VALİ KIRBIYIK, “FETHİN 569’UNCU YILDÖNÜMÜNÜ GURURLA YAŞIYORUZ”

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, İstanbul’un Fethi’nin 569. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

VALİ KIRBIYIK, “FETHİN 569’UNCU YILDÖNÜMÜNÜ GURURLA YAŞIYORUZ”

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, İstanbul’un Fethi’nin 569. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Mayıs 2022 Pazartesi 06:05
VALİ KIRBIYIK, “FETHİN 569’UNCU YILDÖNÜMÜNÜ GURURLA YAŞIYORUZ”



Vali Kırbıyık, yayınladığı mesajda Edirneli Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethedişinin 569’uncu yılını gururla yaşadığımızı hatırlatarak, şunlara yer verdi:
“Bir çağın kapanıp yeni bir çağın açılmasına vesile olan dünyanın göz bebeği Şehr-i İstanbul’un, 30 Mart 1432 de Edirne’de doğan büyük devlet adamı Fatih Sultan Mehmet ve kahraman askerleri tarafından fethedilişinin 569’ uncu yıl dönümünü kutlamanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz.
 Fatih Sultan Mehmet Han, tahta geçtikten sonra Peygamber Efendimizin, "Kostantiniyye, bir gün fetholunacaktır. Onu fetheden asker ne güzel asker, onu fetheden komutan ne güzel komutandır." övgüsüne mazhar olmak amacıyla, fetih hazırlıklarına başlamış, İstanbul’un müstahkem surları aşabilmek için, o tarihe kadar görülmeyen büyüklükte ve güçte toplar döktürmüştür. Fatih Sultan Mehmet, hazırlıklarını tamamladıktan sonra askerleriyle 23 Mart 1453’te Edirne’den hareket etmiş, 2 Nisan’da başlatılan ve 53 gün süren kuşatmanın ardından 29 Mayıs 1453 ‘te İstanbul’u fethederek çağ açıp, çağ kapatmıştır. Dünya tarihi açısından büyük bir öneme sahip bu fethin Edirne’ den başlamış olması da şehrimiz için ayrı bir övünç ve heyecan kaynağı olmuştur.
 Üstün dehasıyla, genç yaşta İstanbul'u fetheden büyük komutan ve devlet adamı Fatih Sultan Mehmet Han'ın bu zaferi, Türkün gücünü ve zekâsını bir kez daha tüm Dünya’ya kanıtlanmış, fetihten sonra gösterdiği adalet ve hoşgörüyle de tarihteki eşsiz yerini almıştır. Sadece toprakları değil, gönülleri de fetheden ecdadımızın adaletli, merhametli ve hoşgörülü yönetimiyle yüzyıllarca farklı kültür ve dinlerin bir arada yaşadığı bu kadim şehir, bu özelliğiyle tüm Dünya’ya örnek teşkil eden hem coğrafi hem de ticari açıdan Dünya’nın başkenti konumunda bir medeniyet merkezidir.
Bizlere böylesi nice şanlı zaferler ve kahramanlıklarla dolu bir geçmiş armağan eden ecdadımızın sahip olduğu inanç, azim ve kararlılık, bu cennet vatanı daha müreffeh yarınlara taşıma yolunda bizlere ilham kaynağı olmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle İstanbul'un Fethinin 569'uncu yıl dönümünü kutluyor, bu eşsiz güzellikteki dünya şehrini bizlere miras bırakan Fatih Sultan Mehmet Han ile aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.”
Yavuz Göktaş
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.