Kapıkule Sınır Kapısına gelen yaklaşık 100 kişilik yabancı uyruklu vatandaş, sınır kapısından çıkarak Avrupa’ya gitmek istedi. Yasal mevzuata uygun olmayan şekilde sınırı geçmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar, ellerindeki siyah bayrakları açarak sınır kapısında eylem yaptı. Sınır kapısındaki eyleme müdahale eden güvenlik güçleri grubun tamamını gözaltına aldı. Bu arada yaşanan olayla ilgili sosyal medyada çok sayıda paylaşım yapıldı. Bazı paylaşımlarda yaşanan olaylar sırasında silah seslerinin duyulduğu da bildirildi.
Konuyla ilgili yazılı bir bilgilendirme yapan Edirne Valiliği’nin açıklamasında şunlara yer verildi:
“Sosyal medya hesapları üzerinden yayılmaya çalışılan Kapıkule Gümrük Kapısının mülteciler tarafından işgal edildiğine dair gerçek dışı iddialar üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu oluşmuştur.
AVRUPA’YA GİTMEK İSTEDİKLERİNİ BEYAN ETTİLER
24.05.2023 günü saat 09.45 sularında otobüslerle Kapıkule Gümrük Kapısı önüne gelen marjinal bir grup kendilerinin “Ahmedi Barış ve Işık Dinine” bağlı olduklarını, bulundukları ülkelerde sözde bu nedenle baskı gördüklerinden bahisle Avrupa’ya gitmek istediklerini beyan etmişlerdir.
GURUBUN TAMAMI GÖZALTINA ALINDI
Yasal mevzuat çerçevesinde bu şekilde geçişlerine kesinlikle izin verilmeyeceği bildirilen grup içerisindeki bazı provokatörlerin etkisiyle gümrük sahasına zorla girmeye teşebbüs edilmesi üzerine gümrük muhafaza, jandarma ve polis ekiplerince orantılı bir müdahale gerçekleştirilerek, grubun tamamı gözaltına alınmıştır.
Gözaltına alınan grup içerisinde İngiltere, Tayland, İran, Irak, Azerbaycan, Cezayir, Ürdün ve Türk uyruklu şahısların bulunduğu görülmüş olup provakatif bir amaç taşıdığı değerlendirilen bu olayın organizatörleri ve azmettiricilerine ilişkin adli tahkikat tüm boyutlarıyla sürdürülmektedir.
Bahse konu grup içerisinde yer alan ve kendilerini gazeteci olarak tanıtan Birleşik Krallık uyruklu iki kişinin 22.05.2023 günü gece saatlerinde havayoluyla İstanbul’a geldikleri, akabinde bu grupla buluşarak Kapıkule Gümrük Kapısına kadar birlikte geldikleri tespit edilmiştir.
GÖZALTILARDAN SONRA, SORUNSUZ HİZMET VERMEYE BAŞLANDI
Grubun gözaltına alınması sonrasında Kapıkule Gümrük Kapısından giriş ve çıkış işlemlerine ivedilikle devam edilmiş olup, halihazırda da bahse konu gümrük kapımızda vatandaşlarımıza sorunsuz şekilde hizmet verilmektedir.”
Yavuz Göktaş
