bedelinin altında. Şu anda bu rakamı bile baz almış olsanız, şu anda market rafında 50 liradan aşağı paketlenmiş süt bulamazsınız. Biz şimdi bunu sanayicilerle görüşüyoruz ve diyoruz ki ‘Bizim sütümüz neden buraya geliyor? Bu sütü siz belirliyorsunuz. Hadi bizde bu 15 lira. Bunun 2 lira da nakliye maliyeti soğutma giderleri olur. 17 lira diyelim. Orada 50 lira’. Sanayicinin bize dedikleri cevap, ‘Bu market raflarını biz belirlemiyoruz. Marketçiler belirliyor’. O konseyde masada pazarlığa otururken marketçiler yok. Sanayiciler var. Bir de STK’lar ve bürokratlar var. O zaman buraya dâhil etmemiz gereken birileri var; bir yemciler, iki marketçiler. Eğer bize fiyat vermiyorlarsa bu tüketiciye yazık günah değil mi? Şu anda değişkenlik göstersek. Yazıktır, günahtır”.

“HAYVANLAR KESİME GİDİYOR"

Süt üreticilerinin hayvanlarını kestirdiğini açıklayan Suiçmez; “Hayvanlar kesiliyor. İnekler, anaçlar gidiyor. Geçtiğimiz Pazartesi günü, Edirne Ticaret Canlı Hayvan Borsası'nda kesilen hayvan sayısı; 27 tane erkek dana, 27 tane dişi. Bu süt fiyatlarıyla, bu dişi hayvanların kesilmesini önleyemezsiniz. Bu rakam az olması lazım, erkek çok olması lazım. Bizim esas kırmızı et ihtiyacımızı erkek hayvanların karşılaması lazım. Ama et fiyatları yukarıda, süt fiyatları böyle yerde süründüğü sürece olmaz. Yukarıdakiler bunu ister değerlendirir, ister değerlendirmez ama sorunumuz hüsran. Adam, ‘10 tane satarım, 1 milyon lira para toplarım. Bankaya faize yatırırım, her ay 50 bin lira para alırım’ diyor. Doğru yaklaşım mı? Değil ama ne yapsın adam? Bu son çare. Yemin torbası 600 lira olmuş. Tüketici ona keza 50 liradan aşağı süt yok. ‘Biz daha hala 1 lira zam yaptık’. Bu çözüm değil. 2 yıldan beri sırf bu kırmızı eti karşılamak için yurt dışından yaklaşık 3 milyar dolarlık hayvan getirmişiz. Dişi hayvanların kesimine biz şimdi önlem alırsak, bunun bize geri dönüşünü en az 2,5-3 yıl sonra görmeye başlayacağız. Her geçen süre bizim aleyhimize işliyor” sözlerine yer verdi.

“EN AZ 18,5 LİRA OLMASI LAZIM”

Üreticinin bir litre süt ile 1,5 kilo yem alması gerektiğini belirten Suiçmez;  en az 18,5 TL fiyat beklediklerini belirterek şöyle konuştu:

“Hayvancılıktaki girdi maliyetleri sadece yemle sınırlı bir şey değil. Benim kendi çiftliğimde de insan çalışıyor. Daha 10 gün önce 20 bin liraya çalışıyordular, ‘Bırakacağız’ dediler. 25 bin lira yapmak zorunda kaldım. Yemesi, içmesi, kalması o diğer masraflar haricinden bahsediyorum. Bu sadece benim derdim değil, herkesin derdi. Bu hayvanın sadece yem maliyeti değil ki başka bir sürü maliyetleri var. Bunların artışları var. Kıstas değil ama o kıstası koyarsak 1 litre süt ile 1,5 kilo yem almam lazım. O mümkün değil. 1,5 kilo alabilmem için şu anda sütte üreticinin eline geçecek rakam 18,5 lira olması lazım. Bunun üzerinden bütün kesintiler ayrıştırılmış, en az 18,5 lira olması lazım” .

“KRİZ KAPIDA"

Suiçmez,ülkede yaşanan sıkıntılarında altını çizerken,  “Bu yarın öbür gün ne olacak? Büyük, profesyonel çiftlikler var. Bunlar hiçbir ülkenin hayvancılığının geleceğinin garantisi değil. Derhal sektörden çıkabilirler. Ama bizim çıkacak bir yanımız yok. Nereye çıkacağız? Avarız köyündeki adam mücadele ediyor. Bu da bırakıp gittikten sonra ne yapacak bu insan? Önümüzdeki süreçte daha büyük bir et krizi bekleniyor. Bunu hiç kimse kurtaramaz. İthalat ile iş dönmez. Et ve Süt Kurumu akşam açıkladı, ‘Et kısmında zam yaptık’ dedi. Daha da artacak. Bunun önüne geçemezsin. Bunu geçebilmen sabır istiyor. Bir an önce başlanması lazım. Süt fiyatlarının dediğimiz rakamlara gelmesi lazım. Bu gebe hayvanlara, gebe düvelere anaç hayvan desteği vermemiz vermemiz lazım. Balkanlar'daki uygulamaları biliyoruz. Hayvana böyle bir para veriyorlar" dedi.

Bülent Sarıçiçek

Son Güncelleme: 17.04.2024 14:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.